Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Avocaţii din Alba şi alte judeţe din ţară ar putea intra în grevă, după declaraţiile ministrului Justiţiei. Mihai Baco: „Nu putem fi obligaţi să trădăm discuţiile cu clientul”


Publicat

20160602_141226Avocaţii din judeţul Alba şi alţi apărători din ţară continuă să-şi exprime nemulţumirile legate de cele mai recente declaraţii ale ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pe marginea proiectului de lege a avocaturii.

Oficialul a susținut că nu este posibil ca o profesie liberală să se bucure de imunitate absolută în fața legii și că acest lucru este ceva „nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană”.

Decanul Baroului Alba, Mihai Baco, a transmis joi, într-o conferință de presă, că avocaţii ar putea declanșa o acțiune de protest, care ar ajunge chiar la grevă, adică refuzul de a intra în sălile de judecată. O hotărâre în acest sens ar urma să fie luată în weekend, la şedinţa de consiliu UNBR.

„După ce a fost mediatizată hotărârea Consiliului Baroului Alba prin care chemam barourile din țară să treacă la acțiuni de protest, deja mai multe barouri din țară, și mă refer la Baroul Timiș, Baroul Cluj, Baroul Hunedoara, Baroul Sibiu, Baroul Mureș au și răspuns la această chemare a noastră și au hotărât să treacă la acțiuni de protest. Sper ca la ședința de consiliu a UNBR care va avea loc sâmbătă și duminică să luăm hotărârea de a trece în mod nemijlocit la acțiuni de protest, care să ducă inclusiv la declanșarea unei greve constând în refuzul prezentării avocaților în sălile de judecată, tocmai pentru a atrage atenția asupra importanței profesiei de avocat în legislația europeană”, a transmis Mihai Baco, decanul Baroului Alba.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a criticat luni proiectul de modificare a legii avocaturii potrivit căruia avocaţii ar fi îndreptăţiţi să se bucure de imunitate, care a fost adoptat în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Ministrul crede că nu este posibil ca o profesie liberală să se bucure de imunitate absolută în faţa legii şi că acest lucru este ceva „nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană”.

Decanul Baroului Alba a pus la dispoziţie exemple din legislaţia europeană.

„Curtea Constituțională a Republicii Federale Germania a declarat neconstituțională percheziția efectuată la sediul profesional al avocatului în situația în care acesta din urmă nu are calitatea de suspect. Exact în această situație ne aflăm și noi, pentru că de fapt aceste așa-zise imunități care se spune că se acordă avocatului reprezintă de fapt întărirea confidențialității legăturii dintre avocat și justițiabil și client. Singurele țări în care acest gen de obligativitate ce le revine organelor judiciare, de a efectua percheziții sunt Rusia și China. Nu cred că pentru noi acestea sunt exemple de țări pe care va trebui să le urmăm”, a spus Baco.

Confidențialitatea client-avocat este o temă importantă, cu subtilități juridice relevate de o vastă jurisprudențială internațională inclusiv în ceea ce privește limitele în care operează și trebuie reglementată ca atare, adică rațional și profesionist.

Protejarea confidențialității relației dintre client și avocat este în beneficiul înfăptuirii justiției, nu împotriva ei. Dreptul la apărare este un drept garantat constituțional, care nu poate fi exercitat fără existența acestei confidențialități. Nu există egalitate de arme dacă admiți că poți fi și acuzator și să tragi cu urechea la ce a discutat avocatul cu clientul, au transmis reprezentanții Baroului Alba.

Mihai Baco, decanul Baroului Alba: Când vine un client la un avocat, e ca şi cum ar merge la preot, să se spovedească. Sunt situaţii în care avocatul s-a transformat în martor

„Avocatul este apărător, nu trădător. Noi nu putem fi obligați să trădăm discuțiile și corespondența pe care o avem cu justițiabilul. Când vine la un avocat un client, ești ca și când te duci la un preot, să te spovedești. Oare ce s-ar întâmpla cu un preot care ar destăinui taina spovedaniei? Ori eu nu pot să fac o apărare dacă nu știu exact ce s-a întâmplat. S-au întâmplat cazuri în țară în care relația avocat – client a fost transformată, pentru că au fost făcute interceptări telefonice, avocatul a fost transformat din avocat în martor. Ori în aceste condiții se pune fireasca întrebare: mai are clientul încrederea să vină în fața unui avocat pentru a-i face apărarea?”, a mai declarat Baco.

Potrivit lui Mihai Baco, este extrem de gravă situaţia în care cineva ar încerca să asmută împotriva profesiei de avocat opinia publică. „Niciunde în proiectul de lege cu privire la modificarea legii avocaturii nu ve-ți găsi un text de lege care să confere imunitate avocatului. Din contră, atunci când un avocat comite o infracțiune aceste este supus acelorași reguli ca și orice alt cetățean din România”, a transmis Baco.

Referitor la o eventuală acțiune de protest, decanul Baroului Alba a spus că vor declanșa o acțiune în condiţiile în care o astfel de decizie va fi luată în cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România.

„Solicităm în mod expres atât doamnei ministru Prună cât și celorlalte instituții să specifice care este articolul de lege care conferă imunitate avocatului. Această aducere în eroare a opiniei publice nu face decât să aducă atingere profesiei de avocat, să aducă atingere dreptului la apărare pe care orice cetățean îl are. Nimic din aceste modificări care se fac în legea avocaturii nu sunt în favoarea avocatului ci sunt în favoarea cetățeanului”, a mai completat Mihai Baco.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă: Asocierile agricole sunt o şansă pentru comuna Ciuruleasa

Publicat

„Comuna Ciuruleasa poate îmbina activităţile tradiţionale, mă refer aici în principal la creşterea animalelor, cu asigurarea desfacerii produselor de natură agricolă, obţinând profituri care să ducă la creşterea nivelului de trai al cetăţenilor”.

Candidatul Partidului Naţional Liberal pentru funcţia de primar al comunei Ciuruleasa la alegerile locale parţiale din 27 iunie, Cristian Oniciu, a declarat că asocierile între producători sunt esenţiale într-o zonă în care creşterea animalelor şi activităţile conexe acestora sunt atât o tradiţie, cât şi cea mai importantă sursă de venit.

Potrivit acestuia, fiind o zonă montană şi cu foarte puţine posibilităţi de angajare, din cauza numărului mic de agenţi economici, o alternativă profitabilă ar fi înfiinţarea unor asocieri între micii producători, pentru crearea unor ferme de animale (în special bovine) pentru lapte, carene şi reproducere.

„Am în vedere solicitarea sprijinului calificat din partea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale în vederea înfiinţării, pe raza comunei Ciuruleasa, a unui centru pentru colectarea laptelui, cu tanc de răcire şi toate facilităţile. Desigur, în momentul în care se va putea contracta o cantitate însemnată de lapte, va apărea şi interesul marilor firme de prelucrare de a-l prelua şi a oferi un preţ corect pe litru, fără a mai apărea cheltuielile individuale de transport. De asemenea, am în vedere şi un punct central pentru animalele de carne care urmează să fie sacrificate, tot în interesul micilor producători din comună” a completat Cristian Oniciu.

Acesta a mai adăugat că „experienţa Partidului Naţional Liberal în ceea ce înseamnă administraţia publică locală şi echipa puternică formată în jurul preşedintelui Consiliului Judeţean Alba Ion Dumitrel m-au determinat să candidez pentru Primăria Comunei Ciuruleasa”.

Cristian Oniciu – candidatul PNL la Primăria comunei Ciuruleasa

Comandat de Partidul Naţional Liberal Alba, realizat de Tomax Web SRL, distribuit de Independent SRL, cod unic mandatar financiar coordonator 51210004.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Suspectul în cazul crimei din Răhău ar fi încercat să se sinucidă în arest. A ajuns la spital

Publicat

Alexandru Paștiu, bărbatul din Răhău, suspect că ar fi ucis un tânăr și a rănit-o pe iubita acestuia ar fi încercat să se sinucidă.

Mai exact, potrivit  surselor alba24.ro, acesta ar fi încercat să se sinucidă în dimineața zilei de vineri, 18 iunie 2021, în celula sa din arestul preventiv al IPJ Alba. 

După tentativa de suicid bărbatul a fost dus la Spitalul Județean de Urgență Alba, pe secția UPU, iar apoi a fost trasferat pe secția de Psihiatrie a spitalului.

După investigații a fost dus înapoi în arest preventiv la IPJ Alba.

Bărbatul de 36 de ani este acuzat că l-a înjunghiat mortal pe un tânăr de 23 de ani cu un cuțit, în zona inimii, și a rănit-o pe iubita acesteia, o tânără de 21 de ani.

Fapta s-ar fi petrecut din gelozie.

Crima s-a petrecut în casa în care locuia victima, în jurul orei 4.00. Mobilul ar fi fost gelozia.

Atacatorul a fost prins de doi polițiști pe motocilcletă a doua zi, într-o pădure din apropierea localității Răhău.

Momentul în care a fost prins suspectul în cazul crimei de la Răhău, poate fi urmărit AICI.

Victima, Daniel C., avea doar 23 de ani şi toată viaţa înainte. Era îndrăgostit de o tânără cu doi ani mai mică decât el, colegă de serviciu.

Citește și FOTO-VIDEO: CRIMA de la Răhău. Principalul suspect, transportat de la sediul Poliției Sebeș, la Parchet pentru audieri

Cu cei doi tineri era coleg şi Paştiu Alexandru, consătean din Răhău, principalul suspect în cazul crimei. Cei trei se știau de multă vreme.

”Era gelos pe Dani că umblă cu ea. O amenința pe la lucru. La fata aia nu-i plăcea de el deloc” a spus unul dintre colegii de muncă ai celor doi.

Alexandru Paștiu este acuzat de procurori că nu a putut să accepte relaţia dintre cei doi şi a decis să îi atace.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

SC TIPO-REX SRL: Anunț finalizare implementare proiect “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

Publicat

„Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. 

TIPO-REX SRL cu sediul in Municipiul Alba Iulia, B-dul Revolutiei 1989, nr. 71, Bl. A16, ap. 1, judetul Alba, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului sub nr. J01/1148/1993, CUI RO 5182183, anunță finalizarea implementării proiectului ’’Grant’’, proiect nr. RUE 60, înscris în cadrul Măsurii ’’Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr. 130/2020.

Implementarea proiectului s-a derulat începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/AIMMAIPE, respectiv 08.12.2020 până la data de 18.06.2021.

Obiectivul proiectului este reprezentat de sprijinirea TIPO-REX SRL.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

  • menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,
  • menținerea/suplimentarea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului a fost de 817.089,5475 LEI (valoarea totala) din care : 710.512,65 lei grant si 106.576,8975 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020

CONSULTANȚĂ

URBAN D. BUSINESS INTELLIGENCE SRL

Urban Daniela Andrada – tel: 0745651570

Date de contact beneficiar: CIUCĂ GHEORGHE / e-mail: office@tiporex.ro / tel: 0744.546.920 / fax: 0258.812.320

Documentul în format pdf poate fi studiat AICI.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă: Clădim împreună viitorul comunei Meteş!

Publicat

 Parcursul liberal pe care s-a înscris comuna Meteş începând cu anul 2016 a adus şi obligaţia administraţiei publice locale de a căuta permanent idei şi soluţii pentru creşterea bunăstării cetăţenilor. Cum resursele proprii sunt limitate, una dintre instituţiile către care ne-am îndreptat a fost Compania Naţională de Investiţii, având în prezent depuse patru proiecte absolut necesare pentru ceea ce considerăm a fi implicarea activă în comunitate.

Cum educaţia şi sănătatea sunt obiective principale, unul dintre proiecte prevede reabilitarea, modernizarea şi dotarea corpului II al Şcolii Generale cu clasele I – VIII Meteş.

Pentru o altă clădire în care a funcţionat în trecut şcoala, cea de la Valea Varului din localitatea Ampoiţa, am primit avizul Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru transformarea într-un centru multifuncţional. Proiectul prevede amenajarea unui spaţiu cu destinaţia de cabinet medical, dar care să poată deservi şi unele situaţii sociale (un centru de zi pentru copiii din familiile cu probleme sociale, cei cu probleme de sănătate sau care au nevoi specifice. În acest fel, toţi vor avea şanse egale de acces la învăţătură, condiţii pentru a-şi face temele, a se juca împreună şi a recupera materia din şcoală, sub supravegherea cadrelor didactice şi a personalului de specialitate).

Ambele proiecte menţionate au fost demarate în anul 2020 de către primarul PNL, Dan Cosmin Opruţa.

Pe lângă acestea, în continuarea muncii începute împreună, primarul liberal Daniel Sânzâiană a depus în anul 2021 cerere pentru construirea unei baze sportive de tip II în localitatea Tăuţi. S-a avut în vedere că la nivelul Comunei Meteş nu există în prezent nici o bază sportivă publică, nici un teren de fotbal amenajat corespunzător. Terenul va fi dotat cu vestiare fără tribune, iar reprezentanţii Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei au confirmat că după etapa prealabilă vor organiza licitaţia pentru proiectare şi execuţie.

În sfârşit, a fost depusă şi documentaţia pentru lucrările de extindere a reţelei de apă potabilă în localităţile Meteş şi Tăuţi, ca parte a unui program mai vast început în anii precedenţi şi prin care majoritatea gospodăriilor din comună au fost racordate la apă potabilă.

Primarul PNL Daniel Sânzâiană a confirmat că, în urma întâlnirilor din capitală de marţi, 15 iunie 2021, cu directoarea Manuela Irina Pătrăşcoiu, lucrările au intrat pe „lista scurtă” a Companiei Naţionale de Investiţii.

Comandat de Partidul Naţional Liberal Alba, realizat de Tomax Web SRL, distribuit de Independent SRL, cod unic mandatar financiar coordonator 51210004.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate