Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Avizul de Mediu pentru PUZ – zona industrială Roşia Montană a fost suspendat de instanţă, la cererea unor organizaţii

Publicat

ROŞIA-MONTANĂiLa solicitarea unor organizaţii care se opun proiectului minier din Apuseni, avizul de mediu eliberat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba pentru Planul urbanistic Zonal – zona industrială Roşia Montană a fost suspendat, în instanţă, după 4 ani.

Suspendarea produce efecte până la soluţionarea definitivă a procesului prin care aceleaşi ONG-uri au cerut anularea avizului de mediu.

„Admite cererea de suspendare formulată de reclamantele Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Alburnus Maior Roşia Montană în contradictoriu cu pârâta Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba. Dispune suspendarea executării Deciziei nr. 2849/07.03.2011 privind emiterea avizului de mediu pentru Modificare Plan Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industrială Roşia Montană promovat de S.C. Roşia Montană Gold Corporation S.A. până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 8318/117/2011. Respinge cererea formulată în contradictoriu cu pârâtele Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu ca fiind formulată în contradictoriu cu persoane lipsite de calitate procesual pasivă. Respinge cererile de intervenţie accesorii formulată de intervenientele SC Roşia Montană Gold Coporation SA, Asociaţia Pro Dreptatea Roşia Montană, Asociaţia Pro Roşia Montană, Sindicatul Viitorul Mineritului în favoarea pârâtei Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se afirmă în minuta deciziei de la Tribunalul Bacău din 16 septembrie 2015.

Cauza urmează să ajungă la Curtea de Apel Bacău, care va pronunţa o soluţie definitivă.

Celălalt proces, prin care se solicită anularea avizului de mediu, se află în recurs la Curtea de Apel Braşov unde a fost suspendat pe motiv că RMGC a contestat legalitatea unui ordin de ministru privind lista monumentelor istorice din zona localităţii Roşia Montană. Pe fond, şi în acest caz, organizaţiile non-guvernamentale au avut câştig de cauză şi au obţinut anularea avizului de mediu.

Ambele procese au fost demarate în 2011 la Cluj de asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

În 2013, dosarul privind anularea avizului a fost strămutat la Tribunalul Covasna, iar cel privind suspendarea acestuia a ajuns la Tribunalul Bacău. Avizul de mediu este un act obligatoriu pentru aprobarea planului de urbanism zonal pentru perimetrul de dezvoltare industrială propus de Roşia Montană Gold Corporation.

Documentaţia avizată în 2011 a fost o modificare a planului urbanistic zonal adoptat în 2002 prin două Hotărâri ale Consiliui Local Roşia Montană.

Amplasamentul propus este situat în aria administrativă a patru localităţi: Roşia Montană, Abrud, Bucium, Câmpeni şi se întinde pe 1.650 hectare.

„Emiterea avizului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industrială Roşia Montană s-a realizat în context transfrontier, având în vedere efectele potenţiale semnificative asupra altor state. Ungaria s-a declarat stat potenţial afectat. Au fost luate în considerare toate observaţiile şi comentariile specialiştilor, dar şi ale publicului interesat pentru faza de planificare. Trebuie precizat că documentul nu ţine loc de autorizaţie de construire, nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii“, au explicat în 2011 reprezentanţii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Sibiu.

Documentaţia a fost depusă de RMGC în 2006 şi completată în 2010. În aprilie 2014, asociaţiile care se opun proiectului minier au obţinut la la Curtea de Apel Suceava suspendarea certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic emis în iulie 2011 de Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Alba în favoarea companiei Roşia Montană Gold Corporation.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax