Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

BACALAUREAT 2020: Fără lucrări corectate în alte județe și fără profesori-evaluatori. Noi condiții la examenul de anul viitor


Publicat

examen

La examenul de Bacalaureat 2020, lucrările nu vor mai fi corectate, încrucișat, în alte județe. Este una dintre noutățile referitoare la organizarea examenului, ce reies din ordinul ministerului publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, profesorii care corectează lucrările la Bacalaureat nu vor mai trebui să fie formați ca evaluatori.

Citește și BACALAUREAT 2020: Modele de SUBIECTE și BAREME actualizate pentru examen. Calendar pentru absolvenții de liceu

Ministerul Educației desființează oficial corectarea încrucișată între județe a lucrărilor realizate de elevi la Bacalaureat – procedură introdusă în 2015, pentru reducerea fraudelor și a acuzațiilor de mită pentru corectură, scrie edupedu.ro. Elimină și obligativitatea ca profesorii care evaluează lucrările și pun notele la BAC 2020 să fi fost formați înainte, ca evaluatori.

Vezi și CALENDAR BACALAUREAT 2020: Când încep probele pentru absolvenții de liceu, anul viitor și cum este organizat examenul

Articolul 9, alineatul (4) din ordinul MEN publicat în Monitorul Oficial:

 “Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate, de regulă, din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educației Naționale”.

Articolul 9, alineatul (4), varianta inițială

“(4) Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării, prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale. Profesorii evaluatori dintr-un/din județ/municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu.”

Ministerul Educației renunță la obligativitatea ca profesorii corectori să fie formați în domeniul corectării exact în anul în care derulează cel mai mare proiect derulat de același Minister al Educației pe formarea profesorilor, “CRED”, cu buget de aproximativ 42 milioane de euro, cu finanțare nerambursabilă din bani europeni.

sursa: edupedu.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

BioNTech lucrează la un vaccin special pentru noua variantă Omicron

Publicat

Compania germană BioNTech a anunțat luni că a început să lucreze la un vaccin adaptat variantei Omicron.

Deocamdată însă nu este clar dacă va trebui să refacă actualul ser anti-COVID-19, scrie Reuters.

Dezvoltarea unui vaccin adaptat face parte din procedura standard a companiei pentru noile variante, a precizat BioNTech, într-un comunicat. Studiul cu privire la eficienţa vaccinului iniţial este menţinut, însă compania farmaceutică încearcă să câştige timp prin adaptarea formulei vaccinului, potrivit digi24.

„Primii pași ai dezvoltării unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi nevoie de un nou vaccin”, se mai arată în sursa citată.

BioNTech anunțase vineri că așteaptă mai multe date de laborator în următoarele două săptămâni pentru a stabili dacă este nevoie de un vaccin specific Omicron.

Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS a subliniat însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.

Pe de altă parte, compania Moderna şi-a anunţat vineri intenţia de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron a COVID-19.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Slujbă de Te Deum în toate bisericile ortodoxe din România și din Diaspora, de Ziua Naţională

Publicat

Reprezentanții Patriahiei au transmis că în toate bisericile ortodoxe din România și din Diaspora vor fi organizate slujbe de Te Deum, de Ziua Naţională. 

”De Ziua Naţională a României, miercuri, 1 decembrie 2021, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate va fi oficiată slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918” se arată într-un comunicat de presă al BOR.

La Alba Iulia, slujba de Te Deum va fi ținută la Catedrala Înroconării și face parte din programul evenimentelor de 1 Decembrie.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Expoziție de fotografie cu tema ,,Centenarul Unirii la Alba Iulia”

Publicat

O serie de fotografii realizate în Anul Centenarului sunt expuse în această perioadă în spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” și pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina.

Expoziția „Centenarul Unirii la Alba Iulia” aduc, pentru prima dată în atenția publicului instantanee de la manifestările organizate în Anul Centenarului Marii Uniri – 2018. Fotografiile au fost realizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” prin Clasa de artă fotografică din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri, coordonată de profesorul Vasile Sârb.

Vezi Paradă militară, concerte, spectacol cu drone de 1 Decembrie la Alba Iulia. PROGRAM COMPLET de Ziua Națională a României 2021

Expoziția „Centenarul Unirii la Alba Iulia” este structurată în două părți și este amplasată outdoor, prima în spațiul expozițional urban al centrului și cea de-a doua pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina.

Fotografii incluse în cadrul acestei expoziții pot fi văzute și on-line, pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși „Prichindel”, în colaborare cu Instituția Prefectului și Primăria Municipiului Alba Iulia organizează și în acest an o serie de activități omagiale, comemorative, cultural-artistice și științifice dedicate Zilei Naționale a României.

Manifestările se vor desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2. Organizatorii susțin ferm vaccinarea populației, dar vin în sprijinul vremurilor actuale și cu soluții active, astfel încât s-a recurs, în acest an, la forme speciale de organizare și difuzare a activităților propuse, din dorința de a permite tuturor românilor să se bucure de Ziua Națională a României, în siguranță, în contextul epidemiologic.

Evenimentele vor fi disponibile tuturor cetățenilor prin amplasarea a patru ecrane led de mari dimensiuni în Cetatea Alba Carolina (Piața Tricolorului, Sala Unirii, Piața Cetății și Monumentul Unirii), și vor fi transmise în paralel și pe paginile de Facebook ale instituțiilor organizatoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vânătoare suspendată la 25 de specii de păsări. Decizie a instanței

Publicat

Au fost suspendate cotele de vânătoare pentru 25 de specii de păsări, anunță Societatea Ornitologică Română (SOR).

Decizia aparține Curții de Apel Târgu Mureș.

Decizia, care survine unei acțiuni în instanță deschise de Asociația OTUS, nu este definitivă, dar este executorie și se aplică de la momentul pronunțării. Demersul asociației a fost susținut de Federația Coaliția Natura 2000 și Asociația Declic.

Curtea de Apel Târgu Mureș a admis cererea formulată de Asociaţia OTUS, în contradictoriu cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În consecinţă, judecătorii au dispus suspendarea Ordinului nr. 1460/2021 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru 25 de specii de păsări admise la vânătoare pentru sezonul 2021-2022, până la pronunţarea instanţei de fond.

„Din păcate, statul român a eșuat încă o dată în a se asigura că vânătoarea nu devine un pericol pentru menținerea și conservarea populațiilor de păsări, atât a speciilor de interes cinegetic, cât și a celor în cazul cărora vânătoarea este interzisă, cu luarea în considerare a ariei de distribuție a speciei”, a declarat avocata Andreea Szabo, reprezentant al Asociației OTUS.

Decizie executorie. Speciile de păsări vizate

Hotărârea Curții de Apel Târgu Mureș este executorie de la momentul pronunțării, adică din data de 26 noiembrie 2021. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguștiuc, ieruncă, lișiță, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliță, rață mare, rață mică, rață moțată, rață sunătoare, sitar de pădure, stăncuță, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.

Experții Coaliției Natura 2000 au susținut demersul Asociației OTUS într-un moment critic pentru biodiversitate. „Vom acționa mereu în situațiile în care statul român ia decizii fără fundamente științifice și fără o consultare reală”, a declarat Dan Trifu, președintele Coaliției Natura 2000.

„Societatea Ornitologică Română (SOR) a atras atenția de nenumărate ori că procedura prin care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor stabilește cotele de vânătoare nu are o bază științifică. Potrivit legii, statul român are obligația să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împușcați fără ca populația speciei respective să fie afectată. SOR a solicitat în repetate rânduri o metodă de calcul transparentă și bazată pe date științifice pentru stabilirea cotelor de recoltă anuale, care să aibă în vedere productivitatea și mortalitatea ca indicatori ai ratei de supraviețuire a acestor specii astfel încât să fie asigurată capacitatea de refacere a populațiilor speciilor admise la vânătoare”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Este al doilea an consecutiv în care Curtea de Apel Târgu Mureș dispune de urgență suspendarea Ordinului ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, care reglementează stabilirea cotelor de vânătoare pentru unele specii de păsări admise la vânătoare.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate