Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Articol în The Scientist despre savantul din Aiud, Sergiu Pașca: ”Construiește creiere pentru a studia bolile de dezvoltare”

Publicat


Revista The Scientist a realizat un profil dedicat tânărului savant român originar din Aiud, Sergiu Pașca. Articolul ”Sergiu Pașca construiește creiere pentru a studia bolile de dezvoltare” a apărut de ziua României, la 1 decembrie 2019, în celebra revistă dedicată lumii științifice. 

Articolul publicat în The Scientist poate fi citit în întregime aici

”Ca băiat care creștea în România,  Sergiu Pașca a văzut-o pe soția dictatorului Nicolae Ceausescu, Elena, la televizor, purtând un halat de laborator și vorbind cu oamenii de știință despre experimente chimice. Elena nu a avut o pregătire științifică și a fost primul chimist al României doar cu numele, dar Pașca a fost captivat.

sergiu

„De mic, mi-a plăcut ideea de a vorbi zilnic despre experimente și a descoperi ceva nou”, i-a spus el jurnalisteti de la publicația științifică.

Citește și: Articol în The New York Times despre Sergiu Pașca, tânărul savant din Aiud. Pune lumea medicală în fața unei descoperiri geniale

S-a concentrat pe chimie în școală, a câștigat mai multe concursuri și a obținut o bursă completă la școala medicală. În timp ce mulți dintre colegii lui de clasă mergeau la universități de top din alte țări, el nu a putut.

„Nu am vorbit foarte bine engleza”, a spus Pașca, acum cercetător în domeniul celulor stem, la Universitatea Stanford din California.

„Nu puteam lua cu adevărat SAT. Nu aș putea lua TOEFL (Testul de engleză ca limbă străină). Nu performam; Nici măcar nu treceam”. Așa că s-a înscris la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu.

Într-un proiect, el a reușit să măsoare concentrațiile de homocisteină aminoacidă, care a fost legată de tulburări neuropsihiatrice, la copiii cu autism; el si colegii săi au descoperit niveluri mai ridicate la pacientii cu autism comparativ cu copiii neurotipici.

Ulterior, a citit despre neuroștiințistul Stanford, Ricardo Dolmetsch, interesat în mod special de studierea autismului după ce fiul său a fost diagnosticat cu această tulburare.

Mai exact, Dolmetsch a dorit să diferențieze celulele stem pluripotente induse (iPSCs) de neuroni pentru a studia o afecțiune genetică înrudită numită sindrom Timothy. Proiectul l-a intrigat foarte tare și astfel a ajuns la Dolmetsch, sperând să se alăture laboratorului său. Dar a fost o problemă. Pasca nu avea doctorat.

„I-am spus: Dacă vă puteți obține o bursă, atunci puteți veni la laborator, își amintește Dolmetsch, acum șeful global de neuroștiință la Institutele Novartis pentru Cercetări BioMedicale.

  • „Știam cât de greu va fi acest lucru și m-am gândit că șansele ca el să găsească o bursă să fie cam mici. Dar, de asemenea, m-am gândit că, dacă va reuși, ar spune multe despre el” – pro Dolmetsh.

I-a luat mai mult de un an, dar Pașca a obținut în cele din urmă o bursă de la Organizația Internațională a Cercetării Cerebrale și s-a mutat la Stanford în 2009.

sergiu

La scurt timp după ce s-a alăturat laboratorului, Pașca a început să dezvolte modalități de a diferenția neuronii și de aici povestea devine extrem de științifică. The Scientist redă în întregime toate realizările extraordinare ale acestuia. 

Cine este Sergiu Pașca

Sergiu Pașca este profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford și director al Stanford Neurosciences Institute Stem Cell Core. El se concentrează în primul rând pe dezvoltarea de noi abordări pentru studierea dezvoltării creierului uman și pentru descoperirea mecanismelor tulburărilor neuropsihiatrice.

Sursă: The Scientist


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Din 26 ianuarie, adio gălăgie și petreceri în cartier. Amenzi mari și muncă în folosul comunității, dacă îți deranjezi vecinii

Publicat

amenzi galagie

Din 26 ianuarie 2020, cei care vor face gălăgie și își vor deranja vecinii, vei plăti amenzi mai mari. Dacă o vor face repetat, vor şi munci în folosul comunităţii. Modificările la Legea 61/1991 privind sancţionarea încălcării normelor de convieţuire socială intră în vigoare iar amenzile sunt usturătoare. Cei care organizează petreceri private în corturi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Site unic pentru beneficiarii de servicii sociale, lansat de Ministerului Muncii. 39 de formulare pot fi transmise deja online

Publicat

Un site care oferă informaţii şi documente despre toate cele 180 de servicii şi beneficii sociale a fost lansat de Ministerul Muncii și Protecției sociale. Acesta a fost conceput pentru a facilita accesul cetățenilor la informații și documente specifice, potrivit reprezentanților ministerului. Site-ul servicii.mmuncii.gov.ro, a fost gândit astfel încât persoanele care au nevoie de informaţii […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Înşelăciuni pe Facebook, în numele părintelui Constantin Necula. Mesajul preotului, pentru a nu cădea în plasa hoților

Publicat

necula

O persoană necunoscută a creat mai multe profiluri pe Facebook în numele preotului Constantin Necula de la Sibiu, cunoscut publicului pentru numeroasele sale apariții la conferințe și dezbateri, iar mai apoi a încercat să obţină bani de la persoane publice. Schema înşelăciunii a fost dată în vileag de Mirela Retegan, creeatoarea fenomenului Gaşca Zurli. După […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Alertă de călătorie emisă de MAE. Hong Kong a activat nivelul de alertă „Urgență” cel mai ridicat, din cauza Coronavirusului

Publicat

Ministerul de Externe avertizează românii care se află sau vor să călătorească în regiunile administrative speciale ale Chinei, respectiv Hong Kong și Macao, că autoritățile locale au activat nivelul de alertă „Urgență” cel mai ridicat, din cauza infecției de tip pneumonie virală, „Coronavirus”. „Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate