Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avenul Hoanca Urzicarului, o rezervație naturală din Apuseni mai puțin cunoscută. Peste un kilometru de galerii subterane

Publicat

Avenul din Hoanca Urzicarului este o rezervație naturală de tip speologic din județul Alba, clasificat drept arie protejată de interes național. Este una dintre rezervațiile mai puțin cunoscute din județ. 

Hoancă înseamnă baborniță, cotoroanță, hoanghină, hoașcă, hârcă, zgripțuroaică.

Aria naturală se află în extremitatea nord-estică a județului Alba, aproape de limita de graniță cu județul Bihor.

Mai precis, se află în nordul satului Vârtop și se poate ajunge acolo de pe drumul național DN75.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată în anul 2000 și ocupă o suprafață de un hectar.

Foto: Viorel Pantea

Avenul din Hoanca Urzicarului (cunoscut și sub numele de „Avenul Independenței”) are o lungime totală a galeriilor ce însumează 1.125 de metri, și o denivelare care se termină într-un sifon cu o adâncime de 286 de metri.

Face parte din Parcul Natural Apuseni, la o altitudine de 1.710 de metri. Aven are o intrare în forma unei guri de peșteră.

Cum ajungi ala Avenul Hoanca Urzicarului

Fiind pe muchia între judeţele Alba şi Bihor, la cota 1.170, în sud-estul Munţilor Bihor, avenul oferă două variante de acces, fiecare din ele combinând drumul la volan şi mersul pe jos.

Pe de o parte, pornind din Alba, drumul urcă din Câmpeni spre pasul Vârtop (DN 75), înainte de care se desprinde spre nord-est o potecă, potrivit unui articol publicat de Rareș Tileagă pe viziteazalabaiulia.ro, un site dedicat turismului din județul Alba.

E locul unde începe drumeţia propriu-zisă, pe cărarea ce trece prin Poiana Vârtop şi continuă de-a lungul căsuţelor localnicilor, apoi printr-o pădure de molid, coborând pe lângă Pârâul Luncşoara.

Cealaltă variantă rutieră, din Bihor, este drumul desprins din DN 76 la Sudrigiu spre Pietroasa, de unde urci pe un drum forestier în lungul Văii Galbenei.

Urcuşul revine apoi în lungul pârâului, cale de peste 12 km, pe un traseu marcat cu triunghi galben. De aici, în preajma cantonului silvic Luncşoara, urci pe o potecă, pe firul unuia din pâraiele de obârşie ale Pârâului Luncşoara unde, pe versantul stâng, în pădure, se deschide avenul, la circa 2,5 km din fundul văii.

IMPORTANT: pentru a vizita peștera, luați legătura cu Administrația Parcului Natural Apuseni, care oferă ghid specializat (www.parcapuseni.ro). Informații referitoare la ghizi se află la pensiunile din zonă.

Foto: Viorel Pantea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gabi

    marți, 06.06.2023 at 15:39

    Ce ai făcut Bobița. De unde ai scos și pe asta cu Rosia Montană.

  2. Razvan Dumbrava

    marți, 06.06.2023 at 16:13

    Foarte foarte interesant. Doar ca informatia e fooooarte alambicata, deloc precisa si pe alocuri incorecta. In plus, Hoanca Urzicarului nu se preteaza pentru turism sub nici o forma. Induceti in eroare cititorii, iar daca vor incerca sa urmeze sfaturile, este foarte probabil sa aiba nevoie de asistenta Salvamont. Ar fi recomandat sa va documentati mai bine inainte de a publica asemenea informatii! Oricum, cu siguranta, Hoanca Urzicarului nu este pe teritoriul comunei Rosia Montana!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax