Actualitate
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos” prinde contur. A fost aprobat spaţiul, statutul şi actul constitutiv al acesteia
Proiectul administraţiei locale din Aiud de a pune bazele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos” începe să prindă contur. Consilierii locali au aprobat recent, printr-un proiect de hotărâre, spaţiul, statutul şi actul constitutiv al asociaţiei.
După adoptarea în primele luni ale anului 2012 a hotărârilor de participare la constituirea ADI „Alba de Jos”, emise de către 16 consilii locale, Municipiul Aiud, în calitatea sa de iniţiator al proiectului, a solicitat şi a primit din partea Ministerului Justiţiei dovada disponibilităţii numelui asociaţiei, valabilă până în luna decembrie a anului în curs. În acest context, următoarele demersuri făcute au urmărit finalizarea procedurilor de înregistrare a ADI „Alba de Jos” ca persoană juridică.
În ultima şedinţă a Consiliului Local Aiud, care a avut loc la sfârşitul lunii septembrie, ADI „Alba de Jos” a primit spaţiu, statut şi aprobare din partea aleşilor locali pentru actul constitutiv, pentru că toate cele trei proiecte, incluse pe ordinea de zi la iniţiativa primarului municipiului Aiud, s-au concentrat pe asociaţie şi au primit votul favorabil al consilierilor locali.
Sediul se află în municipiul Aiud, într-una dintre încăperile primăriei, unde se vor desfăşura toate adunările membrilor asociației. Prin statut, au fost enunţate obiectivele şi activităţile principale ale acesteia. Printre cele mai importante obiective, din care decurg şi activităţile asociaţiei, se regăsesc sprijinirea dezvoltării economico–sociale a zonei delimitate de unităţile administrativ teritoriale asociate, identificarea căilor şi mijloacelor de îmbunătăţire a infrastructurii administraţiei publice locale, valorificarea potenţialului economic local şi identificarea unor surse de finanţare interne şi externe, sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, stimularea şi atragerea capitalului străin, precum şi promovarea imaginii şi potenţialului de dezvoltare ale microregiunii.
Prin acelaşi statut, a fost aprobat şi patrimoniul iniţial al ADI „Alba de Jos”, constituit din contribuţia în valoare de 200 lei a fiecăruia dintre cei 16 membri, care au şi calitatea de fondatori ai asociaţiei. Cât priveşte veniturile acesteia, ele se compun din contribuţiile asociaţilor la formarea patrimoniului iniţial, cotizaţiile şi alte contribuţii de la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale membre, dobânzile rezultate din plasarea sumelor disponibile, donaţii, sponsorizări sau legate, subvenţii obţinute de la bugetul de stat, de la bugetele locale sau alte surse legale de pe teritoriul ţării, finanţări de la instituţii, organizaţii şi organisme naţionale şi internaţionale şi alte venituri obţinute în scopul desfăşurării activităţilor prevăzute prin statut.
Nu în ultimul rând, consilierii locali aiudeni au aprobat şi actul constitutiv al ADI „Alba de Jos”, primarul Mihai Horaţiu Josan fiind desemnat ca reprezentant al municipiului Aiud în Adunarea Generală a asociaţiei.
„Consiliul Local Aiud, la fel ca celelalte 15 consilii locale ce fac parte în acest moment din asociaţie, a înţeles foarte bine oportunitatea acestui proiect care va asigura în viitorul apropiat o dezvoltare integrată a zonei, prin efortul comun al tuturor membrilor. În perioada imediat următoare, actul constitutiv şi statutul vor fi autentificate şi vom formula cererea de dobândire a personalităţii juridice. Aceste demersuri iniţiale, pe care le-am făcut în acest an, cer o perioadă de timp pentru a fi finalizate, dar sunt convins că într-o perioadă scurtă de acum înainte, ADI „Alba de Jos” va începe să funcţioneze, iar rezultatele bunei cooperări dintre membri vor fi resimţite de comunităţile noastre”, a precizat primarul municipiului Aiud.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News