Connect with us
Publicitate

Actualitate

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Creștinii postesc și nu au voie să bea vin roșu

sfantul

Publicat

Pe 29 august, se prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului a primit de la însuși Domnul Hristos mărturia că el era cel mai mare dintre toți oamenii născuți din femeie și cel dintâi între Profeți. În această zi, se postește și se duc la biserică pentru sfinţire mere, pere, struguri şi castraveţi, care se împart oamenilor săraci, în amintirea celor dragi care au decedat.

În această zi nu se mănâncă roşii sau fructe de culoare roşie şi nici nu se bea vin roşu, pentru că amintesc de sângele vărsat în timpul decapitării Sfântului Ioan.

Sfântul Ioan Botezătorul avea drept îmbrăcăminte o haină din păr de cămilă şi împrejurul mijlocului o cingătoare, iar de hrănit, se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică.

Se spune că Sfântul Ioan medita fără încetare la Cuvântul lui Dumnezeu și le considera pe toate ale acestei lumi ca nesemnificative în fața respectării Legii dumnezeiești, a cărei desăvârșită întruchipare era viața sa. De aceea nu se temea să adreseze reproșuri aspre lui Irod Antipa, tetrarhul Galileii, om lipsit de rușine și dezmățat care, contrar Legii, se căsătorise cu Irodiada, soția fratelui său Filip, pe când acesta era încă în viață si avusese cu ea o fată, Salomeea.

Irodiada voia să îl omoare pe Ioan, dar era oprită de Irod care îl proteja, ca bărbat drept și sfânt, dar mai ales pentru că se temea de poporul pe care îl cinstea ca pe un trimis al lui Dumnezeu. În cele din urmă, Irodiada își atinse scopul, reușind să îl trimită pe Profet în închisoare, în fortăreața din Macheronte.

La ziua de naștere a regelui, în apropierea Paștilor, acesta a invitat pe notabilii regatului său la un mare ospăț. În timp ce Salomeea dansa cu voluptate în fața mesenilor acestui banchet al slavei deșarte, se spune că „și ea plăcu privirii desfrânate a tatălui său, care îi jura să îi dea ca recompensă orice i-ar cere, chiar de-ar fi jumătate din regatul său. La sfatul mamei sale, tânăra a cerut să îi fie adus imediat pe un platou capul lui Ioan Botezătorul. Regele se simți încurcat, dar, din cauza jurământului său și pentru a nu-și pierde onoarea în fața invitaților, a decis să îl omoare pe Cel Drept”.

Sentința a fost pe loc executată, iar un soldat i-a tăiat capul Sfântului Ioan în închisoare și îl aduse imediat, încă sângerând, pe un platou, în sala de ospăț care adresa în tăcere reproșul sau față de slăbiciunea criminală a regelui. Salomeea a prezentat mamei sale trofeul și a spus: „Mănâncă, o, mamă, trupul celui care a trăit ca unul fără trup și bea sângele lui. Această limbă care nu înceta să ne facă reproșuri va tăcea de-acum pentru totdeauna”.

Ucenicii Sfântului i-au îngropat trupul în Sevastia, apoi s-au dus să îl înștiințeze pe Iisus. Mult mai târziu, Moaștele Sfântului Înaintemergător a fost regăsite miraculos, pentru a răspândi harul asupra credincioșilor care se închinau.

Acest act sângeros a fost îngăduit de Dumnezeu pentru că după ce a fost Înaintemergătorul lui Hristos pe pământ, Sfântul Ioan Botezatorul să fie de asemenea în împărăția morților și să meargă să înștiințeze pe morții cei drepți de speranța în Mântuire.

Prin viată precum și prin moartea sa, Înaintemergătorul rămâne de asemenea pentru toți creștinii un Profet și un stăpânitor al vieții spirituale. Prin comportamentul său ireproșabil, el îi învăța să lupte până la moarte împotriva păcatului, nu numai pentru respectul dreptății și ascultarea Legii lui Dumnezeu, dar și pentru a înainta în virtute și curăția inimii.

surse: calendar-ortodox, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate