Connect with us
Publicitate

Actualitate

Arealul AIDA Alba Iulia, regiune pilot la nivel național pentru implementarea proiectului de acces la internet în bandă largă în zonele rurale

Publicat

În perioada 3 – 4 iunie, în Alba Iulia, dar și în arealul AIDA, se desfăşoară prima vizită de studiu într-o regiune pilot organizată în cadrul proiectului european “PPP4Broadband – Abordarea decalajului de bandă largă în zonele rurale din sud-estul Europei prin intermediul modelului de parteneriat public privat (PPP)”. Proiectul a fost selectat pentru finanțare în cadrul Apelului 4 al Programului de Cooperare Transnațională Europa de Sud-Est.

Prin intermediul acestui proiect, Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia, în calitate de partener, va beneficia de avantajele conlucrării în cadrul unui parteneriat cu Agenția pentru Inovație și Cooperare Europeană (Slovacia), în calitate de Partener Lider, dar și cu alte organizații și instituții europene de specialitate partenere din 7 țări europene cum ar fi: Institutul Retelei de Tehnologii ITC (Slovenia), Universitatea Tehnică din Gabrovo (Bulgaria), INNOSKART – Companie nonprofit pentru dezvoltarea afacerilor (Ungaria), Intreprinderea municipală pentru planificare şi dezvoltare din Patras & Regiunea Grecia de Vest (Grecia), FH JOHANNEUM, Universitatea de Științe Aplicate (Austria), Cluster TCI Vojvodina (Serbia) și Centrul pentru Managementul Cunoașterii (Macedonia) și nu în ultimul rând Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București (România).

Obiectivul principal al proiectului constă în îmbunătățirea dezvoltării accesibilității virtuale prin dezvoltarea accesului la internet în bandă largă în zonele rurale din sud-estul Europei, utilizând modelul de parteneriat public privat. Ca obiective specifice se urmărește sensibilizarea și îmbunătățirea experienței în utilizarea de modele PPP în administrățile publice/regionale/naționale, precum și dezvoltarea de standarde comune și de planuri de acțiuni transnaționale pentru sprijinirea dezvoltării rețelelor broadband. Eterogenitatea consorțiului va aduce un grad crescut de plus-valoare prin expertiză națională și posibilități de dezvoltare a rezultatelor proiectului, asigurându-se astfel, un înalt grad de utilizare a acestora în cadrul regiunii SEE.

Astfel că soluțiile dezvoltate la scară largă vor fi aplicabile și transferabile în întreaga regiune SEE, deoarece acestea vor reflecta experiența transnațională și nevoile țărilor participante iar modelele PPP dezvoltate în cadrul proiectului vor fi compatibile cu inițiativa „Europa 2020 – Agenda digitală pentru Europa”. Totodată, bazându-se pe conceptele de PPP și CoE – Center of Excelence – proiectul va capitaliza inițiativele anterioare ale UE și va întruchipa conceptele în soluții viabile pentru problema decalajului digital.

„Din ultimele date oficiale ale MADR și ANCOM (instituțiile naționale de resort), reiese faptul că doar în comuna Galda de Jos mai există zone albe, respectiv fără acoperire de servicii de internet de bandă largă (broadband) din tot arealul AIDA Alba Iulia. Prin atingerea obiectivelor proiectului această situație va fi rezolvată. Va fi un nou exemplu că zona AIDA Alba Iulia rămâne printre puținele din România unde demersurile factorilor implicați duc spre rezultate concrete, respectiv un mediu rural cu o infrastructură complexă, menit să creeze condiții pentru noi perspective de dezvoltare comunitară”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia și președintele AIDA Alba Iulia, Mircea Hava.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate