Connect with us
Advertisement

Eveniment

”Apocalipsa Meteo” din Europa ajunge în România. Director ANM: vor fi 38 – 39 de grade la umbră, dar poate crește la 44 de grade

Publicat

AMN avertizează că, începând cu 20 iulie, România va fi lovită de un nou val de caniculă. În același timp, șansele de ploaie sunt reduse în următoarele două săptămâni.

Elena Mateescu, directorul Administratiei Nationala de Meteorologie spune că temperaturile cele mai ridicate de vor resimți în vestul României, începând de vineri, iar temperaturile la început vor fi de 38-39 de grade la umbră dar este posibil ca aceste să crească în zilele următoare și la 44 de grade.

Vezi și VREMEA în ALBA, 18-24 iulie: temperaturi de până la 38 de grade. Care vor fi zilele de foc. Prognoza meteo în localități din județ

Vorbim de acest episod de val de caniculă persistent în Europa de Sud, Sud-Est, care urmează a înregistra un vârf și în zona țării noastre începând de joi, cu temperaturi în creștere la 37-38 de grade în bună parte din țară, în regiunile extracarpatice, în zonele de câmpie și mai ales vineri, sâmbătă, duminică, luni și marți, pentru că anticipăm că vârful acestui val de căldură se va înregistra și în zona țării noastre, la acest sfârșit de săptămână și debutul săptămânii viitoare”, a spus Elena Mateescu.

„Ne așteptăm să avem și în zona țării noastre, la început, valori de 38 de grade la umbră, după care, cu siguranță, este posibil să înregistrăm și 39, dar cu siguranță temperaturile resimțite vor fi cu mult mai mari – 42 posibil spre 44 de grade.

ANM va emite alerte meteorologice cod galben, portocaliu și dacă va fi cazul cod roșu

Cu siguranță, vă spunem miercuri dimineață, vom interveni și vom elabora o alertă meteorologică în acest sens, urmând ca din aproape în aproape să urmărim ce se întâmplă din punctul de vedere al dinamicii valului de căldură și în zona țării noastre”, a mai spus Elena Mateescu.

„Trebuie să ne așteptăm, în fiecare an, să înregistrăm recorduri, pentru că, dacă ne uităm cel puțin în ultimul deceniu, fiecare an a doborât recordurile înregistrate în anii anteriori și am vorbit și în 2020, în 2021 și în 2022 de val de căldură timpuriu în luna iunie în Europa, numai în partea de sud, sud-est a Europei, dar și în partea de nord-vest a Europei, acolo unde cu siguranță reprezintă o situație atipică. Și iată că și în acest an vorbim de astfel de situații care, până la urmă, chiar dacă în urmă cu ceva multe decenii le consideram situații extreme, ele vin să devină o normalitate”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, luni, într-o intervenție la Antena 3.

Elena Mateescu: seceta pedologică s-ar putea extinde

Potrivit DCNews.ro Elena Mateescu, director general al ANM, avertizează că România spune că seceta pedologică s-ar putea extinde şi spre zone unde aprovizionarea solului cu apă este, la acest moment, satisfăcătoare.

Din punct de vedere al precipitaţiilor, ar putea fi doar averse locale, neînsemnate cantitativ, în zona de munte sau în nordul, nord-estul ţării, situaţie în care fenomenul de secetă pedologică, de lungă durată şi de o intensitate deosebită, este posibil să se intensifice şi să se extindă şi în alte zone, unde acum înregistrăm aprovizionare satisfăcătoare.

Cel puţin în următoarele 10 zile, precipitaţiile vor fi insuficiente şi nu pot compensa nevoia acută de apă”, a declarat Elena Mateescu

Seceta în Europa – iulie 2022: aproape jumătate din teritoriul UE este expus riscului

Secetă severă în România, Franța, Spania, Portugalia și Italia. Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a publicat, luni, raportul intitulat „Seceta în Europa – iulie 2022”.

Raportul prezintă o evaluare a situației privind seceta din Europa, pe baza activității Observatorului european al secetei.

Analiza evoluției și a impactului secetei prelungite din UE arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului este expusă secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11 % din UE), asociate cu un deficit de umiditate a solului care cauzează stres plantelor.

„Schimbările climatice sporesc riscul de secetă severă și de incendii de vegetație în întreaga lume. Centrul Comun de Cercetare pune știința și tehnologia în serviciul monitorizării schimbărilor climatice. Prin acest raport, înțelegem mai bine situația pentru a ne putea proteja pădurile, recoltele și apele”, spune Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Franța, România, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta, probabil, cu această scădere a randamentului culturilor. Într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei.

A fost declarată secetă intensă în cinci regiuni din Italia, iar insuficiența apei disponibile a condus la mai multe restricții de utilizare în municipalități. Măsuri similare de limitare a utilizării apei s-au luat și în Franța.

Recorduri locale de temperatură doborâte în Franța

Mai multe recorduri locale din Franța au fost doborâte luni, anunță Meteo France. Printre acestea se numără temperaturi de 42,6C în Biscarrosse și 42,4C în Cazaux, pe coasta atlantică din vestul Franței.

De asemenea, au fost înregistrate 40,7C în Saint-Nazaire și 39,3C în portul Brest din Bretania, în nord-vestul țării, conform Sky News. Meteorologii evaluează dacă a fost stabilit un nou record național de temperatură medie pe toată ziua.

În prezent, acesta este de 29,4C – stabilit în timpul valurilor de căldură din 2003 și 2019.

Marea Britanie se pregătește de cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată

Marea Britanie se îndrepta luni spre cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată, cu temperaturi prognozate să atingă pentru prima dată 40C. Câteva trenuri au fost suspendate, iar mai multe școli s-au închis. Călătoriile cu metroul durează mai mult decât de obicei, din cauza restricțiilor.

O mare parte a Europei se coace în urma unui val de căldură care a împins temperaturile peste 40 de grade Celsius în unele regiuni, iar incendiile de vegetație fac ravagii în zonele rurale uscate din Portugalia, Spania și Franța.

Guvernul Marii Britanii a declarat alertă de „urgență națională”, deoarece se preconiza că temperaturile de luni și marți vor depăși 38,7C (102F), înregistrate în 2019 în Grădina Botanică a Universității Cambridge.

Până la prânz, în sudul Angliei se înregistrau valori de aproape 35C, potrivit Reuters.

„Ne așteaptă 48 de ore dificile”, a declarat Kit Malthouse, un ministru însărcinat cu coordonarea guvernamentală, la postul de radio BBC. El va prezida mai târziu o reuniune a comitetului guvernamental de răspuns la situații de urgență.

Rețeaua feroviară națională a îndemnat pasagerii să nu călătorească decât dacă este necesar și a declarat că unele servicii – inclusiv o rută cheie între nord-estul Angliei și Londra – nu vor funcționa în anumite părți ale zilei de marți.

Rețeaua de metrou din Londra a impus restricții temporare de viteză, ceea ce înseamnă că va funcționa cu un serviciu redus, iar călătoriile vor dura mai mult decât în mod normal. Aceasta a îndemnat navetiștii să rămână acasă.

Jake Kelly, de la Network Rail, a declarat că speră că operațiunile normale vor fi reluate miercuri, când se preconizează că temperaturile vor scădea, dar că acest lucru va depinde de „daunele pe care vremea le va provoca infrastructurii în următoarele două zile”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement