Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Avocaţii din Alba şi alte judeţe din ţară ar putea intra în grevă, după declaraţiile ministrului Justiţiei. Mihai Baco: „Nu putem fi obligaţi să trădăm discuţiile cu clientul”


Publicat

20160602_141226Avocaţii din judeţul Alba şi alţi apărători din ţară continuă să-şi exprime nemulţumirile legate de cele mai recente declaraţii ale ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pe marginea proiectului de lege a avocaturii.

Oficialul a susținut că nu este posibil ca o profesie liberală să se bucure de imunitate absolută în fața legii și că acest lucru este ceva „nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană”.

Decanul Baroului Alba, Mihai Baco, a transmis joi, într-o conferință de presă, că avocaţii ar putea declanșa o acțiune de protest, care ar ajunge chiar la grevă, adică refuzul de a intra în sălile de judecată. O hotărâre în acest sens ar urma să fie luată în weekend, la şedinţa de consiliu UNBR.

„După ce a fost mediatizată hotărârea Consiliului Baroului Alba prin care chemam barourile din țară să treacă la acțiuni de protest, deja mai multe barouri din țară, și mă refer la Baroul Timiș, Baroul Cluj, Baroul Hunedoara, Baroul Sibiu, Baroul Mureș au și răspuns la această chemare a noastră și au hotărât să treacă la acțiuni de protest. Sper ca la ședința de consiliu a UNBR care va avea loc sâmbătă și duminică să luăm hotărârea de a trece în mod nemijlocit la acțiuni de protest, care să ducă inclusiv la declanșarea unei greve constând în refuzul prezentării avocaților în sălile de judecată, tocmai pentru a atrage atenția asupra importanței profesiei de avocat în legislația europeană”, a transmis Mihai Baco, decanul Baroului Alba.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a criticat luni proiectul de modificare a legii avocaturii potrivit căruia avocaţii ar fi îndreptăţiţi să se bucure de imunitate, care a fost adoptat în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Ministrul crede că nu este posibil ca o profesie liberală să se bucure de imunitate absolută în faţa legii şi că acest lucru este ceva „nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană”.

Decanul Baroului Alba a pus la dispoziţie exemple din legislaţia europeană.

„Curtea Constituțională a Republicii Federale Germania a declarat neconstituțională percheziția efectuată la sediul profesional al avocatului în situația în care acesta din urmă nu are calitatea de suspect. Exact în această situație ne aflăm și noi, pentru că de fapt aceste așa-zise imunități care se spune că se acordă avocatului reprezintă de fapt întărirea confidențialității legăturii dintre avocat și justițiabil și client. Singurele țări în care acest gen de obligativitate ce le revine organelor judiciare, de a efectua percheziții sunt Rusia și China. Nu cred că pentru noi acestea sunt exemple de țări pe care va trebui să le urmăm”, a spus Baco.

Confidențialitatea client-avocat este o temă importantă, cu subtilități juridice relevate de o vastă jurisprudențială internațională inclusiv în ceea ce privește limitele în care operează și trebuie reglementată ca atare, adică rațional și profesionist.

Protejarea confidențialității relației dintre client și avocat este în beneficiul înfăptuirii justiției, nu împotriva ei. Dreptul la apărare este un drept garantat constituțional, care nu poate fi exercitat fără existența acestei confidențialități. Nu există egalitate de arme dacă admiți că poți fi și acuzator și să tragi cu urechea la ce a discutat avocatul cu clientul, au transmis reprezentanții Baroului Alba.

Mihai Baco, decanul Baroului Alba: Când vine un client la un avocat, e ca şi cum ar merge la preot, să se spovedească. Sunt situaţii în care avocatul s-a transformat în martor

„Avocatul este apărător, nu trădător. Noi nu putem fi obligați să trădăm discuțiile și corespondența pe care o avem cu justițiabilul. Când vine la un avocat un client, ești ca și când te duci la un preot, să te spovedești. Oare ce s-ar întâmpla cu un preot care ar destăinui taina spovedaniei? Ori eu nu pot să fac o apărare dacă nu știu exact ce s-a întâmplat. S-au întâmplat cazuri în țară în care relația avocat – client a fost transformată, pentru că au fost făcute interceptări telefonice, avocatul a fost transformat din avocat în martor. Ori în aceste condiții se pune fireasca întrebare: mai are clientul încrederea să vină în fața unui avocat pentru a-i face apărarea?”, a mai declarat Baco.

Potrivit lui Mihai Baco, este extrem de gravă situaţia în care cineva ar încerca să asmută împotriva profesiei de avocat opinia publică. „Niciunde în proiectul de lege cu privire la modificarea legii avocaturii nu ve-ți găsi un text de lege care să confere imunitate avocatului. Din contră, atunci când un avocat comite o infracțiune aceste este supus acelorași reguli ca și orice alt cetățean din România”, a transmis Baco.

Referitor la o eventuală acțiune de protest, decanul Baroului Alba a spus că vor declanșa o acțiune în condiţiile în care o astfel de decizie va fi luată în cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România.

„Solicităm în mod expres atât doamnei ministru Prună cât și celorlalte instituții să specifice care este articolul de lege care conferă imunitate avocatului. Această aducere în eroare a opiniei publice nu face decât să aducă atingere profesiei de avocat, să aducă atingere dreptului la apărare pe care orice cetățean îl are. Nimic din aceste modificări care se fac în legea avocaturii nu sunt în favoarea avocatului ci sunt în favoarea cetățeanului”, a mai completat Mihai Baco.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO Continuă amenajarea zonei de agrement de la Ciugud: Parc de rulote pe malul râului Mureș, la Drâmbar

Publicat

Continuă amenajarea zonei de agrement de pe malul râului Mureș, la Drâmbar, în comuna Ciugud. Primăria achiziționează servicii de proiectare pentru realizarea unui parc de rulote, cu 14 locuri de parcare, dotat cu alei, terminale de andocare tip full hook-up, pentru energie electrică și alimentare cu apă și locuri pentru grătare. 

Un prim pas pentru amenajarea zonei a fost făcut la mijlocul lunii iunie, când Primăria a achiziționat lucrările de construire a unui debarcader, pe malul râului Mureș. Valoarea investiției este de circa 82.000 de euro.

Vezi și Încep lucrările la cea mai mare zonă de agrement de lângă Alba Iulia. Debarcader pe malul râului Mureș, la Ciugud

Primăria Ciugud a publicat luni, 7 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru servicii de proiectare, faza Proiect Tehnic (PT), si servicii de asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții „Amenajare parc rulote pe malul râului Mureș, localitatea Drâmbar”.

Valoarea totală estimată este de 21.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, terenul pe care se dorește realizarea investiței este situat în intravilanul localității Drâmbar, pe malul drept al râului Mureș, accesul aici făcându-se prin intermediul drumului județean DJ 107, drum ce reprezintă una dintre legăturile rutiere principale cu municipiul Alba Iulia, cu DN 1 / E81 și cu viitoarea Autostradă A10. Arealul este dispus la nord-est de zona Parcului Industrial din localitatea Drâmbar.

Se prevede amenajarea unui parc pentru rulote în vederea utilizării terenului pentru activități legate de piscicultură și alte activități conexe, și pentru petrecerea timpului liber.

Citește și Șosea cu trei benzi în zona industrială Ciugud. Tronson de 2 km din DJ107, reabilitat printr-o investiție de 4,5 milioane de lei

Pentru realizarea investiției, se propun următoarele lucrări:

– amenajrea unei platforme elevate prin taluzare la cota +1,5 m de la cota terenului sistematizat, pentru zonele de staționare pentru rulote. Această platformă cuprinde 8 locuri de parcare și andocare pentru rulote și alveole pentru mobilierul urban, realizată din macadam

– amenajarea unei platforme pentru rulote la cota terenului sistematiza pentru minim 6 locuri de parcare și andocare rulote, amplasată adiacent aleii de acces rulote, realizată din macadam

– amenajarea unei alei de acces la zonele propuse pentru parcarea rulotelor, realizată din macadam

– amenajarea unei platforme de servisare rulote, evacuare ape uzate și depozitare selectivă a deșeurilor din parc, unde se vor amplasa 4 pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor și două toalete ecologice.

– realizarea unei alei pietonale din zgură

– amenajare peisagistică a spațiilor verzi, prin plantarea de iarbă și a 70 arbori de talie mare

– amenajarea unei alei pietonale cu o lățime de 2 metri, la cota terenului natural, pe partea superioară a albiei râului Mureș

– montarea a 4 terminale de andocare (full hook-up) pentru rulote, terminale care sunt prevăzute cu robinet pentru apă, furtun și 4 prize pentru alimentare cu energie electrică

– montarea a 10 de stâlpi pentru iluminat ambiental al parcului de rulote

– asigurarea echipamentelor tehnico edilitare privind alimentarea cu apă, evacuarea apelor uzate și energie electrică

Întreaga zonă va fi amenajată ca zonă verde și de petrecerea a timpului liber, sistemul constructiv fiind specific amenajărilor pentru spații exterioare și amenajări peisagere, cuprinzând taluzări, escavări, umpluturi de pământ, terasamente pentru aleile pietonale și ocazional carosabile.

Echipamente și dotări propuse:

Pentru buna desfășurare a activităților în faza de operare a campingului de rulote, se propune achiziționarea următoarelor dotări și echipamente:

– 4 terminale de andocare te tip full hook-up, pentru energie electrică și alimentare cu apă

– 13 mese pentru picnic cu câte o bancă la fiecare masă

– 13 coșuri de gunoi menajer

– 4 pubele pentru depozitarea selectivă a deșeurilor

– 10 corpuri de iluminat ambiental (tip ab24)

– amenajarea la sol a 13 locuri pentru grătare – lespezi de piatră

 

Zona de agrement aflată pe malul râului Mureș, în comuna Ciugud, va include, printre altele:

 • zonă parcaje (două zone, cu 74 și 44 locuri)
 • zonă de sport (terenuri multifuncționale, terenuri tenis)
 • locuri de joacă
 • zonă campare
 • zonă campare rulote
 • zonă picnic
 • zonă administrativă
 • zonă alimentație publică
 • zonă pentru evenimente în aer liber (cu amfiteatru)
 • oglindă apă / patinoar
 • plajă
 • teren volei plajă
 • zonă ponton
 • debarcader
 • parc pentru animale de companie

Vezi și FOTO: La Ciugud se va face o zonă de agrement, pe malul Mureșului. Debarcader, terenuri de fotbal și spațiu de campare

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

PSD anunță că referendumul pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice” ar putea fi organizat pe 23 august

Publicat

psd

Purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Lucian Romaşcanu, a declarat miercuri că o dată posibilă pentru organizarea referendumului pentru „Fără penali în funcţii publice” ar fi 23 august.

Ar însemna organizarea unui referendum în plină vacanță de vară și, dacă tendința infectărilor se menține, în plină creștere a cazurilor de Covid-19.

Potrivit surselor G4Media.ro, inițiativa de a stabili data referendumului i-a aparținut lui Paul Stănescu.

Inițiativa USR de modificare a Constituției pentru introducerea interdicției de ocupare a funcțiilor publice de către persoanele cu condamnări penale trebuie să fie validată prin referendum.

Romașcanu a spus că există acceptul tuturor liderilor participanţi la Biroul Permanent Naţional al partidului ca PSD să se implice pe tot parcursul legislativ al iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”, potrivit Agerpres.

„Aşa înţeleg că este data programată pentru acest referendum. Există un parcurs legislativ în Parlament pentru asta. PSD susţine tot acest parcurs şi organizarea referendumului, cu condiţia să avem condiţiile necesare de desfăşurare a unui referendum fără probleme sanitare. (…) Până atunci ne vom implica pentru că acest mesaj este unul extrem de important şi suntem de acord cu el”, a menţionat el.

Printre proiectele de pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare se află iniţiativa cetățenească de modificare a Constituției, susținută de USR, „Fără penali în funcţii publice”.

Inițiativa a primit undă verde din partea Curții Constituționale în aprilie 2019, dar de mai bine de un an stă blocată în Parlament, fără a intra la dezbatere.

PSD a pus pe agenda sesiunii extraordinare inițiativa, iar liderul USR, Dan Barna, a spus că PSD vrea ca referendumul să eșueze.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Trafic aglomerat la ieșirea din Teiuș spre Alba Iulia, din cauza unui accident. O persoană primește îngrijiri la fața locului

Publicat

Reprezentanții IPJ Alba au anunțat că traficul este îngreunat la ieșire din Teiuș spre Alba Iulia din cauza unui accident rutier.

Trei autovehicule au fost implicate.

Este vorba despre coliziuni față-spate produse, cel mai probabil din cauza nepăstrarii distanței.

O persoană primește îngrijiri la locul producerii accidentului.

Sursă: IPJ Alba

Foto: Cititor Alba24

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Declarațiile lui Klaus Iohannis: Nu e momentul să lăsăm garda jos. Alegerile se pot organiza, problema este campania electorală

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut prima reacție oficială după ce, astăzi, GCS a anunțat 555 de noi cazuri de coronavirus în România. Acesta și-a anunțat intervenția în timpul unei vizite la Institutul Cantacuzino.

Acesta i-a chemat pe jurnaliști și le-a transmis că va vorbi cu ei, după ce va inspecta instituția.

”O să vă spun câteva lucruri foarte importante”, a precizat, pe un ton extrem de serios, șeful statului.

Principalele declarații: 

Dacă respectăm normele avem o șansă bună să trecem mai departe cu cât mai puține persoane îmbolnăvite.

Aproape 45 de mii de teste au fost prelucrate în ultimele zile, ceea ce este foarte notabil. În afară de aceste prelucrări de teste, care sunt acțiuni de rutină se face cercetare și se pregătește și producție de diferite materiale.

Este evident că trebuie să vorbim și despre pandemie, despre COVID 19. Azi e o zi tristă, avem număr record de persoane găsite cu noul coronavirus, peste 550 de persoane detectate de ieri până azi.

Dragi români, suntem iată deja din martie în plină epidemie, în plină pandemie, și pot să spun că până acum câteva săptămâni lucrurile au mers destul de bine.

Să nu ne imaginăm că dacă este vară, scăpăm de virus. Din păcate, virusul merge cu noi și la mare și la munte. Nu ne-am dorit această boală. Ea ar fi venit indiferent de cine ar fi fost la guvernare.

Am trecut prin starea de urgență și am reușit să ținem evoluția sub control. Lucrurile din păcate nu au evoluat așa cum ne-am fi dorit cu toții.

Revin la ce am mai spus, răspunderea în acest moment este partajată între autorități și cetățeni. A fost o perioadă foarte dificilă și ar fi păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune.

Măsurile sunt foarte simple: masca, distanța și evident spălat pe mâini. Pe de altă parte, trebuie să fim atenți la ce ne spun unii și alții. În loc să fim toți de aceeași parte, politicienii să sprijine guvernul, vedem că sunt politicieni care vor să exploateze electoral această pandemie.

Este o cale eronată. Suntem într-o situație foarte complicată. Este momentul să lăsăm divergențele politice și să ne concentrăm pe soluții. Solicit parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea pentru a reda autorităților acest instrument.

Nu putem să închidem țara și să plecăm undeva.

Nu vorbim de măsuri pur administrative. Vorbim de o pandemie foarte periculoasă. Să respectăm normele.

Se impune accelerarea procedurilor parlamentare pentru a avea o lege. Legislația este slabă. Tolul nostru este să facem o legislație modernă și da, constituțională.

Alegerile locale în septembrie se pot organiza. Dacă respectăm regulile. Nu evenimentul de alegeri este problematic ci campania. Vom avea campanii mai degrabă pe mediul online.

Riscăm să ne îmbolnăvim, asta e mult mai grav decât starea de urgență sau de alertă. Cu toții ne dorim să reluăm viața normală. Cred că va mai dura până când ne putem relua viața normală.

Dacă vrem să ne și mișcăm, să funcționeze economia, să mergem la mare sau la munte, trebuie să respectăm aceste norme. Rolul  autorităților este să emită normele, rolul spitalelor să trateze bolnavii, rolul nostru este să nu ajungem la spital, este o boală foarte periculoasă”.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate