Actualitate
”Bani de liceu” în anul școlar 2019-2020. Cum pot primi elevii 250 de lei pe lună
Programul de stat ”Bani de liceu” continuă și în anul școlar 2019-2020. Cererile pentru obținerea ajutorului de 250 de lei pe lună destinat elevilor se pot depune de săptămâna viitoare.
Potrivit datelor publicate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Alba, depunerea cererilor pentru programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu” se face în perioada 16 – 25 septembrie.
Ajutorul de 250 de lei pe lună este destinat elevilor care urmează, învăţământul liceal, cursuri de zi, însă au acces doar cei în cazul cărora venitul maxim pe membru de familie este de 500 de lei pe lună. Atât cuantumul ajutorului financiar, cât și plafonul maxim de acordare au fost majorate anul trecut.
La stabilirea venitului brut lunar / membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei, în ultimele luni anterioare depunerii cererii, cu excepţia alocaţiei de stat, a alocaţiei suplimentare pentru familiile cu mulţi copii, burselor de studii sau sociale.
CALENDARUL de desfăşurare al programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu” (sursa IȘJ Alba, conform anexei 3 la Ordinului MEN Nr. 3125/04.02.2019 pentru modificarea și completarea OMEC Nr. 4839/2004):
Depunerea cererilor pentru programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu” – 16-25 septembrie
Efectuarea anchetelor sociale şi evaluarea eligibilităţii cererilor depuse de către comisii: 26 septembrie – 15 octombrie
Centralizarea cererilor, prin intermediul portalului dedicate: 25 septembrie – 16 octombrie
Afişarea pe internet a listei beneficiarilor: 17 octombrie
Depunerea contestaţiilor: 18-21 octombrie
Rezolvarea contestaţiilor: 22 -25 octombrie
Se monitorizează absenţele elevilor care au devenit beneficiari şi, dacă se depăşeşte limita de 20 de absenţe nemotivate, se sistează plăţile, iar elevul respectiv pierde această calitate, potrivit IŞJ Alba.
Sprijinul financiar mai este sistat şi dacă tânărul a fost eliminat de la cursuri pe o perioadă de trei-cinci zile, dacă a obţinut sub nota 7 la „purtare” sau dacă nu mai frecventează cursurile ori a fost exmatriculat.
Anul trecut, în județul Alba au fost înregistrate 575 de cereri mai multe față de anul 2017, când au fost 350 de beneficiari Cele mai multe burse au fost solicitate de elevi de la Colegiul Național ,,Avram Iancu” – 138 cereri, Liceul ,,Horea,Cloșca si Crișan” Abrud – 71 cereri, Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni – 70 cereri, Liceul Tehnologic Sebeș – 45 de cereri.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News