Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Atenție la ciupercile culese din pădure! O persoană din Cugir a decedat în urma unei intoxicații. Vezi recomandările medicilor

Publicat

Gândiți-vă de două ori înainte de „a da iama în ciuperci”, la propriu. Aceasta este recomandarea medicilor în perioada incipientă a verii, când, după ploile abundente din ultimele săptămâni, pădurile din județul Alba au devenit habitatul perfect al creșterii fungilor de toate speciile, majoritatea comestibile, dar și câteva extrem de periculoase. O persoană din Cugir a decedat în această săptămână la secția de primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba, iar alte câteva persoane au suferit afecțiuni grave din cauza consumului de ciuperci din natură. Medicii recomandă, pe cât posibil, achiziționarea ciupercilor din magazine sau din surse comerciale verificate.

Sentimentul de a cunoaște ciupercile din pădure „de ani de zile” nu mai este o garanție pentru calitatea acestora în ultimul timp, căci multe dintre specii suferă mutații genetice, prin răspândirea sporilor unor alte ciuperci, și devin otrăvitoare. În urma consumului de ciuperci otrăvitoare, simptomele apar în general la scurt timp de la ingerare. După 15 minute până la 2 ore, pot apărea semne de hipertensiune arterială, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundență, lăcrimare, pupilă micșorată, dureri abdominale, transpirații și scăderea frecvenței cardiace. Există totuși, unele ciuperci (buretele viperei sau Amanita Phalloides – foto), care provoacă simptome abia la 12 ore de la ingerare sau a doua zi. Pot apărea grețuri, vărsături, hemoragii, tulburări neurologice și comă, care duc, de cele mai multe ori, la decesul pacientului.

Tratamentul intoxicației cu ciuperci se face în funcție de perioada de incubație. În cazul ciupercilor cu perioadă de incubație scurtă se provoacă vărsături (cu apă caldă și sărată), se fac spălături gastrice prin aspirarea conținutului gastric. Este indicat să se consume cafea tare și diuretice. În cazul intoxicațiilor cu ciuperci cu perioadă de incubație lungă, este recomandat consultul medicului și internarea de urgență. Tratamentul constă în principal în administrarea de substanțe pentru diminuarea durerii, de perfuzii cu glucoză și medicamente hepato-protectoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax