Educație
Bacalaureat 2024: Proba la Matematică sau Istorie, marți, 2 iulie. Cum se poate corecta o greșeală. Recomandări pentru absolvenți
Bacalaureat 2024: Examenul continuă marți, 2 iulie, cu proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie. Intervalul de timp alocat este tot de trei ore, la fel ca la Română. Primele rezultate vor fi comunicate în 8 iulie.
Absolvenții de liceu pot intra în sălile de examen până la ora 8.30, pe baza actului de identitate.
Vor primi subiectele la ora 9.00. După rezolvarea subiectelor, aceștia pot ieși din sală cel mai devreme după o oră și jumătate. În total, vor avea la dispoziție trei ore.
Nu vor avea acces la examen cu materiale, obiecte, mijloace de comunicare ce i-ar putea ajuta la rezolvarea subiectelor.
Este vorba despre telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe, însemnări, mijloace electronice de calcul sau de comunicare. Aceste obiecte se lasă în sala de depozitare din centrul de examen.
Bacalaureat 2024: Proba la Matematică sau Istorie. Reguli. Cum se corectează o greșeală
La începutul probei, candidații vor fi informați privind:
- eliminarea din examen dacă intră în sală cu obiectele interzise amintite
- subiectele rezolvate pe ciornă sau pe foaia cu subiectele fotocopiate nu se iau în considerare
- se folosește doar hârtia distribuită de asistenți pentru rezolvarea subiectelor
- trebuie să verifice dacă au primit tipul de subiect corespunzător
Pentru elaborarea lucrării scrise, candidații folosesc doar cerneală sau pastă de culoare albastră.
Pentru executarea schemelor și desenelor pot folosi și creion.
Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală.
La Matematică și Geografie, candidații pot utiliza instrumente de desen.
Bacalaureat 2024: Proba la Matematică. Sfaturi pentru candidați
Recomandări de la profesorul de matematică Marius Perianu pentru candidați, potrivit edupedu.ro
De făcut în ziua dinaintea examenului:
- recapitulare a formulelor – cum ar fi tabelul derivatelor, al integralelor, formulele de la geometrie analitică, trigonometrie sau aplicațiile trigonometriei în geometrie
- trecere în revistă a tipurilor de cerințe date la examenele din anii anteriori sau din testele de antrenament, subiect cu subiect – pentru a reaminti principalele metode de abordare a cerințelor respective.
- o scurtă plimbare seara sau câteva minute de exerciții fizice; odihnește-te suficient!
Vezi BACALAUREAT 2024: Modele de subiecte pentru elevii de clasa a XII-a, publicate de minister. Variante pentru pregătirea la examen
Cele trei ore de examen pot fi distribuite astfel:
- o oră pentru identificarea metodelor de rezolvare („spargerea”) subiectelor
- o oră pentru redactarea soluțiilor
- o oră pentru eliminarea factorilor de stres și pentru verificarea calculelor.
Pe foaia de examen, în soluția prezentată de candidat trebuie să alterneze rânduri de formule sau calcule cu linii de text, prin care să prezinte teoremele utilizate în rezolvarea problemei sau să justifice proprietățile aplicate. Altfel spus, să redea conversația dintre elev și profesor din sala de clasă.
Demonstrează evaluatorului că scrierea unor relații a fost însoțită de un raționament bine fundamentat, care duce la concluzia cerută de problemă. De multe ori, atunci când candidatul prezintă foarte clar algoritmul sau metoda de rezolvare, evaluatorii sunt tentați să nu depuncteze eventualele mici scăpări/erorile minore.
Abordează fiecare subiect, chiar dacă nu știi cum se rezolvă complet. La itemii la care nu scrii nimic, în mod evident nu poți fi punctat.
Subiectele de examen: printre cei 18 itemi sunt cei care să asigure obținerea notei 5, itemi pentru atingerea notei 7, a notei 9 sau mai mare.
De regulă, cele 40 de puncte care să asigure nota 5 sunt I.1, I.2 și încă două dintre problemele I.3-I.6, plus subpunctele a) de la problemele II.1, II.2, III.1 și III.2. Cei doi itemi care fac departajarea de la 9 la 10 se găsesc printre subpunctele c) ale acelorași probleme II.1, II.2, III.1 și III.2.
Bacalaureat 2024: Proba la Istorie. Ghid pentru candidați
Recomandări profesor Dragoș Mocanu:
Alocă 5-10 minute, la început, pentru o citire rapidă, pe diagonală, a subiectelor.
Apoi, 50 de minute alocă subiectului I, 50 de minute subiectului II și 70 de minute subiectului III. Timpii respectivi sunt, bineînțeles, aproximativi.
Primele 4 cerințe se bazează mai mult pe înțelegerea textelor, acestea trebuie să fie citite cu mare atenție. Mai întâi citim întrebarea, apoi textul. Apoi, din nou, întrebarea, textul.
Pentru rezolvarea cerinței 5, și anume identificarea celor două informații aflate într-o relație cauză-efect, recitim cu atenție textul și căutăm conectori, cum ar fi: așadar, prin urmare, în consecință etc. Dacă nu sunt, încercăm să găsim două informații care au legătură una cu alta, spre exemplu un eveniment se întâmplă fiindcă a fost provocat de ceva
La exercițiul 6 de la subiectul I, unde de obicei li se cere să prezinte două evenimente, ideologii sau practici, candidații primesc două puncte pentru menționarea lor. Dacă dezvoltă ideile într-o scurtă expunere cu cel puțin două informații istorice la fiecare, mai primesc două puncte.
La eseul de la subiectul III, candidații își pot nota pe ciornă cerințele specifice, lăsând spațiu între ele pentru a-și putea dezvolta textul la fiecare dintre aspectele cerute.
Recomandările, integral, pe edupedu.ro.
Bacalaureat 2024. Calendar și probe
Probele de competențe s-au desfășurat în perioada 17-27 iunie. Din 1 iulie, încep probele scrise
- 1 iulie: proba scrisă Limba și literatura română (proba E.a)
- 2 iulie: proba scrisă obligatorie a profilului (proba E.c)
- 4 iulie: proba scrisă la alegere a profilului (proba E.d)
- 5 iulie: proba scrisă la Limba și literatura maternă (proba E.b)
- 8 iulie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00); depunerea contestațiilor (orele 12.00-18.00)
- 9-11 iulie: soluționarea contestațiilor
- 12 iulie: afișarea rezultatelor finale
Proba obligatorie este la:
- matematică – pentru profilul real din filiera teoretică, toate profilurile din filiera tehnologică şi profilul militar şi profilul pedagogic – specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională
- istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celor menţionate mai sus
Bacalaureat 2024. Condițiile de promovare a examenului
Pentru a promova examenul de bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:
- să susțină și promoveze sau să aibă echivalate toate probele de competențe
- să susțină și să obțină cel puțin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen
- să obțină cel puţin media 6 la probele scrise
Activitățile din cadrul examenului național de bacaluareat se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va publica subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15.00.
În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați, între orele 8.00 – 16.00, linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea/desfășurarea examenului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News