Actualitate
Termen limită pentru declararea şi plata impozitului pe 2014 la Fisc. Cum pot face firmele sponsorizări şi donaţii
Miercuri, 25 martie, este termen limită pentru declararea şi plata impozitului pe profit pentru anul precedent. Firmele au opţiunea, la fel ca şi persoanele fizice, de a dona către ONG-uri o parte din acest impozit. Dacă persoanele pot dona 2%, companiile pot redirecţiona între cinci şi până la 20 la sută din acesta, inclusiv în favoarea bibliotecilor publice.
Citeşte şi MIERCURI: Termen limită pentru mai multe OBLIGAŢII FISCALE. Contribuabilii vizaţi, declaraţiile de menţiuni, formulare şi plăţi
Procedura prevede un contract de sponsorizare, în care se trece suma ce va fi donată şi ce este considerată cheltuială nedeductibilă, respectiv se constituie ca un credit fiscal. Aceasta nu afectează baza de impozitare.
La momentul plăţii impozitului pe profit către ANAF, se va achita doar restul din impozit, donaţia ajungând astfel direct la beneficiar.
O problemă este că plata donaţiei se face, calendaristic, înaintea raportării şi plăţii impozitului pe profit.
Dacă suma donată este mai mare decât maximul eligibil, se poate face o reeşalonare pe până la şapte ani a părţii care-i revine ANAF din impozitul pe profit.
Procedura este similară dacă donaţia constă în bunuri sau servicii.
Pentru depunere la Fisc, se completează Declaraţia 101 privind impozitul pe profit, în care este inclusă menţiunea pentru sponsorizări.
„Contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, precum şi cei care acordă burse private scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă de 3 la mie din cifra de afaceri sau de 20% din impozitul pe profit datorat. În limitele respective se încadrează şi cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, în scopul construcţiei de localuri, al dotărilor, achiziţiilor de tehnologie a informaţiei şi de documente specifice, finanţării programelor de formare continuă a bibliotecarilor, schimburilor de specialişti, a burselor de specializare, a participării la congrese internaţionale“, se arată în Codul Fiscal.
Potrivit calendarului obligaţiilor fiscale pe 2015 publicat de ANAF, miercuri, 25 martie, este termen limită pentru declararea şi plata impozitului pe profit pe anul precedent. Formular Declaratia_101 (format electronic)
Obligaţia este pentru:
– contribuabilii plătitori de impozit pe profit, cu excepţia celor prevăzuţi la art. 34 alin. (5) lit. a) şi b) – organizaţiile nonprofit au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit, anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul; contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a declara şi de a plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul; şi alin. (14) şi (15)
– persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă cu lichidare, potrivit legii, au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la data depunerii situațiilor financiare la organul fiscal competent din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală; persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare au obligaţia să depună declaraţia anuală de impozit pe profit şi să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile
– contribuabilii care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit depun declaraţia şi plătesc impozit până pe data de 25 a celei de-a treia luni de la închiderea anului fiscal modificat.
– OG 2/2012 art. II, OPANAF 878/2013, CF art. 35 alin. (1).
sursă: adevărul
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News