Uncategorized
ASTĂZI: Eveniment la Universitatea „1 Decembrie 1918”: Conceptul Slow Food, promovat de Ziua Mondială Terra Madre
Organizaţiile de promovare a conceptului Slow Food serbează Ziua Mondială Terra Madre. Este o zi specială în domeniu, în care se celebrează hrana, produsele alimentare locale, moştenirea gastronomică a umanităţii şi a românilor. Cu această ocazie, în 9 decembrie, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se desfăşoară un eveniment, organizat de reprezentanţii conviviumului local şi studenţii instituţiei, la iniţiativa Consiliului Judeţean Alba.
Manifestarea are drept locaţie cantina Universităţii, unde, începând cu ora 11.00, tinerii vor prezenta mai multe feluri de mâncare pregătită cu ingrediente naturale. Este intitulată „Diversitatea gastronomică la universitate” şi va fi o acţiune care va cuprinde elemente de educaţia gustului, diversitate gastronomică şi concursuri pentru participanţi.
Susţinătorii conceptului pleacă de la premisa că hrana pe care românii vor să o aibă pe masă trebuie să fie gustoasă, curat preparată şi corect preţuită. „Alegerile noastre alimentare au impact asupra agriculturii, iar agricultura si schimbările climatice sunt legate strâns. Grădina carpatină nu oferă resurse nelimitate românilor. România este parte a unui întreg, bazându-se pe un sistem de resurse naturale pentru procurarea hranei, ale cărui limite sunt puse la încercare prin impactul negativ asupra apei, aerului, solului”, au precizat organizatorii.
Conviviumul „Slow Food” Alba Transilvania, prin cele 10 puncte locale, cele două prezidii şi comitetul „Ark of Taste”, doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra direcţiei în care se îndreaptă sistemul alimentar românesc. Manifestul “România, o naţiune Slow Food” apare pe fondul dezbaterilor publice despre Reforma Politicii Agricole Comune Europene, a cărei configuraţie va avea consecinţe directe asupra alimentaţiei românilor după 2013.
Convivium-urile Slow Food sunt grupuri locale de membri care organizează cursuri, degustări promovează campanii locale, conectează consumatorii cu producătorii locali şi participă la evenimente internaţionale organizate de Asociaţia Slow Food.
În prezent în România există 10 Convivium-uri: Alba Transilvania, Bran-Moeciu, Bucureşti Valahia Gusturilor, Brusturoasa-Palanca, Braşov, Cluj, Ţara Bârsei, Ţara Făgăraşului, Târnava Mare, Turda, două Prezidii (Brânza de burduf şi Gemurile din satele săseşti) şi un comitet Arca Gustului România (pentru protecţia speciilor ca porcul de Bazna, porcul Mangaliţa Roşie, puiul Gât golaş de Transilvania etc.).
Mişcarea Slow Food în România propune un model complementar pentru o politică în domeniul alimentaţiei, bazat pe următoarele deziderate:
– să le fie redată demnitatea micilor agricultori şi producători şi să le fie recunoscut rolul de furnizori de servicii ecologice şi de custozi ai patrimoniului cultural;
– biodiversitatea locală să fie apreciată drept contribuţie naţională la agricultura durabilă;
– educaţia alimentară să devină una dintre priorităţile sistemului de educaţie publică;
– calitatea hranei şi practicile alimentare să fie recunoscute ca probleme de sănătate publică;
– legăturile dintre consumatori şi producătorii hranei să fie refăcute;
– pieţele comunitare cu produse gustoase, curate şi corect preţuite să fie încurajate şi susţinute de autorităţile locale;
– hrana să fie privită ca parte a patrimoniului şi producţiei culturale;
– administrarea tradiţională a peisajului să fie recunoscută ca indispensabilă turismului durabil;
– consumatorii să aibă dreptul de a alege hrana în cunoştinţă de cauză.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News