Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANRE: Distribuitorii de energie trebuie să plătească despăgubiri utilizatorilor de rețea, dacă întrerup de mai multe ori furnizarea


Publicat

stalp electricAutoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit că distribuitorii de energie electrică vor plăti despăgubiri consumatorilor dacă întrerup de mai multe ori furnizarea de energie electrică. Potrivit documentului, într-un an calendaristic sunt permise cel mult 4 întreruperi planificate, cu durata de maximum 8 ore fiecare, în orașe, şi cel mult 8 întreruperi planificate, cu durata de până la 8 ore fiecare, la sate.

Prin Ordinul ANRE nr. 11/2016, a fost aprobat Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, care reprezintă varianta revizuită a standardului de performanță aprobat în 2007 și care are ca scop reglementarea calității serviciului de distribuţie a energiei electrice distribuite, stabilirea indicatorilor de performanță în asigurarea serviciului de distribuţie, precum și stabilirea modului de urmărire și înregistrare a indicatorilor de performanță.

Prin acest Standard, utilizatorii rețelei electrice de distribuție vor beneficia, în primul rând, de o calitate mai bună a serviciului de distribuţie prin reducerea numărului şi duratei întreruperilor, potrivit ANRE. Neîndeplinirea de către operatorii de distribuţie a indicatorilor de performanță prevăzuți în Standard va permite utilizatorilor reţelelor electrice de distribuție (în special consumatorii de energie electrică) să primească compensaţii băneşti de la aceştia, care, în fapt, reprezintă o reducere a facturii de energie electrică achitate lunar.

Pentru respectarea indicatorilor de performanţă armonizaţi pe întreg teritoriul ţării şi prevăzuţi în Standard, operatorii de distribuţie concesionari vor trebui să promoveze investiții, în egală măsură, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Potrivit ANRE, orientarea investițiilor în zone ale rețelei electrice de distribuție în care s-a constatat că există probleme poate conduce la creşterea eficienţei energetice şi, ca o primă consecinţă, la scăderea tarifelor de distribuţie, ceea ce va da un impuls dezvoltării economice pentru acele zone.

Potrivit proiectului de Ordin, publicat anterior de către ANRE, într-un an calendaristic, firmele de distribuţie de energie electrică vor avea putea să producă unui client, pentru lucrările de dezvoltare şi mentenanţă, cel mult patru întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în mediul urban, şi cel mult opt întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în mediul rural. Distribuitorii mai au voie să efectueze într-un an calendaristic alte două întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în plus faţă de numărul prevăzut anterior, „în scopul realizării lucrărilor de retehnologizare a unor reţele electrice care alimentează un număr mare de utilizatori pentru care nu există condiţii tehnice de preluare”, potrivit Ordinului.

Astfel, dacă în cazul unei întreruperi planificate, durata întreruperii furnizării curentului electric depăşeşte opt ore, clienţii au dreptul la o despăgubire de 300 de lei, la o tensiune de 110 kV, 100 de lei la medie tensiune şi 30 de lei la joasă tensiune.

În situația unor pene de curent neprevăzute, ANRE fixează durate maxime de remediere, respectiv opt ore în mediul urban şi 18 ore în mediu rural, în condiții normale de vreme, sau 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite, iar depăşirea acestora obligă distribuitorii să îi despăgubească pe clienţi.

Autoritatea consideră, totuşi, că un distribuitor este îndreptăţit să întrerupă alimentarea cu energie electrică în anumite situaţii de forţă majoră, „când se periclitează viaţa, sănătatea oamenilor ori integritatea bunurilor materiale; pentru prevenirea sau limitarea extinderii avariilor în echipamentele energetice, în zone de reţea electrică sau la nivelul întregului Sistem Energetic Naţional; pentru executarea unor manevre sau lucrări ce nu se pot efectua fără întreruperi”, se arată în proiectul de Ordin.

De asemenea, prin Ordinul ANRE nr. 12/2016, a fost aprobat Standardul de performanță pentru serviciul de transport al energiei electrice și pentru serviciul de sistem, care reprezintă revizuirea standardului de performanță din anul 2007.

Potrivit legii, operatorul de transport și de sistem (OTS) prestează un serviciu public de interes național pentru toți utilizatorii rețelei electrice de transport, asigurând accesul acestora în mod nediscriminatoriu la rețea, cu respectarea prevederilor reglementărilor tehnice și comerciale în vigoare.

Prin intermediul indicatorilor de performanță stabiliți prin Standard se garantează îndeplinirea obligațiilor de serviciu public de către operator, asigurându-se calitatea serviciului de transport al energiei electrice şi a serviciului de sistem. Prin respectarea nivelului garantat al indicatorilor de performanță, OTS asigură siguranța în funcționare a sistemului electroenergetic naţional, precum și eficiența și fiabilitatea reţelei electrice de transport (RET).

”Activitatea de monitorizare a indicatorilor de performanță privitori la calitatea tehnică a energiei electrice transportate și a evoluției acestor indicatori de la un an la altul furnizează informații definitorii pentru OTS în sensul evidențierii măsurilor necesare pentru îmbunătățirea calității serviciilor. Totodată, includerea obligației de acordare de compensații pentru nerespectarea indicatorilor specifici de performanță conduce la responsabilizarea operatorului, astfel încât acesta să acționeze în sensul creșterii satisfacției clienților săi prin creșterea calității serviciilor prestate”, a mai precizat ANRE.

sursa: anre.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Alba: 156 de terase și zone aglomerate, verificate de polițiști. Ce au constatat și ce amenzi au aplicat

Publicat

Controalele în sistem integrat, efectuate sub autoritatea prefectului, au continuat. Duminică, 12 iulie, au fost verificate 156 de locații si au fost aplicate 41 de amenzi.

La controale au participat peste 200 de angajați ai instituțiilor cu atribuții de verificare modului de respectare a măsurilor de protecție sanitară și a celor de distanțarea socială, pentru prevenirea răspândirii noului coronovirus.

Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, polițiști locali, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, au continuat activitățile de control privind respectarea normelor legale impuse în contextul situației actuale.

Astfel, duminică, 12 iulie, 216 de angajați ai instituțiilor mai sus amintite continuat activitățile de verificare în zonele aglomerate, centre comerciale, terase, zone de agrement, precum și în trafic – în acest caz fiind vizat transportul public de persoane.

Au fost controlați 156 de agenții economici cu privire la respectarea măsurilor de protecție sanitară și a celor de distanțarea socială si au fost verificate 96 de mijloacele de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.200 de lei, din care 6 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 3 pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a impactului riscurilor, 4 pentru fapte de natură economică, iar 28 la Legea 61/1991 privind liniștea publică.

Controalele vor continua și pe parcursul acestei săptămâni.

FOTO: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Slabe șanse să înceapă școala în regim normal din toamnă. Care ar fi cel mai bun scenariu, potrivit ministrului Educației

Publicat

Sunt șanse mici ca școala să înceapă în regim normal din toamnă. Ministrul Educației, Monica Anisie, spune că ituația actuală nu permite ca toți elevii să fie aduși în clase.

”Am analizat împreună cu colegii din inspectorat modalitățile în care am putea redeschide unitățile de învățământ începând cu anul școlar 2020 – 2021. Toate scenariile pe care Ministerul Educației le are în vedere țin cont de recomandările Ministerului Sănătății. Cel mai bun scenariu, dacă Ministerul Sănătății va face această recomandare, va fi acela în care elevii, unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică.

Vezi și ADMITERE LICEU 2020: Actele necesare pentru înscrierea elevilor pe locurile repartizate de la licee. Până când se depun dosarele

Luăm în calcul dacă nu va fi nicio problemă, dar nu cred…. unul dintre scenarii era să începem normal, dar nu e cazul de situație normală – sau dacă va fi din ce în ce mai rău mai rău, să continuăm învățarea online”, a declarat Monica Anisie, potrivit digi24.ro.

Ministrul a recunoscut că a fost o perioadă în care ”a trebuit să ne adaptăm la o situație dificilă” și că ”vom realiza cursuri de formare în această perioadă pentru profesori pentru a îmbunătăți ceea ce s-a făcut”, în ceea ce privește școala online.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din comuna Bucium, după gratii pentru furt calificat. Are de executat un an și nouă luni de închisoare

Publicat

Penitenciarul Aiud

Un tânăr în vârstă de 38 de ani din comuna Bucium a ajuns după gratii după ce a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare pentru furt calificat. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 10 iulie 2020, polițiștii Postului de Politie Ciuruleasa l-au identificat şi reținut pe un tânăr de 38 de ani, din comuna Bucium, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii.

Tânărul a fost condamnat, de Judecătoria Câmpeni, la un an și 9 luni închisoare, pentru furt calificat.

Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba, ”rupt de beat” s-a urcat la volan, a intrat într-un stâlp și s-a oprit într-o casă. Ce alcoolemie avea

Publicat

La data de 10 iulie 2020, în jurul orei 19.00, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au intervenit pentru soluționarea unui eveniment rutier produs pe raza comunei Gârbova, soldat cu pagube materiale.

Potrivit IPJ Alba, din primele cercetări a rezultat că un bărbat de 56 de ani, din comuna Gârbova, în timp ce conducea un autoturism, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu un stâlp și apoi cu zidul unui imobil.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate