Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Arhiepiscopia Greco-Catolică de Alba Iulia: O călugăriță de 107 ani, distinsă cu Ordinul „Preasfânta Treime” de cardinalul Lucian

Publicat

Sora Rodica Maria din Congrgația Maicii Domnului, în vârstă de 107 ani și 7 luni, a primit cea mai înaltă distincție a Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Ordinul „Preasfinta Treime”, acordat de Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan.

Acordarea distincției a fost comunicată de reprezentanții Bisercii Greco Catolice, într-un comunicat de presă.

Ordinul „Preasfânta Treime” a fost înmânat de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, cu ocazia vizitei pastorale pe care a efectuat-o în Parohia greco-catolică Sighișoara, duminică, 10 martie 2024,  în Duminica a 35-a după Rusalii, Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.

La sosirea în fața „Bisericii Leproșilor”, lăcaș de cult care datează din secolul al XIV-lea, Episcopul a fost întâmpinat cu pâine, sare și flori de credincioase din parohie, înveșmântate în straie populare.

Alături de Preasfinția Sa Cristian s-au aflat surori din Congregația Maicii Domnului din Cluj-Napoca și Blaj, care au fost însoțite de Vicarul General al Eparhiei de Cluj-Gherla, Pr. Vasile Tofană SJ.

Evenimentul de la Sighișoara a avut dublă semnificație: Preasfinția Sa, surorile Congregației Maicii Domnului, alături de Superioara Ordinului, Preacuvioasa Maică Teodorina, s-au unit în rugăciune cu credincioșii Parohiei „Sfântul Spirit” din Sighișoara pentru cea mai vârstnică soră a Congregației, Sora Rodica Maria.

Împreună cu Preasfinția Sa Cristian si cu Pr. Vasile Tofană SJ, la sfântul altar au slujit: Pr. Septimiu Nicula, Protopop de Mediaș-Dumnbrăveni, Pr. paroh Ciprian Dărăban și Pr. Ciprian Suciu, Vicerector al Seminarului Arhieparhial Major „Bunavestire” din Blaj.

S-au unit  în rugăciune, pe parcursul desfășurării Sfintei Liturghii, preoți din alte culte din Sighișoara, un oraș în care se respiră un autentic spirit ecumenic: Pr. Hans Bruno Frölich, Protopop și Vicar Episcopal – Biserica Evanghelică, Pr. Cozmin Boian, Paroh al Parohiei Ortodoxe 5, Pr. Jenei Csaba, Paroh al Parohiei Unitariene.

Cuvântul cald de învățătură al Preasfinției Sale Cristian a ajuns la sufletul tuturor celor care l-au ascultat și l-au păstrat în inima lor, luând noi hotărâri de reînnoire a vieții spirituale, prin ceea ce Sfânta Biserică ne învață și ne pune la dispoziție pentru ca noi să moștenim Împărăția cea Veșnică.

La finalul Sfintei Liturghii, Pr. paroh Ciprian Dărăban a luat cuvântul, aducând mulțumire Bunului Dumnezeu, Cel care ne-a învrednicit să ne mai bucurăm o dată de vizita arhierească, a mulțumit Preafericirii Sale Lucian și Preasfinției Sale Cristian pentru binecuvântare și a mulțumit credincioșilor din parohie pentru implicarea lor de orice fel. Totodată, Pr. Ciprian Dărăban a subliniat semnificația înmânării celei mai mari distincții a Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Ordinul „Preasfânta Treime”, emis de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, venerabilei surori Rodica Maria.

Părintele Ciprian Dărăban, care este și părintele spiritual al surorii Rodica Maria, a făcut o prezentare succintă a vieții acestei, sprijinit în prealabil, cu date importante, de strănepoata călugăriței, Delia Fărcaș, de profesie notar.

Momentul de maximă emoție a fost atunci când Preasfinția Sa Cristian, însoțit de cele cinci surori din CMD, părintele paroh și Vicarul General de Cluj-Gherla, au intrat în locuința surorii Rodica Maria. Ierarhul a citit Decretul emis de PF Cardinal Lucian, i-a înmânat Diploma și i-a prins în reverul hainei Crucea Ordinului „Preasfintei Treimi”, ca „semn al prețuirii și al binecuvântării noastre pentru dragostea și dăruirea manifestate față de Cristos și față de Biserică și pentru mărturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune.”

Surorile Congregației i-au dăruit un buchet de flori, s-au rugat împreună cu Sora Rodica Maria și au interpretat frumoase cântece religioase, în timp ce venerabila călugăriță a depanat amintiri legate de lunga sa experiență de viață, mai ales din timpul persecuției comuniste.

Am plecat din locuința surorii Rodica Maria plini de bucurie, de speranță, de lumina credinței adevărate, nebiruită niciodată de rău. Sora ne-a încredințat pe fiecare în parte de rugăciunile sale, subliniind: „nu-mi ajunge ziua ca să mă rog!”

După încheierea vizitei la Sora Rodica Maria, Episcopul Auxiliar, preoții, calugăritele, strănepoata surorii sărbătorite și credincioșii Parohiei „Sfântul Spirit” din Sighișoara au fost invitați la o agapă frățească.

Sora Rodica Maria CMD, repere biografice

Cuvioasa Soră Maria Rodica, cu numele civil Viorica Vețian, s-a născut în anul 1916, la 3 octombrie, în localitatea Băla, județul Mureș, din părinții Traian și Eugenia. A intrat, candidată, în Congregația Maicii Domnului (CMD), iar la timpul rânduit a fost înveșmântată la Blaj, la 8 aprilie 1939, de către Maica Febronia Mureșanu, co-fondatoarea și prima superioară generală a CMD. La data de 4 ianuarie 1942, tot la Blaj, a depus voturile temporare. La 15 august 1948, la Jucu de Sus, a depus voturile pe viață în mâinile Preacuvioasei Mame Sofia Mureșan, aceasta fiind ultima celebrare festivă de depunere de voturi înainte de dispersare, în condiții de libertate.

Sora Rodica a iubit copiii și misiunea sa a fost de învățătoare, atât la Blaj, cât și, în cea mai mare parte, la Școala Primară „Maica Domnului” din Cluj-Napoca, unde în anii 1945-1946 a îndeplinit funcția de director. La 30 noiembrie 1945, era prezentat Episcopului Iuliu Hossu „corpul didactic primar”, din care făceau parte numai surori, iar directoare era Sora Rodica Vețian.

Cu puțin timp înainte de scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite cu Roma, în 28-29 octombrie 1948, în „noaptea arestărilor” Episcopilor, surorile CMD de la Institutul Recunoștinței din Blaj au fost scoase forțat din Capela în care s-au rugat o zi întreagă fără întrerupere, luptându-se apoi, aproape toată noaptea, cu cei care veniseră să le ducă cu forța la Obreja. Cu puțin înainte de ivirea zorilor, istovite, surorile au cedat. La Castelul de la Obreja, comunitatea surorilor CMD a fost tolerată de comuniști până în septembrie 1949. Sora Rodica a fost Superioara surorilor timp de aproape un an. Tinere postulante, pline de zel, au fost înveșmântate și acolo, iar alte candidate au depus voturile vremelnice în aceeași celebrare de noapte.

În noaptea de 9 spre 10 septembrie 1949, toate surorile de la Obreja au fost deportate la Mânăstirea ortodoxă Bistrița, județul Vâlcea, unde s-au reîntâlnit cu surorile deportate de la Jucu. Intenția regimului era de a le convinge să renunțe la credința catolică și la unirea cu Pontiful Roman, oferindu-li-se posibilitatea de a rămâne călugărițe în obștea ortodoxă de la Mănăstirea Bistrița.

După încercările zadarnice de a le convinge să facă această trecere, oamenii regimului au considerat că trebuiau îndepărtate superioarele din mijlocul surorilor. Toate fostele superioare de comunități, inclusiv Sora Rodica, au fost duse la Mănăstirea ortodoxă „Dintr-un Lemn”, județul Vâlcea. După mai multe săptămâni, văzând că nici una dintre surori nu cedează, comuniștii au decis să le trimită în familiile de origine, confiscându-le temporar veșmântul călugăresc.

Sora Rodica s-a întors de la Mănăstirea ortodoxă „Dintr-un Lemn” în familia surorii ei, la Reghin, în noiembrie 1949. În anul 1951, i s-a alăturat la Reghin o altă soră CMD, care, orfană fiind și neavând familie, s-a adăpostit în familia Sorei Rodica. În 1953, Securitatea a descoperit acest fapt, iar sora orfană a fost obligată să părăsească Reghinul.

Din acest moment, Sora Rodica a fost chemată sistematic la Securitate, unde a fost supusă presiunilor de trecere la ortodoxie și de a deveni informator, însă fără nici un succes. Între timp, Sora Rodica s-a angajat în funcția de contabil la Cooperativa de Consum din Reghin, dar pentru că nu a acceptat să colaboreze cu Securitatea, a fost dată afară din serviciu.

După mai multe tentative, a reușit să se angajeze din nou în cadrul aceleiași cooperative, însă în comuna Batoș, la 25 de kilometri de Reghin, apoi la Breaza. La început, a fost repartizată la plantarea puieților, împlinind o muncă fizică grea, făcând naveta până la punctul de lucru.

După luni de zile, o persoană din anturaj, văzând-o epuizată, și-a dat seama de nedreptatea la care a fost supusă Sora Rodica și a introdus-o treptat – pentru a nu trezi suspiciuni – în domeniul contabilității și al gestiunii.

Când respectivele puncte de lucru au fost desființate, a revenit la Reghin, la sediul Cooperativei de Consum, unde a rămas angajată ca revizor de gestiune până la pensionare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax