Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ateliere de lucru la Alba Iulia, în cadrul proiectului STATUS, pentru strategia de dezvoltare urbană integrată

Publicat

În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2013, la Alba Iulia se desfășoară primele ateliere de lucru din cadrul Proiectului STATUS finanțat din fonduri SEE (Spaţiul Economic European). Proiectul urmărește elaborarea unei strategii care să susțină orașele și regiunile din sud-estul Europei în conturarea unei agende de dezvoltare urbană integrată. La nivelul județului Alba, partenerul Proiectului STATUS este Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia.

În acest moment există doar trei proiecte finanțate prin intermediul SEE în județul Alba, două derulate la nivelul AIDA și unul la nivelul ADR Centru. Acest gen de programe de cooperare nu reprezintă o pauză după foarte multe proiecte implementate pe axe de finanțare cu notorietate (POR, POS MEDIU etc.), ci posibilitatea certă de a elabora strategii tehnico-economice, urbane și de altă natură, transmit reprezentanţii Primăriei Alba Iulia.

În cadrul primelor workshop-uri de la Alba Iulia sunt prezenți la întâlnirile de lucru Pietro Elisei – urbanist și expert planificare urbană, arhitect Simona Pascariu – specialist urbanism, facilitator și moderator, Veronica Constantin – expert GIS ADR Centru, Ionela Gavrilă – expert strategie, profesor universitar Ioan Bele – expert strategie, Marius Duca – expert strategie ADR Centru.

Se reunesc peste 70 de participanți care iau în discuție teme și problematici actuale din axe care vor structura Agenda Strategică Alba Iulia în domenii precum: guvernanţa urbană, mobilitate si accesibilitate, infrastructura si probleme teritoriale, societatea civilă şi economia socială, forţa de muncă, populaţie, analiza stării mediului, agenţi economici în zona AIDA, capital uman structural, turism, agricultură.

„Practic, strategia de dezvoltare a municipiului Alba Iulia nu se va contura dintr-o singură direcție, dinspre administrație, ci prin responsabilizarea și efortul comun al elementelor reprezentative din comunitățile ce alcătuiesc AIDA. În cazul de față, proiectul STATUS ne permite să elaborăm o strategie de dezvoltare a municipiului Alba Iulia, pe termen mediu și lung, corelată cu actualul Plan Urbanistic General realizat și asumat în cadrul Consiliului Local, aflat în faza de aprobare la nivelul ministerelor. Această strategie va completa în mod categoric actualele proiecte de dezvoltare și va beneficia de îndrumarea și monitorizarea unor experți și profesioniști, reprezentanți ai unor instituții cu abilități dovedite în domeniul strategiei și planificării urbane”, au transmis reprezentanţii administraţiei locale.

Viziunea de dezvoltare a administrație publice locale transcede interesului strict al municipalității, iar inițiativele de dezvoltare sunt gândite cu fața la vecini, cu conștiința că șansele de dezvoltare sunt mai mari dacă arealul policentric este valorificat iar eforturile sunt comune, mai transmit organizatorii.

Până în acest moment, AIDA, înfiinţată în 2007, deține un portofoliu de proiecte cu viziune asupra întregului teritoriu, care implică toți membri: strategia de dezvoltare intercomunitară, strategia privind abandonul școlar, de dezvoltare socială. Dintre toate, cel mai important și pus în practică este transportul intercomunitar AIDA TL.

“Există câteva repere care certifică abilitatea municipiului Alba Iulia de a contura şi implementa strategii de planificare şi dezvoltare. Banca Mondială a apreciat în cadrul unui raport capacitatea de planificare a municipalităţii prin corelarea cu PIDU, documentele de planificare existente şi faptul că acestea s-au respectat la punerea în practică. De asemenea am auditat profilul investiţional şi capacitatea de management a veniturilor şi cheltuielilor prin intermediul Agenţiei de Rating Moody s. Şi de această dată vom ţine cont de opiniile şi propunerile celor care participă în realizarea strategiei de dezvoltare pentru următoarea perioada de finanţări europene. Ne bucurăm că avem ocazia să folosim bani europeni pentru a realiza documente importante pentru dezvoltarea oraşului, dar poate mai important, este un prilej extraordinar să avem parte de expertiza unor profesionişti în strategii tehnico-economice şi planificare urbană”, a spus primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Proiectul STATUS reuneşte 21 de parteneri din ţări europene, iar rezultatele formulate în cadrul agendelor urbane teritoriale strategice vor fi promovate prin platforma web a SEE, primul instrument de lucru creat ca model pentru toţi cei interesaţi să urmeze aceste modele de strategii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax