Actualitate
ANRE: Distribuitorii de energie trebuie să plătească despăgubiri utilizatorilor de rețea, dacă întrerup de mai multe ori furnizarea
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit că distribuitorii de energie electrică vor plăti despăgubiri consumatorilor dacă întrerup de mai multe ori furnizarea de energie electrică. Potrivit documentului, într-un an calendaristic sunt permise cel mult 4 întreruperi planificate, cu durata de maximum 8 ore fiecare, în orașe, şi cel mult 8 întreruperi planificate, cu durata de până la 8 ore fiecare, la sate.
Prin Ordinul ANRE nr. 11/2016, a fost aprobat Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, care reprezintă varianta revizuită a standardului de performanță aprobat în 2007 și care are ca scop reglementarea calității serviciului de distribuţie a energiei electrice distribuite, stabilirea indicatorilor de performanță în asigurarea serviciului de distribuţie, precum și stabilirea modului de urmărire și înregistrare a indicatorilor de performanță.
Prin acest Standard, utilizatorii rețelei electrice de distribuție vor beneficia, în primul rând, de o calitate mai bună a serviciului de distribuţie prin reducerea numărului şi duratei întreruperilor, potrivit ANRE. Neîndeplinirea de către operatorii de distribuţie a indicatorilor de performanță prevăzuți în Standard va permite utilizatorilor reţelelor electrice de distribuție (în special consumatorii de energie electrică) să primească compensaţii băneşti de la aceştia, care, în fapt, reprezintă o reducere a facturii de energie electrică achitate lunar.
Pentru respectarea indicatorilor de performanţă armonizaţi pe întreg teritoriul ţării şi prevăzuţi în Standard, operatorii de distribuţie concesionari vor trebui să promoveze investiții, în egală măsură, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.
Potrivit ANRE, orientarea investițiilor în zone ale rețelei electrice de distribuție în care s-a constatat că există probleme poate conduce la creşterea eficienţei energetice şi, ca o primă consecinţă, la scăderea tarifelor de distribuţie, ceea ce va da un impuls dezvoltării economice pentru acele zone.
Potrivit proiectului de Ordin, publicat anterior de către ANRE, într-un an calendaristic, firmele de distribuţie de energie electrică vor avea putea să producă unui client, pentru lucrările de dezvoltare şi mentenanţă, cel mult patru întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în mediul urban, şi cel mult opt întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în mediul rural. Distribuitorii mai au voie să efectueze într-un an calendaristic alte două întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în plus faţă de numărul prevăzut anterior, „în scopul realizării lucrărilor de retehnologizare a unor reţele electrice care alimentează un număr mare de utilizatori pentru care nu există condiţii tehnice de preluare”, potrivit Ordinului.
Astfel, dacă în cazul unei întreruperi planificate, durata întreruperii furnizării curentului electric depăşeşte opt ore, clienţii au dreptul la o despăgubire de 300 de lei, la o tensiune de 110 kV, 100 de lei la medie tensiune şi 30 de lei la joasă tensiune.
În situația unor pene de curent neprevăzute, ANRE fixează durate maxime de remediere, respectiv opt ore în mediul urban şi 18 ore în mediu rural, în condiții normale de vreme, sau 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite, iar depăşirea acestora obligă distribuitorii să îi despăgubească pe clienţi.
Autoritatea consideră, totuşi, că un distribuitor este îndreptăţit să întrerupă alimentarea cu energie electrică în anumite situaţii de forţă majoră, „când se periclitează viaţa, sănătatea oamenilor ori integritatea bunurilor materiale; pentru prevenirea sau limitarea extinderii avariilor în echipamentele energetice, în zone de reţea electrică sau la nivelul întregului Sistem Energetic Naţional; pentru executarea unor manevre sau lucrări ce nu se pot efectua fără întreruperi”, se arată în proiectul de Ordin.
De asemenea, prin Ordinul ANRE nr. 12/2016, a fost aprobat Standardul de performanță pentru serviciul de transport al energiei electrice și pentru serviciul de sistem, care reprezintă revizuirea standardului de performanță din anul 2007.
Potrivit legii, operatorul de transport și de sistem (OTS) prestează un serviciu public de interes național pentru toți utilizatorii rețelei electrice de transport, asigurând accesul acestora în mod nediscriminatoriu la rețea, cu respectarea prevederilor reglementărilor tehnice și comerciale în vigoare.
Prin intermediul indicatorilor de performanță stabiliți prin Standard se garantează îndeplinirea obligațiilor de serviciu public de către operator, asigurându-se calitatea serviciului de transport al energiei electrice şi a serviciului de sistem. Prin respectarea nivelului garantat al indicatorilor de performanță, OTS asigură siguranța în funcționare a sistemului electroenergetic naţional, precum și eficiența și fiabilitatea reţelei electrice de transport (RET).
”Activitatea de monitorizare a indicatorilor de performanță privitori la calitatea tehnică a energiei electrice transportate și a evoluției acestor indicatori de la un an la altul furnizează informații definitorii pentru OTS în sensul evidențierii măsurilor necesare pentru îmbunătățirea calității serviciilor. Totodată, includerea obligației de acordare de compensații pentru nerespectarea indicatorilor specifici de performanță conduce la responsabilizarea operatorului, astfel încât acesta să acționeze în sensul creșterii satisfacției clienților săi prin creșterea calității serviciilor prestate”, a mai precizat ANRE.
sursa: anre.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News