Eveniment
Apel la discuții oficiale despre Alba Iulia și regionalizarea României. Florin Roman: „Pierdem zile într-un război steril!”
După numeroasele discuții derulate în ultima perioadă despre regionalizarea României, vicepreședintele Consiliului Județean Alba și al PNL Alba, Florin Roman, a redeschis acest subiect în conferință de presă. Acesta a încercat să explice câteva puncte din ceea ce înseamnă regionalizarea și, totodată, a făcut un apel la toți politicienii și factorii de decizie ai județului Alba, de a discuta și eventual a împărți niște sarcini mai degrabă decât a „arunca peste gard declarații peste declarații”.
„Nu vom ajunge nicăieri cu atacuri dintr-o parte în alta, în loc să ne așezăm la masă și să vedem care sunt soluțiile tehnice care sunt posibile, prioritățile legale și ce avem fiecare de făcut, la nivel de Parlament, de Consiliu Județean, de Primărie, de filieră politică și administrativă vis-a-vis de a face front comun pentru județul Alba. Jucăm soarta municipalității și a județului Alba pentru următorii 50-60 de ani, iar dacă acesta va fi compromis va fi numai vina factorilor de decizie de acum”, a declarat Florin Roman.
Acesta a explicat, în primul rând, că o capitală de regiune va fi stabilită în anul 2016, iar că, potrivit proiectului, regiunea va avea mai multe capitale, pe diferite domenii: administrativ, juridic, cultural, politic.
O capitală administrativă va trebuie să îndeplinească cel puțin câteva criterii: să fie centru universitar, să aibă un centru sportiv polivalent, serviciu SMURD, spital regional, centru de sortare a produselor agricole și, nu în ultimul rând, aeroport sau acces facil la aeroport. Este evident că Alba Iulia este departe de a putea intra în cursă.
Florin Roman a enumerat câteva date tehnice din proiectul de regionalizare a României, care înseamnă: desființarea prefecturilor, județele fiind conduse de subprefecți, transformarea instituțiilor deconcentrate în servicii deconcentrate.
Potrivit lui Florin Roman, Alba Iulia ar avea cele mai mari șanse să obțină titlul de „capitală juridică” a regiunii, dat fiind că aici se află Curtea de Apel sau, eventual, titlul de „capitală culturală” a regiunii, în cazul în care acest titlu nu va fi adjudecat de Sibiu.
Vedeți mai jos declarațiile complete ale lui Florin Roman:
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News