Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Apel la populaţie să nu folosească focul pe mirişti sau în păduri, din partea Ministrul Mediului. Risc uriaş de incendii

Publicat

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a făcut vineri, 22 iulie, un apel la populaţie să nu folosească focul, în această perioadă, pe mirişti sau în păduri, existând un risc ridicat de producere a incendiilor, care ar afecta serios habitatele naturale.

„Dincolo de această problemă a secetei avem riscul producerii incendiilor de vegetaţie, pe terenurile agricole, respectiv de extindere în zona forestieră sau, din păcate, de producere de incendii direct în păduri.

Vezi și: 23 iulie – Alertă COD ROȘU de caniculă și temperaturi extreme în cinci județe din vestul României. 12 județe sub COD PORTOCALIU. Harta ANM

Motiv pentru care am dispus, pe o parte, creşterea numărului de patrule din partea organelor şi companiilor de silvicultură, adică RNP şi ocoalelor silvice private, am cerut monitorizarea mai atentă a zonelor de lizieră, pentru a preveni incendiile de litieră, acolo unde se pot produce aceste fenomene.

Am trimis la prefecturi o circulară prin care solicităm prefecturilor să organizeze la nivelul autorităţilor locale şedinţe de conştientizare a riscurilor care sunt iminente şi de apel către populaţie de a nu folosi focul în această perioadă nici pe terenurile agricole, nici în zona forestieră.

Expunem la un risc uriaş atât habitatele naturale, cât şi pădurea, în general”, a declarat Tanczos Barna, la Băile Tuşnad, unde participă la lucrările Universităţii de Vară „Tusvanyos”.

1.200 de hectare arse într-o singură zi

Ministrul Mediului a subliniat că doar în cursul zilei de joi au ars 1.200 de hectare de terenuri agricole şi forestiere, motiv pentru care este nevoie de o atenţie sporită în această perioadă.

„Am avut doar în ziua de ieri 1.200 de hectare arse de terenuri agricole şi forestiere.

Am avut un incendiu în Teleorman, un incendiu în Mehedinţi, unul în Apuseni, în zona forestieră, acolo suprafeţele sunt relativ mici.

Dar riscul este în continuare foarte mare.

Există încă o statistică foarte tristă.

În martie, în acea perioadă secetoasă de două săptămâni, când toată lumea încerca să scape de vegetaţia uscată din toamna trecută prin incendiere, am avut zece mii de hectare distruse în doar două săptămâni, dublu faţă de întreaga perioadă a anului trecut.

Deci este nevoie de foarte, foarte mare atenţie şi nu avem voie să folosim focul în această perioadă nici pe câmp, nici în pădure”, a fost semnalul tras de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

sursa foto: Facebook Parcul Natural Apuseni

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax