Uncategorized
Festivalul de Teatru „Povești”: Spectacole pentru copii, expoziții cu marionete și foto, recital de pian, Dan Puric și filmul „Usturoi”
Prima zi a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” de la Alba Iulia începe cu un spectacol pentru copii, al Teatrului de Păpuși „Guguță” din Republica Moldova, „Hai la drum spre Phantarun”. Festivalul continuă cu o expoziție foto, Călătorii inspirate”, cu prințesa Zulufina la Galeriile de la Poarta III a Cetății, un minirecital de pian susținut de Diana Dava Barb pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, spectacolul dedicate poporului român de Dan Puric, „Suflet românesc”. Seara se încheie cu vizionarea filmului „Usturoi” în Sala Teatrului de Păpuși „Prichindel”, povestea a doi copii care fug la oraș cu un vis mare, să devină actori.
ora 10.00, Sala Teatrului de Păpuși Alba Iulia
HAI LA DRUM SPRE PHANTARUN
TEATRUL MUNICIPAL DE PĂPUŞI „GUGUŢĂ”, REPUBLICA MOLDOVA
Spectacol pentru copii (45 min.)
Regia: Gabriela Lungu
Autorul: Laurenţiu Budău
Scenografia şi păpuşile: Tatiana Cojocaru
Muzica: Ilie Văluţă
Distribuţia: Viorica Vicol, Evghenia Jolea, Irina Baltag, Alexandru Săli, Denis Margine
Vrei să ştii ce i se poate întîmpla unui leneş, mincinos şi lăudăros? Vino să o cunoşti pe Maimuţica-Pica, care pe deasupra mai e şi fricoasă. Să o ajutăm împreună cu Rusta-Lăcusta, Zebra-Debra şi Rafa-Girafa să treacă de toate obstacolele în drumul ei spre circul Trombonini. Sigur nu eşti ca ea, deci nu ai de ce să te temi de Crocodilii Nilu, Bilu, Liru şi de Cobra-Sobra.
ora 11.00, Casa de Cultură a Sindicatelor
MUZICANȚII DIN BREMEN
TEATRUL DE ANIMAȚIE „ȚĂNDĂRICĂ”, BUCUREȘTI
Spectacol pentru copii (60 min.)
Regia: Attila Vizauer
Scenariul / Adaptarea: Ema Sterescu
Scenografia: Mihai Pastramagiu
Coloana sonoră: Ioan Gyuri Pascu
Distribuţia: Gabriel Apostol, Ioan Brancu, Andreea Ionescu, Marin Fagu, Daniela Ruxandra Mihai, George Simian, Alexandru Neculcea
Povestea se referă la patru animale (un cocoș, o pisică, un câine și un măgar) care, bătrâni și nefolositori, urmau să fie alungați de stăpânii lor. Rând pe rând, ele reușesc să fugă; întâmplător, se întâlnesc pe drum, iar la propunerea măgarului pornesc prin pădure spre Bremen, orașul care pentru ei însemna un nou început, drumul spre libertate. Obosiți și înfometați, decid să înnopteze în casa unor tâlhari. Cele patru animale reușesc să-i sperie pe hoți, urcându-se unul pe spatele celuilalt și cântând pe limba lor. Hoții fug din casă și lasă sălașul animalelor. În final, ajung la Bremen și visul lor de a deveni muzicanți se îndeplinește participând la un concurs pe care îl câștigă. Spectacolul de la Țăndărică păstrează povestea clasică, dar are o prospețime dată de muzica extrem de cantabilă, de jocul nuanțat al actorilor, de păpușile expresive și colorate, de umorul replicilor și de comicul de situații.
ora 17.00, Galerii Poarta a III- a Cetății
CĂLĂTORII INSPIRATE
Vernisaj expoziție foto, Centrul de Cultură „Augustin Bena”
Fascinată de frumusețile locurilor recomandate în broșura Călătorii inspirate în 2014, Zulufina, tânăra prințesă din spectacolul cu același nume al Teatrului de Păpuși „Prichindel” își propune să descopere farmecul acestor destinații. Însoțită de talentați fotografi, Prințesa cutreieră ținuturile vaste ale județului Alba: de la uimitoarea cetate Alba Carolina la locurile încărcate de istorie ale Blajului, de la misterele adâncului până la culmile înalte. Aventurile acestui itinerariu pot fi admirate în expoziția „Călătorii inspirate”, un produs al colaborării dintre Consiliul Județean Alba, Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Cei cinci fotografi care au însoțit-o la drum pe Zulufina, sunt: Andrei Aftenie, Csaba Besenyei, Vali Ciontea, Horațiu Raul Muntean și Vasile Sârb-coordonator proiect. Cu toții studiază la clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, care a luat ființă în 1995, sub coordonarea profesorului Marius Moga Senior. În prezent, clasa are în componența sa 24 de cursanți. Pe lângă premiile naționale și, mai ales, internaționale, pe lângă invitații în expoziții, reputația clasei de arte vizuale a fost dusă în lume prin lucrări ale fotografilor Marin Raica (cotat printre primii 100 fotoreporteri ai lumii) și Alexandru Hoșda (acreditat ca fororeporter în presa internațională).
Prof. Daniela Floroian – manager al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba
ora 18.15, Casa de Cultură a Sindicatelor
SOLO PIAN
Minirecital de pian Diana Dava Barb
Pianista Diana Dava Barb, absolventă a Liceului de Muzică din Alba Iulia, și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj, unde predă în prezent. De-a lungul timpului a susţinut recitaluri solo şi camerale în ţară şi străinătate (Franţa, Italia, Cehia, Austria) și a colaborat cu dirijori precum Florentin Mihăescu, Vladimir Lungu, Kulcsár Szabolcs, alături de orchestre de tradiţie din țară. Numele său se leagă și de festivaluri de prestigiu din ţară (Festivalul Muzicii Româneşti, Iaşi, Festivalul „Sigismund Toduţă”, Toamna Muzicală Clujeană, şi Festivalul Zilele Culturii Nippone, Cluj, Festivalul-Concurs „Frederic Chopin“, Bucureşti) şi din străinătate (Congresul internaţional The Calling of Europe, Praga). Pe scenă, în ultimii ani, și-a focalizat energia asupra muzicii contemporane, susţinând premiere mondiale ale unor compozitori români și străini.
În cadrul Festivalului Internațional de Teatrul POVEȘTI, Diana Dava Barb realizează un moment pianistic cu muzică minimalistă, care prin caracterul său repetitiv, „de atmosferă”, va însoţi expoziţia de păpuși prezentată de către Teatrul Țăndărică, Bucureşti. Minirecitalul de pian va cuprinde piese ale unor autori de muzică contemporană precum Erik Satie (Trois Gymnopédies, selectii din Six Gnossiennes, Je te veux), Philip Glass (Étude no. 6) și Michael Nyman (tema The Heart Asks Pleasure First din filmul The Piano).
ora 18.30, Casa de Cultură a Sindicatelor
TINEREȚEA FĂRĂ BĂTRÂNEȚE A MARIONETEI
VERNISAJ MUZEU PĂPUȘI – TEATRUL DE ANIMAȚIE „ȚĂNDĂRICĂ”, BUCUREȘTI
Marioneta, căreia un artist nevăzut cu ajutorul sforilor sau a degetelor îi dă viață, pune în discuţie atât condiţia umană, cât și, mai ales, condiţia artistului. Marioneta are o poveste încă de la început: cum va arăta, din ce material se va realiza, ce rol va juca pe scenă… Drumul de la idee la finalitate este unul anevoios. Marioneta este capabilă să stârnească diferite stări: de la bucurie la tristeţe, de la linişte la nelinişte, de la iubire la ură…. Expoziţia reuneşte un număr impresionant din ceea ce numim „patrimoniul de aur” al Teatrului Țăndărică și, parafrazând titlul, putem spune ca marioneta deţine secretul tinereţii fără bătrâneţe, înfruntând cu stoicism timpul.
ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor
SUFLET ROMÂNESC – ONE MAN SHOW – DAN PURIC
FUNDAȚIA ART PRODUCTION, BUCUREȘTI
Spectacol pentru tineri şi adulţi ( 75 min.)
Există în sufletul acestui neam o timiditate în fața lumii. Și, cum lumea de astăzi e arogantă, obraznică și îngâmfată, ai sentimentul că în intimitatea lui, sufletului românesc îi e ruşine să participe la ea. Dar asta nu dintr-o resemnare, ci dintr-un fel de „zare interioară” care spune că veşnicia nu poate fi atinsă de istorie. Dedic acest spectacol poporului român, frumuseţii lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta să se refacă. Iubind această frumuseţe va avea puterea ca, odată plecat în lume, să-i tămăduiască și pe alţii.
ora 21.00, Sala Teatrului de Păpuși Alba Iulia
USTUROI
Film artistic
Regia: Lucian Alexandrescu
Producția, scenariul: Radu Băzăvan
Distribuția: Sebastian Topan, Darius Stoica, Andreea Ioana Zaharia, Ionuț Turda, Tibi Covaci Senior, Nicu Varga, Jon Selesi, Elena Ivanca, Daniela Stoica, Mircea Groza, Aurelia Pavel, Ileana Negru, Ghiță Tamba, Istvan Robert Kanalas, Stoica Anton, Gabriel Oană, Răzvan Dragoș, Adrian Hădean, Alina Crâncău, Mișu Călian, Vlad Cucu
Eremia, un copil rrom dintr-un sat uitat de lume, se plânge prietenului său cel mai bun, Nicuşor, de sărăcia familiei sale: fratele său doreşte să se însoare cu fata unui clan bogat din sat, pe nume Usturoi, dar nu are suficienţi bani pentru nuntă. Pentru a-l ajuta pe acesta şi pentru a-şi depăşi condiţia limitată de copii săraci, cei doi fug la oraş ca să se facă actori şi să îşi asigure astfel o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj. Din păcate, planul lor de a deveni actori dă greş şi, ca orice copil fugar, sunt trimişi acasă cu maşina Poliţiei, dar pe drum află un secret care îi va ajuta să salveze situaţia, înlesnind căsătoria fratelui lui Eremia cu fata lui Usturoi.
foto: teatrulbm.ro, activenews.ro, graiulsalajului.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News