Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: Raport pe Legea salarizării din partea comisiei de muncă a Camerei Deputaților

Publicat

camera deputatilor, parlament Legea salarizării urmează să primească marți raportul din partea comisiei de muncă a Camerei Deputaților, fiind posibil ca actul normativ să intre în dezbaterea plenului acestui for, după ce săptămâna trecută a fost dezbătut aproape în întregime. Față de varianta adoptată de Senat, deputații au aprobat o serie de majorări de salarii și sporuri pentru mai multe categorii de funcționari, dar au scăzut indemnizațiile primarilor de orașe, crescându-le pe cele ale vicepreședinților de Consilii Județene.

Marțea trecută, în cea de-a doua zi de dezbatere a legii salarizării în comisia de muncă a Camerei Deputaților, au fost făcute o serie de amendamente prin care acordă un spor de 15% ”pentru complexitatea muncii” funcționarilor din ministerele Mediului, Dezvoltării, Sănătății, din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și din cadrul Parlamentului, precum și o majorare de 10% pentru personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Parlamentului. De asemenea, au fost majorate salariile mai multor categorii de funcții din cadrul Consiliului Concurenței. Potrivit unuia dintre amendamentele adoptate de comisia de muncă a Camerei Deputaților, „funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării Regionale, administrației publice și Fondurilor Europene, Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și din instituțiile aflate în subordonarea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum și funcționarii din servicile Parlamentului, beneficiază de un spor pentru complexitatea muncii de 15% din salariul de bază”, scrie News.ro.

Funcționarii din instituțiile respective se alătură astfel omologilor din Ministerele Sănătății, Finanțelor, Muncii și Justiției care fuseseră deja incluși în categoria celor care primesc sporul de 15%. Un alt amendament adoptat de comisia de muncă a Camerei prevede că personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul serviciilor Parlamentului, primește o majorare de 10% a salariului de bază. Funcționarii parlamentari cu atribuții în procesul legislativ au fost incluși în categoria celor cu salarii majorate cu 10%, alături de cei din Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Legislativ și Administrația Prezidențială. Deputații din comisia de muncă au majorat, față de proiect, și salariile mai multor categorii de funcții din cadrul Consiliului Concurenței, precum inspector de concurență principal (plus 700 de lei) și inspector de concurență asistent (plus 600 de lei). De asemenea, și funcțiile de conducere din Consiliul Concurenței vor fi remunerate mai bine față de propunerea Guvernului, cu sume cuprinse între 1.100 și 1.300 de lei. Alte majorări, față de proiect, au fost acordate de către deputații din comisia de muncă personalului de specialitate al muzeelor.

Potrivit amendamentelor formulate de deputatul PNL Corneliu Olar, care a preluat propunerile reprezentanților sindicali, salariile personalului de specialitate al muzeelor de importanță națională au fost majorate, începând cu anul 2022 cu sume cuprinse între 100 și 500 de lei. Astfel, muzeografii, restauratorii, conservatorii, bibliografii, arheologii, arhitecții, istoricii, curatorii, designerii, taxidermiștii, fotografii, desenatorii artistici, pedagogii muzeali și arhiviștii vor avea salarii de 4.828 lei (gradul II), 5.101 lei (gradul I) și 5.517 lei (gradul IA). În varianta propusă de Guvern, salariile acestora variau între 4.302 lei și 5.315 lei. În mod similar, au fost majorate cu sume cuprinse între 600 și 800 de lei salariile acelorași categorii de personal din alte muzee care nu sunt de importanță națională. Începând cu anul 2022, aceștia vor avea salarii de 4.728 lei (gradul II), 5.001 lei (gradul I) și 5.417 lei (gradul IA). În forma trimisă de Guvern Parlamentului, veniturile lor erau cuprinse între 4.173 lei și 4.647 lei. În comisia de muncă a Camerei Deputaților a fost acordat și un spor de performanță academică de10% din salariul de bază personalului didactic din învățământul universitar. Sporul se acordă pe o perioadă de un an, iar numărul beneficiarilor nu poate depăși procentul de 15% din cei care predau la o unitate de învățământ. De asemenea, salariul directorului casei corpului didactic a fost asimilat inspectorilor generali adjuncți și a fost majorat de la 6.229 lei la 6.580 lei, valoare aplicabilă pentru anul 2022. Deputații au introdus în legea salarizării, la anexa dedicată demnitarilor, și funcțiile de conducere din Academia Română. Astfel, președintele Academiei va avea, din momentul intrării în vigoare a legii, un coeficient salarial de 10,5, identic cu al unui ministru.

La rândul lor, vicepreședinții și secretarul general al Academiei vor avea un coeficient de 8, identic cu al secretarilor de stat. Nu în ultimul rând, la propunerea deputatului PNL Dumitru Oprea, președintele senatului universității a fost eliminat din grila de salarizare, pe motiv că funcția este una de reprezentare, și nu de conducere. În ceea ce privește cultele, ale căror grile de salarizare sunt incluse la familia ocupațională învățământ, a fost crescut numărul funcțiilor care vor primi salarii de la stat. În același timp, indemnizația personalului din conducerea cultelor asimilat celui încadrat pe funcții de demnitate publică a fost majorată de la 65% din valoarea funcției de demnitate publică, la 100% din valoarea acesteia. Tot marți, deputații au diminuat indemnizațiile primarilor și viceprimarilor de orașe cu o jumătate de coeficient, după ce Senatul a adoptat venituri majorate pentru aceste categorii de aleși locali cu o unitate de coeficient față de varianta propusă de Ministerul Muncii. În ceea ce-i privește pe viceprimarul Capitalei și vicepreședinții de Consilii Județene, indemnizațiile acestora au fost majorate de către deputați cu jumătate de coeficient față de varianta din proiectul propus de Guvern.

Legea salarizării a fost adoptată de Senat şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional, care este așteptată să dea votul final asupra actului normativ miercuri, 7 iunie.

surse: hotnews.ro, news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax