Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Autostrada Sebeș-Turda: Cei 12,4 kilometri dintre Aiud și Decea nu se vor deschide circulației decât în 2018

Publicat

autostrada
sursa foto: Asociatia Pro Infrastructura

Lotul 3 de pe  autostrada Sebeș-Turda nu va mai fi inaugurat anul acesta. O comisie a CNAIR va merge pe acest lot abia pe 9 ianuarie 2018, pentru a vedea dacă se poate efectua recepţia. Astfel, România va încheia anul 2017 cu doar 15 kilometri noi de autostradă, care au fost inauguraţi în martie. Recepţia celui mai avansat lot de autostradă, care mai trebuia deschis circulaţiei anul acesta, se amână, în cel mai fericit caz, pentru 9 ianuarie 2018.

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeş-Turda, singurul care mai avea şanse de a fi finalizat anul acesta, va fi inaugurat la începutul lui 2018. Lucrările la tronsonul de 12,4 kilometri au început în luna mai a anului 2014 şi trebuiau terminate luna aceasta. În luna noiembrie, însă, stadiul fizic al drumului era de 97,5 la sută. Anul acesta au fost inauguraţi doar 15 kilometri de drum de mare viteză. Este vorba despre autostrada Lugoj-Deva, în condiţiile în care fostul ministru Răzvan Cuc promisese 90 de kilometri.

Oficiali ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere afirmă că mai sunt de asfaltat 300 de metri și că trebuie înlocuite corpurile de iluminat care funcționează cu sodiu, cu altele cu LED-uri. Recepția din perioada 8-10 ianuarie 2018 este condiționată de existența condițiilor meteo favorabile, spun ei, citați de digi24.ro

La sfârșitul lunii noiembrie, reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură (API) acuză Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere de faptul că a ajuns în situaţia de a ”căuta nod în papură” constructorului lotului 3 al Autostrăzii Sebeş – Turda pentru a nu face recepţia lucrărilor.

Lotul 3, între Aiud şi Decea, a fost construit de compania italiană Tirrena Scavi şi este primul finalizat dintre cele patru de pe traseul de peste 70 de kilometri cuprins între Sebeş (Alba) şi Turda (Cluj).

Termenul pentru efectuarea recepţiei acestui lot de autostradă a fost amânat de mai multe ori, din cauză că firma constructoare nu a finalizat toate lucrările, explicau anterior reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Recepţia lotului ar fi trebuit să aibă loc încă de luna trecută, însă constructorul nu trimisese încă raportul privind încheierea lucrărilor nefinalizate şi remedierea neconformităţilor constatate la pre-recepţie, explica atunci Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR. Mai mult, constructorul nici nu efectuase testările dinamice la structuri.

Potrivit reprezentantului CNAIR, termenul pentru recepţie depinde de momentul în care constructorul va termina „cu adevărat” lucrările.

Una dintre nemulţumirile celor de la Drumuri ar fi că firma de construcţii a montat becuri cu sodiu şi nu cu LED, aşa cum era prevăzut în proiect. Deşi pare un detaliu minor, soluţia aleasă de constructor ar dubla costurile lunare ale CNAIR cu reţeaua de iluminat. Astfel, factura lunară pentru iluminatul acestui lot de autostradă ar fi între 90.000 de euro – 100.000 de euro pe soluţia cu becuri de sodiu, dublu faţă de nivelul de 40.000 de euro – 50.000 de euro, estimat pentru soluţia cu becuri LED.

Lotul 3 din autostrada Sebeş – Turda este cel mai avansat sector de şosea nouă ce putea fi deschis circulaţiei anul acesta. Având în vedere că se amână recepţia acestuia, este puţin probabil să ma fie inaugurată altă autostradă în 2017.

Astfel, România va încheia anul acesta doar cu 15 kilometri noi de autostradă, respectiv secţiunea dintre Traian Vuia şi Margina din lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva, deschisă traficului în luna martie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ionel

    sâmbătă, 09.12.2017 at 10:03

    De ce l-ar interesa pe un constructor strain sustenabilitatea in timp a lucrarii sale din Romania si costurile post-finalizare? De ce sa nu plateasca altii aceste costuri? Mai un bec mai vechi, mai un strat mai subtire de asfalt, mai o consolidare uitata si uite-asa…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax