Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Concert extraordinar de pricesne, la Alba Iulia. Turneu în şapte oraşe din ţară, pentru promovarea cântecului religios românesc

Publicat

DSC_0374 Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a organizat, sâmbătă, 25 martie, de la ora 12.00, la Catedrala de la Schit, un extraordinar concert de pricesne. Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu şi cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Concertul a deschis oficial un turneu de pricesne pe care Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Consiliul Judeţean Alba îl organizează în Postul Sfintelor Sărbători de Paşti în judeţele Alba, Sibiu şi Cluj, cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cadrul turneului vor avea loc concerte de pricesne la Sibiu (26 martie), Blaj (31 martie), Aiud (2 aprilie), Cluj-Napoca (7 aprilie), Cugir (8 aprilie), Teiuş (9 aprilie) şi Câmpeni (12 aprilie).

Programul concertelor din cadrul acestui turneu cuprinde pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti din judeţul Alba precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Leontina Fărcaş. În program sunt incluse şi recitaluri susţinute de Grupul vocal „Muguri de tezaur”, Grupul vocal al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia şi Cvartetul de Coarde „Augustin Bena” al Judeţului Alba. Aranjamentul şi conducerea muzicală concertelor sunt realizate de Alexandru Pal.

„Ne pregătim cu sufletele curate de Marele Praznic al Învierii Domnului şi ce poate fi mai frumos în aceste zile de post decât pricesnele noastre româneşti. Am pregătit în această perioadă un turneu în judeţele Alba, Sibiu şi Cluj care cuprinde mai multe concerte de pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti din judeţul Alba. Vă aşteptăm cu drag la aceste evenimente de suflet şi pentru suflet” a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „precistina” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat şi în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice româneşti.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement