Actualitate
Antreprenorii pot primi în acest an câte 44.000 euro pentru deschiderea unei afaceri. Condiții de acordare și cheltuieli eligibile
Statul va oferi granturi de până la 200.000 de lei (circa 44.000 euro) celor care își vor deschide o mică afacere în România, începând cu acest an, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate vineri de Guvern pentru instituirea programului Start-up Nation România.
Prin Programul pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, program care încurajează dezvoltarea spiritului antreprenorial – Start-up Nation – România – statul va acorda ajutor de minimis în suma maximă de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim estimat de 10.000 de intreprinderi mici și mijlocii.
Ordonanţa de urgenţă pentru lansarea programului a fost aprobată de Guvern la sfârşitul lunii ianuarie. În termen de 30 de zile, urmează să fie elaborată o hotărâre de guvern cu normele de aplicare. Programul urmează să devină operaţional la 1 mai.
Cine poate accesa fondurile?
Accesul la finanţare este deschis oricărui tip de start-up şi acoperă integral investiţia, condiţia fiind însă să fie înfiinţate minim două locuri de muncă, cu contract de munca pe durata nedeterminată. Există posibilitatea ca unul sau ambele contracte să aparţină fondatorilor start-up-ului. Programul are un buget de 1,7 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei de la buget şi 500 milioane lei fonduri europene.
Companiile care fac parte din strategia de competitivitate a României, gen IT&C, design, creaţie, servicii cu valoare adăugată mare, vor fi avantajate printr-un punctaj uşor mai mare, dar programul nu este limitat la acestea, scopul fiind să finanţeze şi mici afaceri din zona rurală şi oraşe mici.
Dacă micii antreprenori au deja o firmă activă, dar vor să se dezvolte sau au nevoie de finanţare, pot aplica printr-o firmă nouă.
Cum poate fi accesat grantul?
Pentru a accesa finanţarea, antreprenorii trebuie să completeze pe siteul www.antreprenoriat.gov.ro sau pe www.aippimm.ro un plan de afaceri pentru care va primi un punctaj şi sunt admişi sau nu.
Pentru a facilita accesul la bani, statul ar putea colabora cu o bancă sau mai multe, care face plăţile direct către furnizori pe baza facturilor prezentate de antreprenori. Fiecare întreprinzător este monitorizat pentru o perioadă de trei ani, timp în care trebuie să menţină activitatea prevăzută în planul de afaceri şi locurile de muncă pentru a primi finanţare, scrie zf.ro.
Ce tip de cheltuieli pot fi acoperite cu fondurile obţinute prin acest program?
– Echipamente tehnologice, maşini, utilaje;
– Aparate şi instalaţii de măsură, control, reglare, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice cu/fără printer pentru etichetare, aparate de marcat electronice fiscale;
– Autoutilitare;
– Investiţiile în active necorporale referitoare la brevete de invenţie, mărci de produse şi servicii – francize, etichetare ecologică, licenţe-, software;
– Echipamente IT;
– Achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ;
– Realizarea unei pagini web pentru prezentarea activităţii solicitantului şi a produselor;
– Achiziţionarea de instalaţii/echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie;
– Cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale în limita a maxim 4.000 lei;
– Consultanţă in limita a 8.000 lei;
Sumele necesare implementării Programului „Start-up Nation – Romania” se vor asigura anual de la bugetul de stat cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri Comerţ şi Antreprenoriat.
sursa: zf.ro, startupcafe.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News