Eveniment
Aplicaţie unică prin care românii își vor putea păstra în format digital permisul, paşaportul sau actele de studii
Românii vor avea o aplicaţie unică prin care își vor putea păstra în format digital permisul, paşaportul sau actele de studii.
Aceasta ar urma să fie asociată cu cardul bancar al utilizatorului. Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că va fi lansată până la sfârșitul anului.
„În momentul de faţă pregătim o schimbare radicală în paradigma administraţiei publice din România, pentru că ne-am săturat cu toţii de acea cerere care trebuie depusă online la ghişeul nr. 3 de la etajul II.
În urma renegocierii cloud-ului guvernamental şi a arhitecturii de cloud, suntem în stadiul în care Comisia Europeană a dat undă verde pentru a avea această arhitectură extrem de importantă şi în luna martie o să scoatem în licitaţie publică cloud-ul guvernamental.
În acelaşi timp, săptămâna viitoare o să semnăm contractul pentru aplicaţia unică a statului român, adică un singur loc în care să avem documentele de identitate sau să putem să plătim unele taxe.
Mai simplu spus, să aducem statul la un click distanţă pentru fiecare român”, a explicat Bogdan Ivan, potrivit G4Media.
El a adăugat că, până la finalul anului, „dacă toate se vor derula conform calendarului, vom avea acea aplicaţie unică în care fiecare român să aibă în format digital şi permisul şi paşaportul şi actele de studii, să fie asociată şi cu cardul bancar al fiecărui om”.
Totodată, social-democratul a afirmat că România este pe ultimul loc în Uuniunea Europeanăă la digitalizare pe anumite segmente ale serviciilor publice.
„Cloud-ul guvernamental, platforma de interoperabilitate a datelor, migrarea serviciilor într-o singură aplicaţie reprezintă partea nevăzută a tot ceea ce înseamnă arhitectura sistemului digital al administraţiei din România.
Sunt lucruri pe care alte state le-au început acum 20 de ani, noi am început acum un an să facem această tranziţie.
Şi eu sunt la fel de frustrat atunci când văd că în relaţie cu foarte multe autorităţi ale statului trebuie să mergi cu dosarul cu şină şi cu formatul de hârtie”, a subliniat ministrul PSD.
Ministrul Cercetării a mai spus că digitalizarea va dura câţiva ani, iar „principala frână e mentalitatea acelor oameni care lucrează cu date, care lucrează cu hârtii în instituţii”.
„Unii oameni se întreabă pe bună dreptate dacă job-ul lor va mai exista peste unu, doi sau cinci ani de zile.
Ce e foarte important să ştie toţi oamenii din administraţia din România este că acei funcţionari publici care sunt performanţi nu vor putea să fie înlocuiţi niciodată”, a conchis el.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News