Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională privind legislaţia de constituire a sindicatelor. Ce reclamă

Publicat

curtea constitutionala

curtea constitutionala Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională privind un articol din legea dialogului social, cu referire la constituirea unui sindicat. Consideră că se încalcă dreptul de asociere. Asupra acestei legi, CCR s-a mai pronunţat în 2012, constatând că este constituţională. Însă acum Avocatul Poporului consideră că este vorba despre noi realităţi politice, sociale, economice, culturale.

“Prevederile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, care stabilesc necesitatea unui număr de 15 salariați din aceeași unitate pentru constituirea unui sindicat, sunt contrare dreptului constituțional de asociere – Excepție de neconstituționalitate ridicată direct de către Avocatul Poporului”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Avocatul Poporului apreciază că dispozițiile menționate sunt contrare dreptului de asociere garantat de Constituţia României şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Deși Curtea Constituțională s-a pronunțat printr-o decizie din 2012 asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea dialogului social nr. 62/2011, în sensul constituționalității, Avocatul Poporului consideră că, în prezent, se impune reexaminarea dispoziţiilor legale menţionate, “având în vedere stadiul actual al societăţii româneşti, al noilor realităţi sociale și economice din România, în condițiile în care impunerea unui număr de cel puţin 15 angajaţi din aceeaşi unitate pentru constituirea unui sindicat conduce la suprimarea dreptului la asociere sau ar fi sinonimă cu o asemenea suprimare”.

Citând date insse, potrivit cărora, “mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de circa 26 de salariaţi, în timp ce în comerţ a fost de circa 5 salariați“, Avocatul Poporului mai precizează că “într-o economie ce se bazează pe întreprinderi mici și mijlocii, cu o medie între 5 și 26 de salariați, pragul minim de 15 salariați pentru înființarea unui sindicat apare ca excesiv și reprezintă o piedică pentru angajații din întreprinderile mici și mijlocii de a-și face un sindicat”.

Instituţia consideră că sunt nesocotite și prevederile art. 2, art. 7 și art. 8 pct 2 din Convenţia nr. 87/1948 privind libertatea sindicală şi apărarea dreptului sindical. Astfel, libertatea salariaților de a da naștere unui sindicat este un drept garantat inclusiv de norma internațională, neputând fi subordonată unor elemente de natură să limiteze exercitarea sa. Mai mult, cerinţele legii nu pot fi de aşa natură încât să suprime chiar substanţa dreptului, în sensul eliminării posibilităţii reale şi efective de exercitare a dreptului, în limitele configurate de însăşi legea supremă a statului. Sunt create, astfel, premisele înlăturării condiției impuse pentru constituirea unui sindicat și care afectează grav dreptul cetățenilor la liberă asociere.

“Avocatul Poporului observă că în jurisprudența sa, Curtea Constituţională a arătat că, pe fondul indiscutabil al evoluţiei societăţii, noile realităţi politice, sociale, economice, culturale trebuie să fie normate, să se regăsească în conţinutul dreptului pozitiv”, mai precizează sursa citată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax