Actualitate
Aproape 50.000 de lei din bugetul local al municipiului Alba Iulia, sprijin pentru proiectele tinerilor. Cooperare cu Fundaţia Comunitară Alba
Municipiul Alba Iulia intenţionează să încheie un protocol de cooperare cu Fundația Comunitară Alba, prin care va aloca din bugetul local suma de 49.600 lei pentru susținerea programelor „YouthBank” și „Change Makers”, aferent acțiunilor educaționale programate pentru anul 2017. Proiectul se va afla pe masa consilierilor locali în ședința de marți, 28 februarie.
Fundația Comunitară Alba este o organizație activă la nivel local, recunoscută pentru calitatea și eficacitatea programelor de implicare a tinerilor în viața comunității, de dezvoltare a abilităților lor ca o premisă a succesului viitor pe piața muncii și în viață.
Din 2009, Fundația Comunitară Alba derulează cu mult succes un program de dezvotare a tinerilor din municipiul Alba Iulia, Youthbank, program în care, din 2013, municipiul Alba Iulia este partener principal și prin care oferă tinerilor un cadru în care ei să lucreze împreună și să ia decizii privind comunitatea din care fac parte, dezvoltând importante abilități antreprenoriale.
În toți acești ani, peste 250 de liceeni albaiulieni au dezvoltat proiecte antreprenoriale și au primit susținere financiară, cele 59 de granturi acordate de Fundația Comunitară Alba totalizând peste 124.000 lei. În dezvoltarea acestor inițiative au fost implicați, direct sau indirect, peste 7.000 de tineri, proiectele înregistrând un număr de peste 23.000 de beneficiari direcți și indirecți. YouthBank a fost desemnat „Cel mai bun proiect educațional al anului” în cadrul Galei Premiilor în Educație 2010, în anul 2011 a primit premiul II la categoria „Proiecte pentru tineret” în cadrul Galei Societății Civile, iar în anul 2012, la aceeași gală, programul a primit premiul III la categoria „Comportament civic și participare publică”. La nivel local, YouthBank Alba a fost desemnat „Cel mai bun program de voluntariat în educație” la ultimele două ediții ale Galei Voluntarilor Alba.
Programul „Pregătirea liceenilor din municipiul Alba Iulia pentru piața muncii prin antreprenoriat și dezvoltare personală” – „Change Makers” extinde beneficiile dezvoltării tinerilor prin antreprenoriat și îmbunătățirea unor abilități importante (comunicare și relații publice, leadership, management de proiect, foundraising) cu alte grupuri de liceeni locali, iar implementarea acestui proiect generează, suplimentar, creșterea gradului de mobilizare a tinerilor în procesul de dezvoltare comunitară prin dezvoltarea unei atitudini proactive în comunitate. Scopul programului este de a crește nivelul de educație antreprenorială, a promova spiritul antreprenorial social în rândul liceenilor din Alba Iulia și de a dezvolta abilități importante prin care tinerii să fie pregătiți pentru piața muncii. În paralel are loc și valorificarea tinerilor ca resurse importante ale comunității, capabile să identifice nevoi și să găsească soluții pentru acestea. Programul a avut un mare succes în comunitate la edițiile din 2014, 2015 și 2016, beneficiari direcți fiind un număr de 114 liceeni din Alba Iulia.
Municipalitatea din Alba Iulia a recunoscut necesitatea și impactul în comunitate al acestor două programe și a alocat fonduri în ultimii ani pentru a le sprijini și cofinanța.
Protocolul de colaborare propus spre aprobarea Consiliului Local reprezintă un parteneriat pe o perioadă de 10 ani între municipalitate și Fundația Comunitară Alba care să asigure la nivelul orașului o emulație permanentă a tinerilor implicați în comunitate, o dezvoltare constantă a abilităților lor necesare pentru viitorul profesional și personal.
Scopul proiectului îl reprezintă implicarea tinerilor în viața comunității și dezvoltarea abilităților necesare pentru o mai bună integrare pe piața muncii.
Programul de cooperare va subsuma în cursul anului 2017 – două subprograme, fiecare vizând o dimensiune specifică și propunând o serie de obiective și activități specifice.
1. YouthBank – prin program se încurajează implicarea în comunitate a liceenilor, prin susținerea și finanțarea inițiativelor lor. În fiecare an sunt implicați direct, în finanțare, între 50 și 100 de tineri antreprenori, sunt finanțate cel puțin 5 proiecte în comunitate, prin granturi care totalizează circa 20.000 de lei, beneficiari fiind peste 1.500 de persoane de toate vârstele.
2. „Change Makers” – pregătirea liceenilor din municipiul Alba Iulia pentru piața muncii prin antreprenoriat și dezvoltare personală
Proiectul reprezintă o campanie de promovare a antreprenoriatului local prin care se dorește promovarea inițiativelor realizate de către tineri elevi în cadrul comunității albaiuliene. „Dorim să furnizăm exemple de succes ale tinerilor de vârste similare în dezvoltarea de inițiative comunitare pentru a stimula dorința de a se implica într-o astfel de dinamică și de a lua atitudine în acest context”, au transmis reprezentanții Fundației Comunitare Alba.
În cadrul proiectului se vor selecta 60 de tineri liceeni, în urma campaniei de informare și promovare a dezvoltării de inițiative antreprenoriale. Tinerii vor fi selectați în urma unor aplicații și a unor evaluări individuale, online sau offline, fiind o preocupare motivația lor de a se implica în acest domeniu.
În vederea dezvoltării abilităților celor 60 de tineri se va pune accentul pe activitățile de teambuilding și educație nonformală. Vor fi realizate două ateliere, fiecare pe parcursul a trei zile în care, pe lângă dezvoltarea personală și antreprenorială, tinerii se vor întâlni cu antreprenori de succes, atelierul și restul activităților din proiect vor fi organizate pe raza municipiului Alba Iulia.
Programul de cooperare aferent anului 2017 are o valoare totală de 99.000 de lei, din care 49.600 lei va fi contribuția municipiului Alba Iulia pentru anul 2017 conform acordului de parteneriat. La finalul fiecărui an Fundația Comunitară Alba urmează să prezinte municipiului Alba Iulia programul propus pentru anul următor, sub umbrela protocolului de cooperare care are ca scop principal implicarea tinerilor din Alba Iulia în viața comunității și pregătirea lor pentru piața muncii.
Suma va fi distribuită și alocată pentru fiecare componentă astfel încât să optimizeze implementarea proiectului în general, pentru acoperirea cheltuielilor de instruire, transport, masă și cazare pentru participanți, realizarea materialelor de promovare, dezvoltarea suportului tehnic.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News