Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 85.000 de euro din bugetul orașului, pentru susținerea proiectului AIDA „Strategic Territorial Agendas for Small and Medium-sized Towns”


Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia vor supune la vot, în ședința de joi, un proiect de hotărâre privind plata contribuției Municipiului Alba Iulia către Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia în vederea susținerii proiectului „Strategic Territorial Agendas for Small and Medium-sized Towns” — STATUS, finanțat prin Programul de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei. Este vorba despre suma de 84.695 euro, obiectivul principal al proiectului este de a oferi țărilor mai puțin experimentate oportunitatea de a colabora cu țări mai avansate în ceea ce privește dezvoltarea urbană, iar scopul final pentru Alba Iulia este acela de a definitiva Strategia de Dezvoltare a Municipiului Alba Iulia pentru perioada 2014-2020.

Proiectul „Strategic Territorial Agendas for Small and Medium-sized Towns” este finanțat prin Programul de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei, iar acest program a fost accesat pentru prima dată în județul Alba de către autoritățile publice locațe, în cadrul căruia Municipiul Aba Iulia prin Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia, va beneficia de avantajele conlucrării în cadrul unui parteneriat transnațional prestigios, format din Municipalitatea din Kavala, Asociația “Baia Mare sistem urban” (România), Fundația Graphitech Trento (Italia), Institutul Central European al Tehnologiei ALANOVA (Austria), Institutul de planificare Urbană din Slovenia (Slovenia), Provincia Foggia (Italia), Municipalitatea din Schwechat (Austria), Regiunea Abruzzo (Italia), Municipalitatea din Drama (Grecia), Municipalitatea din Satu Mare (România),

Municipalitatea din Herceg Novi (Muntenegru), Agenția de Dezvoltare a Municipiului Temerin (Serbia), Registrul Român de Planificare Urbană (România), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (România), Societatea Internațională a Planificatorilor Urbani și Regionali (Olanda), Institutul Național de planificare urbană (Italia), Federația Internațională pentru Locuințe și planificare (Olanda), Centrul Statal de Tehnică și Știință pentru probleme regionale și inter-sectoriale (Ucraina), Institutul Regal al Chartered Surveyors International (Beigia), Global City Indicators Facility (Canada), care va contribui la elaborarea Strategiei de dezvoltare a Municipiului Alba Iulia.

Obiectivul general al proiectului

Proiectul STATUS propune o abordare integrată a problemelor cu care se confruntă autoritățile publice locale și regionale în ceea ce privește planificarea incoerentă a dezvoltării urbane și regionale în Europa de Sud Est. În cadrul acestui proiect, țările europene și țările vecine propun o abordare inovativă de tip bottom-up prin dezvoltarea în comun a unei agende de planificare, care să țină cont de nevoile identificate la nivel local, pentru fiecare partener implicat în proiect. Proiectul oferă țărilor mai puțin experimentate în dezvoltare urbană durabilă oportunitatea de a colabora cu țări mai dezvoltate, cu experiență, iar scopul final pentru Alba Iulia este acela de a definitfva Strategia de Dezvoltare a Municipiului Alba Iulia pentru perioada 2014-2020, într-un mod sustenabil care să proiecteze o dezvoltare echilibrată și realistă a teritoriului, în acord cu nevoile și oportunitățile de dezvoltare identificate la nivel socio-economic.

Prezentarea implicării în proiect

Alba Iulia este la momentul actual una din cele mai active municipalități din România la capitolul atragere de fonduri nerambursabile, și în prezent se pregătește intens pentru noua alocare 2014-2020, programată de Comisia Europeană. Pentru a rămâne și pe viitor cel puțin la fel de competitiv la nivelul absorbției fondurilor europene, se impune ca în perioada premergătoare alocării 2014-2020, Municipiul Alba Iulia să pregătească toate documentațiile necesare implementării unor proiecte de infrastructură și de dezvoltare socio-economică, astfel încât acestea să însoțească și să justifice cererile de finanțare adresate potențialelor programe de finanțare.

Aceste proiecte trebuie bine identificate și enunțate într-un document strategic de dezvoltare acceptat într-un cadru instituțional legitim, și care să reflecte în același timp cât mai fidel prioritățile populației municipiului dar și ai altor actori comunitari care își desfășoară activitatea în Alba Iulia. În acest context, Primăria Municipiului Alba Iulia valorifică fiecare oportunitate de a încheia parteneriate transnaționale care să-i asigure prin cele mai mici eforturi financiare posibile, expertiza necesară realizării documentațiilor tehnico-economice care să susțină dezvoltarea viitoarelor proiecte ale municipalității, regenerarea urbană, competitivitatea economică, acompaniate de măsuri de incluziune socială pertinente și de real efect.

În acest sens, prin intermediul proiectului STATUS la nivelul Municipiului Alba Iulia s-a constituit Grupul Urban de Lucru care a sprijinit procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare a Municipiului Alba Iulia pentru perioada 2014-2020. Acesta respectă principiile cooperării și planificării integrate care să țina cont de nevoile de dezvoltare durabilă identificate în Municipiul Alba Iulia și în relația cu localitățile din cadrul arealului Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Alba Iulia. În elaborarea strategiei s-a urmărit crearea unei baze consultative și s-au folosit proceduri de lucru participative (grupuri de lucru, ancheta în randul populației, a mediului de afaceri și societății civile.

Proiectul aduce exemple de bune practici, asigură schimburi de experiență și de know-how, completate cu analize operaționale adresate în diferite contexte urbane, sau chiar implementate la nivel intercomunitar, experimente de metodologie strategică și planificare, și stimulează experiența participativă în procesul de planificare. Cu sprijinul experților parteneri în cadrul proiectului, Alba Iulia va putea avea o viziune obiectivă și critică asupra rezultatelor obținute în perioada 2007-2013, și va beneficia de exemple de bune practici demonstrate la nivelul dezvoltării durabile a comunităților partenere, care vor putea fi adaptate nevoilor de dezvoltare ale Municipiului Alba Iulia.

Bugetul aferent partenerului Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia este de 159.800 euro, din care cofinantare de la bugetul de stat 20.774 euro și contribuția proprie 3.196 euro.

Conform adresei nr. 11738/13 Mai 2014 din partea Partenerului Lider, Municipalitatea Kavala (Grecia), bugetul aferent Asociatiei Intercomunitare de Dezvoltare Alba Iulia s-a suplimentat cu suma de 89.760,96 euro, necesară angajării unui expert implementare strategie și pentru elaborarea de studii de fezabilitate pentru municipiul Alba Iulia ce derivă din Strategia de Dezvoltare a Municipiului Alba Iulia 2014-2020.

În vederea susținerii activităților proiectului și a celor mai sus menționate, se solicită asigurarea de Municipiul Alba Iulia către Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia a cash flow-ului de 84.695 euro.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

PSD lucrează la un proiect pentru legalizarea marijuanei. Ciolacu: Vorbim de o legalizare în zona medicală și industrială

Publicat

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că partidul său lucrează la un proiect de lege pentru legalizarea consumului de marijuana în scop medicinal.

”Doamna Cristina Dumitrache de la Constanța, care are acest proiect…el este în dezbatere în interiorul grupului și vom lua o decizie. Vorbim de o legalizare în zona medicală și industrială”, a declarat Marcel Ciolacu la Radio Guerilla.

Ciolacu a interzis magazinele de etnobotanice. ”Elevii, în loc să facă coadă la shaorma, făceau la etnobotanice”

Liderul PSD a fost cel care a interzis magazinele etnobotanice în Buzău, pe vremea când era consilier local.

„Era un flagel în momentul acela în Buzău. Am avut informații puse la dispoziție de poliție si DIICOT și toți elevii mai mari de la licee, în loc să facă coadă la shaorma făceau la etnobotanice”, a reamintit Ciolacu.

Un fost consilier a lui Dan Barna a cerut legalizarea marijuanei

În vară, Andrei Caramitru, fostul consilier al liderului USR Dan Barna, a cerut legalizarea marijuanei pentru a repune Bucureștiul pe harta turismului mondial.

El a spus că prin această măsură capitala României ar putea concura cu Amstedam.

foto: facebook/ Marcel Ciolacu

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Muncii: Mărim salariul minim și continuăm acțiunea de combatere a muncii nedeclarate și subdeclarate

Publicat

„România are nevoie nu doar de forță de muncă, ci și de salarii mai mari”  transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii precizând totodată ca Inspecția Muncii va continua acțiune de combatere a muncii nedeclarate sau subdeclarate.

Ministrul muncii citat de DCNews mai spune că „România are nevoie nu doar de forță de muncă, ci și de salarii mai mari. Pentru a răspunde problemelor din piața muncii, avem nevoie de creșterea salariului minim, de corectitudine în relațiile de muncă și de valorificarea oportunităților locale de dezvoltare.(…)

Ministrul Muncii: Creșterea salariul minim reduce migrația forței de muncă

Majorarea salariului minim și creșterea veniturilor angajaților reprezintă prima condiție pentru a reduce migrația forței de muncă și totodată singura soluție, pe termen lung, pentru a-I ajuta pe români să facă față la creșterile de prețuri.”

Aceasta este una dintre preocupările noastre principale, pe care am subliniat-o și în cursul discuțiilor de astăzi, însă trebuie să avem în vedere și nivelul de suportabilitate al companiilor.

Tocmai de aceea mi-am propus, încă de la începutul mandatului, să avem anul acesta un mecanism predictibil de stabilire a salariului minim agreat cu partenerii sociali.

Orice creștere salarială care nu este fundamentată pe o înțelegere deopotrivă cu firmele și angajații poate duce la pierderea locurilor de muncă.

Acesta este discuția pe care o purtăm acum și căreia trebuie să-I găsim soluție realistă, nu populistă.

I-am asigurat, o dată în plus, pe angajatorii și pe angajații cu care am stat de vorbă astăzi, că sunt cel mai mare susținător al creșterii salariului minim dintre toți miniștrii care au fost vreodată la Ministerul Muncii.

Munca ”la negru” și ” la gri”, în vizorul ministrului

Pe de altă parte, vom continua campania derulată de Inspecția Muncii pentru combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate.

Din cele 120.000 noi locuri de muncă înregistrate de la începutul anului, 40% sunt plătite pe salariul minim, iar dacă acest lucru nu corespunde realității cei afectați sunt nu doar angajații care pierd la pensie, ci și angajatorii.

Această campanie este o completare binevenită a efortului de a stabili o majorare a salariului minim care să ducă și la creșterea nivelului general de venituri și la creșterea puterii de cumpărare.(..)” transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA actualizată a statelor considerate cu risc epidemiologic. Bulgaria și Moldova intră în zona galbenă, Spania în zona verde

Publicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de joi, 16 septembrie, Hotărârea numărul 71 privind actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Principalele modificări sunt:

– în zona roșie au intrat: Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius și Saba și Liechtenstein;

– în zona galbenă au intrat:

  • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Bulgaria, Franța, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini și Guernsey;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent și Grenadine și Gibraltar;

– în zona verde au intrat: Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc și Montserrat.

Vezi lista completă – Anexa la HCNSU nr. 71 din 16.09.2021

Zona roșie

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidentă cumulată la 1,000 locuitori*

Grenada 18,6
Israel 13,9
Guam 13,0
Polinezia Franceză 12,6
Muntenegru 12,1
Dominica 11,9
Mongolia 10,5
Bermuda 10,0
Georgia 9,7
Serbia 9,5
Cuba 9,4
Saint Lucia 9,1
Suriname 8,6
Malaysia 8,5
Saint Kitts și Nevis 8,3
Kosovo 7,6
Sint Maarten 7,5
Marea Britanie** 7,3
Seychelles 6,9
Anguilla 6,8
Palestina 6,0
Antigua și Barbuda 6,0
Statele Unite ale Americii 5,7
Costa Rica 5,6
Aruba 5,5
Slovenia 5,1
Insula Man 4,4
Elveția 4,3
Albania 4,3
Bahamas 4,2
Azerbaidjan 4,2
Botswana 4,2
Iran 4,2
Irlanda 4,1
Insulele Virgine ale Statelor Unite 4,1
Bonaire, Saint Eustatius și Saba 4,1
Estonia 4,0
Macedonia de Nord 3,9
Lituania 3,9
Belize 3,9
Brunei Darussalam 3,9
Maldive 3,8
Turcia 3,7
Jersey 3,6
Norvegia 3,6
Barbados 3,5
Guyana 3,5
Fiji 3,3
Grecia 3,2
Cipru 3,2
Jamaica 3,1
Liechtenstein 3,0
Sri Lanka 3,0
Kazahstan 3,0
Africa de Sud** 1,6
Brazilia** 0,7
Nepal** 0,7
India** 0,4

Zona galbenă

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidentă cumulată la 1,000 locuitori*

Curaçao 2,9
Thailanda 2,9
Noua Caledonie 2,9
Bulgaria 2,8
Austria 2,8
Insulele Turks și Caicos 2,8
Guernsey 2,8
Gibraltar 2,8
Croația 2,6
Letonia 2,6
Guatemala 2,5
Armenia 2,5
Filipine 2,5
Mauritius 2,4
Belarus 2,4
Franța 2,4
Libia 2,4
Belgia 2,4
Insulele Virgine Britanice 2,4
Capul Verde 2,4
Monaco 2,4
Puerto Rico 2,3
Bosnia și Herțegovina 2,2
Olanda 2,0
Tunisia 2,0
San Marino 1,9
Portugalia 1,9
Irak 1,9
Trinidad și Tobago 1,9
Republica Moldova 1,9
Vietnam 1,8
Liban 1,8
Federația Rusă 1,8
Germania 1,8
Eswatini 1,8
Japonia 1,7
Saint Vincent și Grenadine 1,7
Timorul de Est 1,6
Islanda 1,6
Honduras 1,6

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bătălie mare pentru construcția primilor 63 de km din Autostrada „Moldovei” A7: 39 de oferte, depuse pentru primul tronson

Publicat

39 de oferte au fost depuse la licitația pentru construirea celor 63 km din Autostrada A7 Ploiești (Dumbrava)-Buzău, a anunțat joi fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Potrivit acestuia, numărul mare de oferte demonstrează pregătirea temeinică a documentației, precum și importanța proiectului în general.

Fostul ministru a explicat că 13 oferte sunt pentru Lotul I Dumbrava – Mizil, 12 pentru Lotul II Mizil – Spătaru și 14 pentru Lotul III Spătaru – Buzău.

„Autostrada A7 – coloana vertebrală a Moldovei – este un proiect de suflet pentru mine, pentru care m-am luptat încă din 2014, de la momentul dezbaterii Masterplanului de Transport, în 2016 pentru a fi licitată proiectarea la cheie și, mai apoi, în cele 8 luni de mandat la Ministerul Transporturilor”, a spus Drulă.

„Ce am făcut concret în acest an împreună cu echipa mea pentru Autostrada A7:

  • am obținut includerea proiectului până la Pașcani în PNRR, securizând astfel finanțarea viitoarelor lucrări;
  • am finalizat studiul de fezabilitate, am obținut avizele, acordul de mediu, am realizat exproprierile și am licitat la începutul verii primul sector Ploiești-Buzău;
  • am lăsat celelalte sectoare din PNRR într-un stadiu avansat, cu studii de teren în fază finală, studiile de fezabilitate și proiectele tehnice predate și în diverse etape de aprobare, procedurile de mediu în linie dreaptă, în grafic pentru lansarea licitațiilor de lucrări și pentru aceste sectoare;
  • am aprobat traseul și am dat drumul la investigațiile detaliate de teren pe celelalte sectoare Pașcani – Suceava – Siret”, a mai spus Drulă.

Licitația pentru execuția tronsonului A7 Ploiești (Dumbrava) – Buzău a fost lansată pe 1 iunie.

Licitația este de tipul FIDIC Roșu, în care proiectul tehnic deja a fost realizat, iar la licitație este scoasă direct execuția.

Tronsonul Ploiești – Buzău este împărțită în trei loturi distincte:

– lotul 1 Dumbrava – Mizil (km 0+000 – km 21+000)

– lotul 2 Mizil – Pietroasele (km 21+000 – km 49+350)

– lotul 3 Pietroasele – municipiul Buzău (km 49+350 – km 63+250).

Valoarea estimată este între 4,290 miliarde de lei şi 5,062 miliarde de lei, fără TVA.

Câteva cifre în acest sens din cadrul sectorului Ploiești-Buzău:

– lungime – 63 km;

– 6 noduri rutiere;

– 160 de ha de perdele forestiere;

– 42 de poduri + pasaje;

– 4 spații de servicii moderne, dotate și cu stații de încărcare electrice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate