Actualitate
Aplicația care îți poate salva viața, disponibilă în România. Ghiduri de supraviețuire pentru situații limită
Românii pot afla printr-un simplu click cum să rămână în viaţă dacă sunt pe cale să fie loviţi de fulger, dacă sunt prinşi de viscol pe drum sau în mijlocul unei incendiu. FiiPregatit.ro este platforma care adună toate aceste informaţii vitale şi care au fost puse cap la cap de specialiştii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Apă, mâncare, baterii, lanternă, sac de dormit şi medicamente – dacă e cazul – asta ar trebui să conţină rucsacul de supravieţuire pe care ar trebui să-l luaţi neapărat cu voi atunci când plecaţi la drum, pe vreme rea.
Platforma care prezintă, în total, 15 situaţii limită a fost lansată în prezenţa comisarului european pentru gestionarea cazurilor de urgenţă.Este vorba despre un proiect care nu a costat statul român niciun ban.
Lucian Stuparu, dezvoltator site: „Acest proiect a fost făcut ca voluntariat. Noi am colaborat să-i dăm partea vizuală şi partea tehnică din spate care să susţină proiectul”.
Dezvoltarea site-ului a durat mai bine de jumătate de an. La proiect au lucrat 5 voluntari, dar şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Siteul cuprinde o serie de ghiduri. De exemplu, în ghidul dedicat gerului/viscolului regăsim informații precum semnalele care indică problemele pe care le avem pe moment, precum și ce trebuie să facem.
”Fii atent la semnele de îngheţ.
Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului.
Dacă observi astfel de simptome, solicită imediat ajutor medical.Fii atent la semnele de hipotermie.
Acestea includ:
– frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă
Dacă observi astfel de simptome, du victima într-un spaţiu călduros, îndepărtează-i hainele umede, încălzește-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administrează-i băuturi calde non-alcoolice. Solicită ajutor medical cât mai urgent posibil”.
Sursă: Digi24, ISU
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News