Uncategorized
Aproape 5% din populaţia Albei suferă de cel puţin un handicap
Dintre cei aproximativ 370.000 de locuitori, judeţul Alba are nu mai puţin de 15.067 de adulţi şi 2.619 copii cu handicap. Cei mai mulţi dintre adulţi au probleme fizice, fiind urmaţi de cei cu probleme somatice, vizuale şi psihice, după cum reiese în urma rapoartelor statistice, realizate recent de Secretariatul Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi Alba.
Familiile care au în îngrijire copii şi persoane adulte cu handicap au nevoie de sprijin sub formă de servicii sociale şi o legislaţie care să le asigure un trai decent. O altă prioritate este integrarea socială a persoanelor cu handicap, activitate încă redusă, din cauza barierelor de mediu fizic sau comunicaţional, a prejudecăţilor şi a lipsei de servicii de pregătire pentru piaţa muncii.
Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Sorin Valerian Chirilă, spune că persoanele cu dizabilităţi nu au nevoie de mila semenilor, ei au nevoie de recunoaşterea lor ca membri cu drepturi depline în viaţa social-economică. Întreaga viaţă socială trebuie să se bazeze pe principiul „ nimic despre persoanele cu dizabilităţi fără participarea persoanelor cu dizabilităţi”.
„Pentru a imprima aceste valori culturale în viaţa societăţii române, este absolut necesară implicarea societăţii civile în întreaga activitate desfăşurată de specialişti, din structura de stat sau ONG-uri, în domeniul protecţiei sociale. Societatea civilă trebuie să aibă un rol activ în împiedecarea discriminării oamenilor pe criterii de dizabilitate, trebuie să-i sprijine moral pe aceştia în lupta lor de recunoaştere ca şi cetăţeni cu drepturi depline. Potenţialele victime ale discriminării vor putea lupta pentru drepturile lor numai cunoscându-le şi, aici, instituţiile publice trebuie să aibă alături structurile societăţii civile”, a precizat Sorin Chirilă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News