Connect with us
Publicitate

Actualitate

Atuurile pe care le are Alba Iulia pentru candidatura la Capitală Culturală Europeană văzute de cei care au contribuit la nominalizarea Sibiului

Publicat

Albaiulianul care a făcut parte din biroul care a propus acum opt ani includerea oraşului Sibiu în proiectul „Capitală Culturală Europeană”, Cornel George Comşa a prezentat unele dintre dintre atuurile pe care Alba Iulia le are pentru a obţine, la rândul ei, titulatura menţionată.

Acesta a amintit că, încă de la începutul aplicării acestei idei, s-a urmărit sublinierea aspectelor comune ale comunităţilor europene, iar Alba Iulia este un oraş emblematic în România, care poate susţine cu argumente culturale, istorice, religioase şi nu numai faptul că prezintă esenţe europene.

În acest sens, a adus câteva argumente, printre care s-a referit la prezenţa şi tradiţia scrisului, marcată, printre altele la Alba Iulia de Biblioteca „Batthyaneum”, unică în ţară, cu exemplare rare în toate limbile esenţiale ale culturii europene şi est-europene. Cei 2500 de ani de istorie evidenţiată de oraş, nu doar prin vestigii şi ziduri, ci şi prin evoluţia comunităţii ar fi un alt atu, care relevă autenticul românesc, cu o bază latină şi cu puternice influenţe austro-ungare şi germanice.

Prezenţa celor două comunităţi religioase – ortodoxă şi catolică – şi a celor două catedrale specaculoase, o dovadă a convieţuirii tolerante şi a ecumenismului ar fi un al treilea argument ce susţine candidatura Alba Iuliei la titulatura europeană.

În tendinţa din ultimii ani a implicării în proiectul de capitală europeană s-a resimţit promovarea unor oraşe mai puţin populate sau relevante economic, dar cu importanţă în regiunea şi spaţiul în care se află. Cornel George Comşa a făcut legătura dintre extinderea interesului turistic şi cultural spre locuri cu potenţial, dar mai puţin cunoscute de către turistul clasic în spaţiul european şi faptul că Alba Iulia se încadrează în această categorie. „La fel cum fondurile structurale încearcă să ridice regiunile mai puţin dezvoltate ale Europei, din punct de vedere cultural şi turistic emblema de capitală culturală are menirea de a ridica oraşele şi regiunile din jurul lor la un grad de relevanţă europeană pe care îl merită”, a spus Comşa.

Însă albaiulianul nu s-a referit doar la punctele forte ale oraşului, care l-ar propulsa în competiţia de care amintit, ci şi la aspectele ce trebuie îmbunătăţite. În opinia sa, acestea se referă la necesitatea implicării autorităţilor locale şi centrale în activităţi de susţinere a manifestărilor culturale româneşti, în următorii ani, realizarea unui lobby la nivelul instituţiilor europene relevante şi formarea unei comisii tehnice competente, pentru depunerea şi monitorizarea pe etape a candidaturii oraşului Alba Iulia pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană”.

Cornel George Comșa este specialist în relații publice si comunicare. A a fost consilier al Casei Regale și consilier personal al primarului Sorin Oprescu –  omul din spatele cuvintelor declarate de actualul primar al Capitalei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate