Connect with us
Publicitate

Eveniment

Anvelopele de iarnă, obligatorii de la 1 noiembrie, dar nu pentru toţi. Vezi ce amenzi riscă şoferii auto care nu respectă legislaţia

cauciucuri-de-iarna

Publicat

Conducătorii autovehiculelor vor fi obligaţi să îşi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă în sezonul rece, în caz contrar riscă amenzi cuprinse între 2.500 de lei şi 4.000 de lei. Asta prevede un proiect de act normativ aprobat de Guvern şi care va fi aplicat începând cu 1 noiembrie. Totuşi, se pare că amenzile nu vor fi aplicate tuturor şoferilor, ci doar celor care circulă pe porţiuni de drum cu gheaţă, zăpadă sau polei.

„Sancţionarea cu amenda între 2.500 si 4.000 RON pentru conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă – şi definiţia acestor anvelope este exact aşa cum este dată în directiva europeană. Fac specificaţia că ea include şi cauciucurile all season, cele care au fost foarte des invocate în dezbaterile publice”, a declarat Anca Boagiu.

„Sancţiunile pentru nerespectarea acestei reglementari se vor aplica atunci când autovehiculele vor circula pe drumuri acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei”, a mai afirmat Boagiu. Oficialii ARR au confirmat, deasemenea, faptul că şoferii care nu circulă pe astfel de drumuri nu riscă sancţiuni dacă nu au cauciucuri de iarnă, dar ceea ce este important este evitarea blocajelor în trafic. „În situaţia în care, din cauza neechipării corespunzătoare, se produc blocaje sau accidente, se vor emite titluri de despăgubire care să acopere costurile pe care CNADNR le are cu deblocarea drumurilor. De exemplu, dacă pentru deblocarea drumului este nevoie de aducerea unei macarale, costurile cresc foarte mult. Valoarea unui titlu de despăgubire poate varia între 1.000 şi 4.000 de lei”, a declarat directorul general al ARR, Florian Coman pentru Gândul.ro.

Ministrul Anca Boagiu a mai declarat că la amenda propriu-zisă se adaugă o sumă pentru repararea drumurilor şi despăgubirilor în cazul unor eventuale pagube produse în urma accidentelor, ca urmare a nedotării corespunzătoare a maşinilor. „Nu sunt amenzi, putem să le spunem sancţiuni. Există o parte care se constituie în amendă şi o parte care se constituie într-o sumă dedicată reparării drumurilor. Cum spuneam anterior, sancţionarea cu amenda plus despăgubire se face între 2.500 şi 4.000 de lei. Sancţiunea se calculează în funcţie de paguba pe care o produci. În ceea ce priveşte costul unei ore de acţionare, în perioada în care este zăpadă, degajarea carosabilului este de 10.050 de lei. Costurile implică atât activitatea de deszăpezire, cât şi alte activităţi, ca eliberarea carosabilului, dislocarea autovehiculului, care, din nefericire, costă 5.000 de lei pe oră. Deci, cuantumul despăgubirilor a fost calculat în funcţie de costurile pe care le are compania pentru a degaja drumul şi pentru a disloca autovehiculul de pe carosabil”, a explicat Boagiu.

Potrivit noilor prevederi, sumele vor fi recuperate de la posesorul maşinii şi de la firma de asigurare la care acesta deţine poliţa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. toby

    marți, 11.10.2011 at 16:01

    ..cata nebunie ,haos creat de niste tembeli, carora le bubuie neuronul pe care il au;da sa vezi ce patesti cand te intalnesti cu „militianul „zilelor noastre ,iti vine sa zicica militianul avea doua circumvolutiuni..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate