Connect with us
Advertisement

Eveniment

Autorităţile locale, obligate să identifice anual terenurile cu ambrozie. Noi măsuri luate de Guvern

ambrozie Alba24

Publicat

Autorităţile locale, obligate să identifice anual terenurile cu ambrozie. Autoritățile administrației publice locale sunt obligate să identifice anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a acestora și să someze proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii.

De asemenea, proprietarii sau deținătorii de terenuri sunt obligați să îndepărteze această plantă oricând înflorește pe parcursul anului.

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 6 iunie, o hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia

Hotărârea aprobată de Guvern menține obligativitatea ca autoritățile administrației publice locale să identifice anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a acestora și să someze proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii.

În plus, sunt reglementate următoarele aspecte:

  • obligativitatea distrugerii buruienii ambrozia pe tot parcursul anului,
  • posibilitatea ca proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole să solicite autorităților administrației publice locale să efectueze lucrările de combatere a buruienii, contra cost, în cazul în care, motivat, aceștia nu o pot distruge;
  • autoritățile administrației publice locale pot să efectueze lucrările de combatere a buruienii ambrozia, acolo unde proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au făcut acest lucru, nici în perioada de înflorire a plantei, nici în urma avertismentului emis de autoritățile locale.

Ce trebuie să știți despre ambrozie

Cercetările efectuate au condus la concluzia că speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente, prin alergiile pe care le produc asupra sănătății publice.

Dintre acestea, cea mai nocivă și mai răspândită este specia cunoscută sub denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, denumită popular în România, în funcție de zonă, Floarea pustei sau Iarba de pârloagă.

Planta este nocivă prin efectul și cantitatea de polen pe care o răspândește în atmosferă cu ajutorul vântului, afectând sănătatea omului. Cercetările efectuate în mai multe state europene arată că polenul eliberat de buruiana Ambrosia artemisiifolia este unul din factorii principali ai rinitei alergice și reprezintă cauza manifestărilor severe ale astmului bronșic întâlnit la sfârșitul verii la un număr tot mai mare de persoane, ce provoacă în special în Ungaria adevărate epidemii.

Datele publicate în Ungaria arată că în unele zone din această țară, circa o treime din populație suferă, în perioada august – septembrie, de afecțiuni alergice cauzate de concentrația mare a polenului în aer, produs de această specie de buruieni.

Rezultatele cercetărilor arată că primele simtome alergice apar la o concentrație atmosferică de 10 – 29 grăunciori de polen/m³ de aer, iar la o concentrație de peste 30 grăunciori de polen/m³ de aer, reacțiile sunt tipice bolii iar când concentrația depășește 100 grăunciori de polen/m³ starea de sănătate a persoanelor sensibile se agravează, stabilindu-se astfel un prag critic de 30 grăunciori de polen/m³ de aer.

O singură plantă poate produce într-un singur sezon până la un miliard de grăunciori de polen.

Se apreciază faptul că, în ultimii ani în România, această specie de buruieni începe să se răspândească pe areale din ce în ce mai mari, constituind un real semnal de alarmă, atât ca urmare a fenomenului de încălzire globală cauzat de procentul de creștere a concentrației de dioxid de carbon dar și ca urmare a numărului mare de grăunciori de polen produși de o singură plantă și eliberați în atmosferă în timpul verilor călduroase.

Planta este răspândită în special pe terenurile nelucrate, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații, bazinelor piscicole, apropierea pădurilor, zone industriale s.a., fiind o specie de buruieni foarte invazivă.

Cum se combate ambrozia

Această specie de buruieni se poate combate prin lucrări mecanice (arat, discuit) atunci când se află răspândită pe terenurile agricole, cosit manual sau mecanic pe celelalte terenuri nelucrate sau aflate în paragină iar în situația când planta este răspândită sub forma unor focare izolate se poate distruge prin utilizarea unor unelte adecvate sau prin smulgere, utilizându-se mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor.

Utilizarea erbicidelor este posibilă numai cu recomandarea specialiștilor de la direcțiile pentru agricultură județene în ceea ce provește tipul de erbicid, doza necesară și momentul aplicării.

Autorităţile locale, obligate să identifice anual terenurile cu ambrozie. Ce prevede legea

Prin Legea nr. 272 din 10 octombrie 2023 pentru modificarea și completarea art. 1 din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, a fost instituită perioada în care persistă obligația desfășurării de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și posibilitatea autorităților administrației publice locale să efectueze aceste lucrări, contra cost, fie la cerere, fie ca măsură subsecventă constatării neîndeplinirii obligației susmenționate, de către destinatarii normei.

La momentul actual, legea prevede ca aceste operațiuni să fie făcute până la data de 30 iunie a fiecărui an, însă buruiana ambrozia a înflorit în ultimii ani în România și în lunile august septembrie.

Autorităţile locale, obligate să identifice anual terenurile cu ambrozie. Noi măsuri, aprobate de Guvern

Întrucât este vorba de o plantă sălbatică, caracterizată printr-un proces de înflorire spontan, care se poate schimba de la an la an, Guvernul a modificat legea astfel încât proprietarii sau deținătorii de terenuri sunt obligați să îndepărteze această plantă oricând înflorește pe parcursul anului.

În cazul în care proprietarii nu distrug ambrozia, nici după avertismentul autorităților, se aplică amenzi contravenționale de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

De asemenea, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigațiiși ai bazinelor piscicole au acum posibilitatea să solicite autorităților administrației publice locale să efectueze lucrările de combatere, contra cost.

Totodată, autoritățile administrației publice locale vor putea să să efectueze aceste lucrări acolo unde proprietarii sau deținätorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au fãcut acest lucru, nici în perioada de înflorire a plantei, nici în urma Avertismentului emis de autoritățile locale, în bază de ordonanță președințială autorizată de instanța judecătorească competentă.

Prin aplicarea măsurilor de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, autoritățile speră să evite instalarea și răspândirea vegetației invazive și astfel să scadă numărul de persoane cu reacții asmatice sau afectate de boala “febra de fân”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement