Connect with us
Advertisement

Actualitate

Aproape 85.000 de euro din bugetul orașului, pentru susținerea proiectului AIDA „Strategic Territorial Agendas for Small and Medium-sized Towns”

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia vor supune la vot, în ședința de joi, un proiect de hotărâre privind plata contribuției Municipiului Alba Iulia către Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia în vederea susținerii proiectului „Strategic Territorial Agendas for Small and Medium-sized Towns” — STATUS, finanțat prin Programul de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei. Este vorba despre suma de 84.695 euro, obiectivul principal al proiectului este de a oferi țărilor mai puțin experimentate oportunitatea de a colabora cu țări mai avansate în ceea ce privește dezvoltarea urbană, iar scopul final pentru Alba Iulia este acela de a definitiva Strategia de Dezvoltare a Municipiului Alba Iulia pentru perioada 2014-2020.

Proiectul „Strategic Territorial Agendas for Small and Medium-sized Towns” este finanțat prin Programul de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei, iar acest program a fost accesat pentru prima dată în județul Alba de către autoritățile publice locațe, în cadrul căruia Municipiul Aba Iulia prin Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia, va beneficia de avantajele conlucrării în cadrul unui parteneriat transnațional prestigios, format din Municipalitatea din Kavala, Asociația “Baia Mare sistem urban” (România), Fundația Graphitech Trento (Italia), Institutul Central European al Tehnologiei ALANOVA (Austria), Institutul de planificare Urbană din Slovenia (Slovenia), Provincia Foggia (Italia), Municipalitatea din Schwechat (Austria), Regiunea Abruzzo (Italia), Municipalitatea din Drama (Grecia), Municipalitatea din Satu Mare (România),

Municipalitatea din Herceg Novi (Muntenegru), Agenția de Dezvoltare a Municipiului Temerin (Serbia), Registrul Român de Planificare Urbană (România), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (România), Societatea Internațională a Planificatorilor Urbani și Regionali (Olanda), Institutul Național de planificare urbană (Italia), Federația Internațională pentru Locuințe și planificare (Olanda), Centrul Statal de Tehnică și Știință pentru probleme regionale și inter-sectoriale (Ucraina), Institutul Regal al Chartered Surveyors International (Beigia), Global City Indicators Facility (Canada), care va contribui la elaborarea Strategiei de dezvoltare a Municipiului Alba Iulia.

Obiectivul general al proiectului

Proiectul STATUS propune o abordare integrată a problemelor cu care se confruntă autoritățile publice locale și regionale în ceea ce privește planificarea incoerentă a dezvoltării urbane și regionale în Europa de Sud Est. În cadrul acestui proiect, țările europene și țările vecine propun o abordare inovativă de tip bottom-up prin dezvoltarea în comun a unei agende de planificare, care să țină cont de nevoile identificate la nivel local, pentru fiecare partener implicat în proiect. Proiectul oferă țărilor mai puțin experimentate în dezvoltare urbană durabilă oportunitatea de a colabora cu țări mai dezvoltate, cu experiență, iar scopul final pentru Alba Iulia este acela de a definitfva Strategia de Dezvoltare a Municipiului Alba Iulia pentru perioada 2014-2020, într-un mod sustenabil care să proiecteze o dezvoltare echilibrată și realistă a teritoriului, în acord cu nevoile și oportunitățile de dezvoltare identificate la nivel socio-economic.

Prezentarea implicării în proiect

Alba Iulia este la momentul actual una din cele mai active municipalități din România la capitolul atragere de fonduri nerambursabile, și în prezent se pregătește intens pentru noua alocare 2014-2020, programată de Comisia Europeană. Pentru a rămâne și pe viitor cel puțin la fel de competitiv la nivelul absorbției fondurilor europene, se impune ca în perioada premergătoare alocării 2014-2020, Municipiul Alba Iulia să pregătească toate documentațiile necesare implementării unor proiecte de infrastructură și de dezvoltare socio-economică, astfel încât acestea să însoțească și să justifice cererile de finanțare adresate potențialelor programe de finanțare.

Aceste proiecte trebuie bine identificate și enunțate într-un document strategic de dezvoltare acceptat într-un cadru instituțional legitim, și care să reflecte în același timp cât mai fidel prioritățile populației municipiului dar și ai altor actori comunitari care își desfășoară activitatea în Alba Iulia. În acest context, Primăria Municipiului Alba Iulia valorifică fiecare oportunitate de a încheia parteneriate transnaționale care să-i asigure prin cele mai mici eforturi financiare posibile, expertiza necesară realizării documentațiilor tehnico-economice care să susțină dezvoltarea viitoarelor proiecte ale municipalității, regenerarea urbană, competitivitatea economică, acompaniate de măsuri de incluziune socială pertinente și de real efect.

În acest sens, prin intermediul proiectului STATUS la nivelul Municipiului Alba Iulia s-a constituit Grupul Urban de Lucru care a sprijinit procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare a Municipiului Alba Iulia pentru perioada 2014-2020. Acesta respectă principiile cooperării și planificării integrate care să țina cont de nevoile de dezvoltare durabilă identificate în Municipiul Alba Iulia și în relația cu localitățile din cadrul arealului Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Alba Iulia. În elaborarea strategiei s-a urmărit crearea unei baze consultative și s-au folosit proceduri de lucru participative (grupuri de lucru, ancheta în randul populației, a mediului de afaceri și societății civile.

Proiectul aduce exemple de bune practici, asigură schimburi de experiență și de know-how, completate cu analize operaționale adresate în diferite contexte urbane, sau chiar implementate la nivel intercomunitar, experimente de metodologie strategică și planificare, și stimulează experiența participativă în procesul de planificare. Cu sprijinul experților parteneri în cadrul proiectului, Alba Iulia va putea avea o viziune obiectivă și critică asupra rezultatelor obținute în perioada 2007-2013, și va beneficia de exemple de bune practici demonstrate la nivelul dezvoltării durabile a comunităților partenere, care vor putea fi adaptate nevoilor de dezvoltare ale Municipiului Alba Iulia.

Bugetul aferent partenerului Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia este de 159.800 euro, din care cofinantare de la bugetul de stat 20.774 euro și contribuția proprie 3.196 euro.

Conform adresei nr. 11738/13 Mai 2014 din partea Partenerului Lider, Municipalitatea Kavala (Grecia), bugetul aferent Asociatiei Intercomunitare de Dezvoltare Alba Iulia s-a suplimentat cu suma de 89.760,96 euro, necesară angajării unui expert implementare strategie și pentru elaborarea de studii de fezabilitate pentru municipiul Alba Iulia ce derivă din Strategia de Dezvoltare a Municipiului Alba Iulia 2014-2020.

În vederea susținerii activităților proiectului și a celor mai sus menționate, se solicită asigurarea de Municipiul Alba Iulia către Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia a cash flow-ului de 84.695 euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement