Actualitate
Ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice. În 2012, Alba Iulia a rămas fără reprezentanţi la Londra
Ziua de 27 iulie va rămâne în istoria sportului mondial, fiind data la care se deschid oficial Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Peste 10.000 de sportivi din întreaga lume se vor întrece în 36 de discipline pentru a obţine titlul suprem de Campion Olimpic. România va fi reprezentată la Olimpiadă de 103 sportivi, care concurează la atletism, box, canotaj, ciclism, scrimă, gimnastică, judo, kaiac-canoe, tir, nataţie, tenis de masă, tenis de câmp, polo, haltere şi lupte, însă, dintre aceștia, nici unul nu este albaiulian.
Dacă la Jocurile Olimpice de la Sydney, Atena, sau Beijing, Alba Iulia a trimis câțiva participanţi, anul acesta, oraşul nostru nu se va mândri cu niciun reprezentant. La ediţia din 1996, atleta Norica Câmpan a fost cea care a dus numele oraşului nostru până în Atlanta. Patru ani mai târziu, la olimpiada de la Sydney au fost prezente la atât Norica Câmpan, cât şi Ana Maria Groza. Cele două atlete au concurat şi la olimpiada de la Atena, în anul 2004. În anul 2008, la olimpiada de la Beijing a participat doar Ana Maria Groza. De asemenea, oraşul se mai poate mândri cu singurul campion olimpic la disciplina tir şi anume Iosif Sârbu, la olimpiada din anul 1952 de la Helsinki.
Anul acesta, din păcate, Alba Iulia a pierdut trenul de Londra. Deşi atât Ana Maria Groza, cât şi Ana Rodean erau printre favorite la participarea la olimpiadă, acestea nu au reuşit să îndeplinească baremul de calificare.
Jocurile Olimpice – istoric și semnificații simbolice
O dată la 4 ani cei mai buni sportivi din lume se întrec într-un concurs numit Olimpiadă.
Numele de Olimpiadă vine de la numele oraşului Olimp, faimos pentru frumuseţea templelor în care locuiau Zeus şi Hera împreună cu ceilalti zei.
Primele întreceri olimpice au avut loc în anul 776 î.H. Acestea cuprindeau o serie de întreceri sportive şi erau organizate în cinstea zeilor. Jocurile Olimpice simbolizau un cadou adus zeilor pentru toate lucrurile bune pe care le făceau pentru pământeni.
Mişcarea olimpică foloseşte mai multe simboluri. Probabil, cel mai cunoscut simbol îl reprezintă inelele olimpice. Aceste cinci inele înlănțuite simbolizează unitatea celor cinci continente (cele două Americi sunt considerate un singur continent). Ele apar în cinci culori pe steagul olimpic de culoare albă. Culorile sunt: alb (fondul drapelului), roşu, albastru, verde, galben și negru au fost alese astfel încât fiecare națiune să aibă cel puțin una din ele reprezentată pe steagul național.
Drapelul olimpic a fost adoptat în 1914, dar primele Jocuri la care a fluturat au fost Jocurile de la Antwerp din 1920. Deviza olimpică oficială este „Citius, Altius, Fortius” (Mai repede, mai sus, mai puternic). Flacăra olimpică este aprinsă la Olympia, Grecia și purtată până în orașul-gazdă, de atleți. Aceasta joacă un rol important la ceremonia de deschidere și arde pe tot parcursul olimpiadei. Torța olimpică a fost introdusă la Olimpiada din 1936 de la Berlin.
Mascota olimpică, un animal sau o figură umană reprezintă moștenirea culturală a țării-gazdă și a fost introdusă la Jocurile din 1968 de la Mexic. A început să joace un rol important de la Jocurile din anul 1980 de la Moscova, cu debutul ursulețului Misha. Engleza şi franceza sunt cele două limbi oficiale ale mișcării olimpice.
Foto: Facebook- Groza Anamaria
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News