Eveniment
BACALAUREAT 2014: Elev din Abrud eliminat din examen. S-a jucat pe telefonul mobil, în timpul probei orale la Engleză
Un elev din Abrud, care marţi a susţinut proba orală la Limba Engleză, a fost eliminat din sala de examen pentru că a fost prins de supraveghetori în timp ce se juca pe telefonul mobil. Elevilor le este interzisă intrarea în sală cu telefoane mobile pentru că riscă să fie eliminaţi din examen. Elevul nu va mai putea susţine examenul de Bacalaureat nici în sesiunea din toamnă şi nici în cea din vară de anul viitor.
Potrivit inspectorului şcolar Dan Cherecheş, este pentru prima dată în ultimii ani când un elev este eliminat din examen la probele orale. Elevul este din Abrud, iar în timpul probei orale de la Limba Engleză a fost surprins în timp ce se juca pe telefonul mobil. Elevul nu va avea voie să se mai înscrie pentru susţinerea examenului de „maturitate” două sesiuni consecutiv.
În sala de examen accesul se face pe baza actului de identitate şi este interzis cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare, altfel riscă să fie eliminaţi din examen.
Citeşte şi BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul examenelor. Detalii despre probe și teste
Examenul de Bacalureat 2014 continuă pe parcursul acestei săptămâni cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C. Din judeţul Alba, în perioada 23 – 27 iunie, 2.200 de elevi sunt înscrişi la limba engleză oral, 251 la limba franceză oral şi 22 la germană. Proba cuprinde testări complexe – oral, scris şi listening (elevii ascultă o înregistrare pe baza căreia rezolvă cerinţele). Aceştia au la dispoziţie 15 minute pentru elaborarea răspunsurilor la proba orală şi intră în săli în ordinea afişată, alfabetic.
Marți, elevii au susținut examenul oraș la Limba Engleză, miercuri proba continuă cu limbile engleză, germană și franceză, iar joi ultimii elevi înscriși la limba engleză susțin examenul.
În judeţul Alba s-au înscris la această sesiune de Bacalaureat 2.919 de candidaţi, 446 dintre aceştia fiind tineri care nu au reuşit să promoveze probele anii trecuţi, iar 2.473 care au terminat cursurile în promoţia 2014. Din numărul total de elevi din anii terminali de liceu, 26,7% nu participă anul acesta la BAC, din diferite motive.
Din 30 iunie, încep probele scrise. La Limba şi literatura română, proba scrisă, vor susţine examen 2.650 de candidaţi, la limba de predare maghiară 66 de tineri, la Matematică 2.010, la Istorie 694 – ca probe obligatorii ale profilului, iar pentru proba la alegere: la Biologie 1.106, Geografie 1.003, la Informatică 175, în timp ce pentru Chimie s-au înscris 120 de candidaţi, Fizică – 118, Logică 103, Sociologie 58, Psihologie 26, Filosofie 11, Economie 2.
Pentru sesiunea de vară a Bacalaureatului 2014 au fost stabilite 13 centre de examen (în care se susţin probele scrise):
Alba Iulia: Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”, Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian”, Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa”, Colegiul Tehnic “Apulum”
Sebeş: Colegiul Naţional “Lucian Blaga”
Cugir: Colegiul Naţional “David Prodan”
Blaj: Colegiul Naţional “Inochentie Micu Clain”
Aiud: Colegiul Tehnic Aiud
Ocna Mureş: Liceul Teoretic “Petru Maior”
Abrud: Grup Şcolar “Horea, Cloşca şi Crişan”
Cîmpeni: Colegiul Naţional “Avram Iancu”, Liceul Tehnologic Silvic
Baia de Arieş: Grup Şcolar “Dr. Lazăr Chirilă”
Centrele de evaluare din judeţul Alba în care se corectează lucrările sunt Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” Alba Iulia, Liceul Tehnologic Sebeş şi Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” Blaj.
CALENDAR BACALAUREAT 2014, sesiunea iunie-iulie 2014
10 – 12 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
12 – 13 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
16 – 20 iunie: Evaluarea competenţelor digitale – proba D
23 – 27 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
30 iunie: Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
1 iulie: Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
2 iulie: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
4 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
7 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12.00)
7 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12.00 – 16.00)
8 – 10 iulie: Rezolvarea contestaţiilor
11 iulie: Afişarea rezultatelor finale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News