Educație
Apar cinci specializări noi în nomenclatorul programelor de studii universitare 2023 – 2024. Care sunt acestea
Nomenclatorul programelor de studii universitare pentru anul de învăţământ 2023 – 2024 a fost aprobat joi de Guvern. Au fost înfiinţate cinci noi specializări, având în vedere cererile de pe piaţa forţei de muncă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Noile specializări sunt Ştiinţe aplicate în criminalistică, Ingineria materialelor metalice, Operaţiuni de intelligence, Chimie alimentară și Calculul structurilor mecanică.
„La iniţierea Ministerului Educaţiei, a fost aprobată hotărârea de guvern care aprobă nomenclatorul domeniilor şi specializărilor/programelor de studii universitare şi structura instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2023 – 2024. Prin această actualizare se vor înfiinţa cinci specializări sau programe de studii universitare noi care duc la obţinerea de competenţe cerute de piaţa forţei de muncă.
Se înfiinţează şi ramura de ştiinţă, domeniul de studii universitare de doctorat, masterat/domeniul de licenţă – Ştiinţe aplicate, cu specializarea Ştiinţe aplicate în criminalistică, în cadrul domeniului fundamental Matematică şi ştiinţe ale naturii”, a precizat Cărbunaru, după şedinţa de Guvern.
Potrivit notei de fundamentare, noi specializări universitare sunt Ingineria materialelor metalice, Operaţiuni de intelligence, Chimie alimentară, Calculul structurilor mecanică.
Dan Cărbunaru a menţionat că, la nivel naţional, funcţionează 53 de instituţii de învăţământ superior de stat care cuprind 2.175 de specializări sau programe.
Guvernul a aprobat, tot la iniţiativa a Ministerului Educaţiei, şi hotărârea de guvern privind domeniile şi programele de studii universitar de master acreditate şi numărul maxim de studenţi care vor putea fi şcolarizaţi în anul universitar 2023 – 2024.
„A fost diminuată capacitatea de şcolarizare cu 2.470 de locuri pentru 32 de domenii de studii universitare de master şi au fost efectuate o serie de alte modificări în structura acestor programe”, a precizat Cărbunaru.
sursa: agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News