Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Avizul de Mediu pentru PUZ – zona industrială Roşia Montană a fost suspendat de instanţă, la cererea unor organizaţii

Publicat

ROŞIA-MONTANĂiLa solicitarea unor organizaţii care se opun proiectului minier din Apuseni, avizul de mediu eliberat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba pentru Planul urbanistic Zonal – zona industrială Roşia Montană a fost suspendat, în instanţă, după 4 ani.

Suspendarea produce efecte până la soluţionarea definitivă a procesului prin care aceleaşi ONG-uri au cerut anularea avizului de mediu.

„Admite cererea de suspendare formulată de reclamantele Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Alburnus Maior Roşia Montană în contradictoriu cu pârâta Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba. Dispune suspendarea executării Deciziei nr. 2849/07.03.2011 privind emiterea avizului de mediu pentru Modificare Plan Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industrială Roşia Montană promovat de S.C. Roşia Montană Gold Corporation S.A. până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 8318/117/2011. Respinge cererea formulată în contradictoriu cu pârâtele Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu ca fiind formulată în contradictoriu cu persoane lipsite de calitate procesual pasivă. Respinge cererile de intervenţie accesorii formulată de intervenientele SC Roşia Montană Gold Coporation SA, Asociaţia Pro Dreptatea Roşia Montană, Asociaţia Pro Roşia Montană, Sindicatul Viitorul Mineritului în favoarea pârâtei Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se afirmă în minuta deciziei de la Tribunalul Bacău din 16 septembrie 2015.

Cauza urmează să ajungă la Curtea de Apel Bacău, care va pronunţa o soluţie definitivă.

Celălalt proces, prin care se solicită anularea avizului de mediu, se află în recurs la Curtea de Apel Braşov unde a fost suspendat pe motiv că RMGC a contestat legalitatea unui ordin de ministru privind lista monumentelor istorice din zona localităţii Roşia Montană. Pe fond, şi în acest caz, organizaţiile non-guvernamentale au avut câştig de cauză şi au obţinut anularea avizului de mediu.

Ambele procese au fost demarate în 2011 la Cluj de asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

În 2013, dosarul privind anularea avizului a fost strămutat la Tribunalul Covasna, iar cel privind suspendarea acestuia a ajuns la Tribunalul Bacău. Avizul de mediu este un act obligatoriu pentru aprobarea planului de urbanism zonal pentru perimetrul de dezvoltare industrială propus de Roşia Montană Gold Corporation.

Documentaţia avizată în 2011 a fost o modificare a planului urbanistic zonal adoptat în 2002 prin două Hotărâri ale Consiliui Local Roşia Montană.

Amplasamentul propus este situat în aria administrativă a patru localităţi: Roşia Montană, Abrud, Bucium, Câmpeni şi se întinde pe 1.650 hectare.

„Emiterea avizului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industrială Roşia Montană s-a realizat în context transfrontier, având în vedere efectele potenţiale semnificative asupra altor state. Ungaria s-a declarat stat potenţial afectat. Au fost luate în considerare toate observaţiile şi comentariile specialiştilor, dar şi ale publicului interesat pentru faza de planificare. Trebuie precizat că documentul nu ţine loc de autorizaţie de construire, nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii“, au explicat în 2011 reprezentanţii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Sibiu.

Documentaţia a fost depusă de RMGC în 2006 şi completată în 2010. În aprilie 2014, asociaţiile care se opun proiectului minier au obţinut la la Curtea de Apel Suceava suspendarea certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic emis în iulie 2011 de Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Alba în favoarea companiei Roşia Montană Gold Corporation.

sursa: adevărul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Mureș, prins la volan fără permis de conducere, pe sens interzis la Alba Iulia. Polițiștii i-au deschis dosar penal

Publicat

masina-politia

Un tânăr din județul Mureș este cercetat penal de către polițiștii din Alba Iulia, după ce a fost oprit în trafic. Acesta conducea un autoturism, pe sens interzis și fără a deține permis de conducere.

Potrivit IPJ Alba, marți, 16 august, în jurul orei 19.30, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un autoturism, în timp ce circula, pe strada Vânătorilor din Alba Iulia, pe sens interzis.

La volanul autoturismului se afla un tânăr de 25 de ani, din comuna Gurghiu, județul Mureș. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Românii amendați pentru necompletarea formularului PLF la intrarea în țară pot depune de astăzi cereri pentru restituirea banilor

Publicat

Persoanele sancţionate contravenţional pentru că nu au completat formularul digital de intrare în România (PLF) şi care au plătit amenda, au termen 90 de zile începând de miercuri pentru a depune la direcţia de taxe şi impozite din cadrul primăriei de domiciliu o cerere de restituire a sumei achitate. 

Ministerul Dezvoltării a aprobat și publicat în Monitorul Oficial ordinul care stabilește procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani achitate de cetățeni, reprezentând amenzi contravenționale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România.

Potrivit reprezentanților ministerului, cetățenii sancționați contravențional care au achitat amenda trebuie să depună o cerere la direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu, în vederea restituirii sumelor achitate, în termen de 90 de zile începând de miercuri, 17 august.

În vederea procesării rapide a cererilor, acestea trebuie însoțite de procesul verbal de constatare a contravenției și documentul de plată.

Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic (e-mail/Spațiu Virtual Privat) sau prin împuternicit. Sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale, sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport, etc.

Termenul de soluționare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora.

În cazul cetățenilor care au primit amendă contravențională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează și se scad din evidențele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate.

Procedura restituirii acestor amenzi a fost publicată, pe pagina Ministerului Dezvoltării, în transparență decizională, din 4 august, și au fost consultate structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.

Vezi Formular – Cerere privind restituirea amenzilor contravenționale PLF (.doc)

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Bărbat din Aiud, REȚINUT. Ar fi spart ușa locuinței soției sale și l-a luat pe fiul minor, deși avea ordin de protecție

Publicat

Un bărbat din Aiud a fost reținut de polițiști pentru distrugere, violare de domiciliu și nerespectarea măsurilor impuse prin ordinul de protecție. A intrat în apartamentul în care locuiește soția lui și l-a luat pe fiul lor, minor, deși bărbatul avea ordin de protecție pe numele său.

Bărbatul a încălcat prevederile ordinului de protecție emis împotriva sa de Judecătoria Aiud, prin care i-au fost impuse măsurile restrictive de a păstra o distanță minimă de 100 de metri față de soția sa și de reședința acesteia.

Potrivit IPJ Alba, marți, 16 august, după-amiaza, acesta ar fi spart ușa apartamentului în care locuiește soția sa și l-ar fi luat pe fiul lor, în vârstă de 5 ani.

Incidentul a fost semnalat, prin 112, iar, în scurt timp, polițiștii au reușit să-l identifice, împreună cu minorul, într-un parc din municipiul Aiud.

Din primele cercetări, a rezultat că minorul nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Bărbatul va fi prezentat parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

David Popovici s-a retras din finala de 400 metri liber la Campionatul European de la Roma. Care este motivul

Publicat

Calificat cu al patrulea timp în finala probei de 400 m liber de la Campionatul European de la Roma, David Popovici a anunțat că se retrage, motivând oboseala acumulată.

Antrenorul Adrian Rădulescu, împreună cu staff-ul tehnic, au decis să îl retragă pe David Popovici din finala de 400 m liber la Campionatul European de natație seniori de la Roma, anunță Federația Română de natație și Pentaton Modern.

„Programul încărcat din perioada următoare, consumul foarte mare pe care l-ar fi avut în finală și dorința de a pregăti cât mai bine participarea la Campionatul Mondial de juniori de la Lima (Peru) – o competiție foarte puternică – sunt motivele care stau la baza acestei decizii.

“Obiectivul a fost să ne verificăm la un Campionat European de seniori în proba de 400 de metri liber, o probă importantă în primul rând pentru pregătirea celorlalte două, unde rezultatele au fost cu adevărat strălucitoare, dar care a venit și cu oboseală. Pentru noi e la fel de importantă și competiția din Peru, unde ne dorim rezultate bune”, a declarat antrenorul Adrian Rădulescu.

„David Popovici vă mulțumește pentru sprijinul necondiționat de care a avut parte pe toată durata competiției de la Roma și vă așteaptă mesajele de încurajare și la următoarele întreceri.”, se mai scrie în mesajul federației.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax