Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bătălia pentru Roșia Montană: Analiză publicată de Fundația ”Pro Munții Apuseni” contestată de Sindicatul ”Viitorul Mineritului”


Publicat

Într-o lucrare de 50 de pagini intitulată „Puncte de vedere ale majorităţii cetăţenilor şi mediului de afaceri din Munţii Apuseni, referitoare la impactul Proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană propus de RMGC – Întâlnirea cu parlamentarii României, Câmpeni, 25.09.2013” şi având sigla Fundaţiei “Pro Munţii Apuseni” sunt prezentate o serie de date privind contextul proiectului minier din Alba care au declanșat noi dispute între susținătorii și contestatarii proiectului minier de la Roșia Montană. Conținutul lucrării au fost publicat pe siteul oficial al  Alianței pentru o Românie Curată, fapt ce a stârnit reacții din partea sindicatului Viitorul Mineritului, care consideră că o mare parte din informațiile publicate ar fi fost eronate.

Vă prezentăm în continuare o parte dintre informaţiile cuprinse în lucrarea respectivă:

În lucrare se vorbeşte despre industria de prelucrare a lemnului din Munţii Apuseni, considerat “extrem de important pentru caracterizarea generală a antreprenoriatului în zonă”. Se arată că “s-a putut constata faptul că un număr de aproximativ 5 firme activează în domeniul industriei mobilei și prelucrare a lemnului. Principalii producători de mobilier din Câmpeni sunt: Montana Câmpeni SRL, Transilvania Production SRL, Maria Production SRL – cu un număr aproximativ de 500 locuri de muncă precum și subcontractorii lor din domeniul procesării primare a lemnului (peste 20 de societăți comerciale), cu o cifră de afaceri de peste 7 mil. de euro.

Investițiile la nivel local în Câmpeni în valoare de peste 4 milioane de euro în ultimii ani au dus la crearea a peste 1000 de locuri de muncă directe sau indirecte”. În continuare, se menţionează că principalii reprezentanți ai mediului de afaceri din industria mobilei și de prelucrare a lemnului din zona Munților Apuseni sunt îngrijoraţi că vor fi afectaţi.

În plus, “societățile din domeniul prelucrării lemnului lucrează în prezent la un proiect pe care intenționează sa îl înainteze Parlamentului României spre a-l transforma în inițiativă legislativă. Se solicită acordarea unei suprafețe de peste 2000 ha de pădure pentru fabricile de mobilier din zonă, în schimbul căreia se va plăti o redevență de 10% . Exploatarea se va face printr-o asociere cu Statul Român care va avea o participare de 30%, se va extinde pe cel puțin 15 ani și va crea peste 1000 locuri de muncă.”

În continuare, se descrie într-un capitol, turismul, ca alternativă a dezvoltării Roşiei Montane şi Ţării Moţilor, având în vedere că „Zona Munţilor Apuseni este una din cele mai căutate destinaţii turistice din România. Fiind favorizată de relieful carstic precum şi de flora şi fauna specifice acestei zone”. Sunt enumerate obiective de interes naţional în Ţara Moţilor şi o situaţie privind activitatea din turism până la 1 septembrie 2013. În statistica prezentată în lucrare apar 638 de hoteluri şi pensiuni, cu 4.720 de beneficiari direcţi ai unităţilor de cazare, dar şi 871 membri ai asociaţiilor de agricultori şi crescători de animale. Sunt prezentate propuneri, printre care integrarea ecoturismului în planurile de dezvoltare locală ale localităților, modernizarea infrastructurii rurale în scopul promovării peșterilor, cetăților dacice, siturilor medievale și altor destinații care vor fi stabilite ca ecoturistice, crearea ecomuzeelor. Drept concluzii, se arată că “Ţara Moţilor, cu cei circa 90.000 locuitori ai săi, poate trăi în totalitate din turism încă 2.000 de ani de acum încolo în vreme ce RMGC promite 17 ani de prosperitate pentru circa 700 persoane (nici ele toate din regiune)”.

La capitolul “Agricultură”, este amintită cea montană, “în mare parte ecologică sau organică, axată pe economia pastorală”, respectiv creşterea animalelor (vaci şi oi), culturi de cartofi, fructe de pădure, ciuperci şi pomi fructiferi, apicultura şi piscicultura. Sunt amintite 15.000 de exploataţii agricole şi şase fonduri cinegetice. De asemenea, sunt prezentate rezultate ale producţiei de fructe de pădure până la 20 septembrie 2013 la punctul de colectare de la Valea Bistrei şi date de la Direcţia Regională de Statistică Alba din Recensământul General Agricol 2010 (efective de animale pe specii şi localităţi în Alba), cu 24 de “zone de impact”, ce totalizează 26.784 bovine, 20.775 ovine, 2.047 caprine, 18.594 porcine, 169.471 păsări, 2.905 cabaline, 62 de măgari şi catâri, 464 iepuri de casă şi 10.323 de familii de albine în localităţi din Alba, zona Munţii Apuseni. Mai este prezentată o situaţie a exploataţiilor agricole care au beneficiat de măsuri de dezvoltare rurală în ultimii trei ani în Alba, una a maşinilor şi echipamentelor agricole în proprietate, suprafaţa agricolă utilizată, toate din date DRS, după cum sunt prezentate în lucrare.

La capitolul “Factori care pun în pericol protecţia mediului”, sunt amintite date tehnice – suprafeţe ocupate de proiectul minier, cariere, durata exploatării, cantităţi extrase şi alte date privind posibile efecte de poluare a zonei, cu concluzia că “dimensiunea proiectului este foarte mare pentru o zonă locuită”.

Lucrarea mai cuprinde aspecte juridice, un capitol cu “riscurile asociate exploatării”, aspecte economice şi resurse umane sociale. La final, sunt oferite soluţii alternative de dezvoltare durabilă a Roşiei Montane.

Comunicatul Sindicatului “Viitorul Mineritului“ Roșia Montană, adresat Alianței pentru o Românie Curată, în atenția Alinei Mungiu-Pippidi

“Cunoscând reputația Dumneavoastră de specialist anticorupție, atașamentul față de valorile democrației, egalității în fața legii, corectitudinii și bunei guvernări, pe care le promovați în spațiul public, suntem dezamăgiți de modul în care ați preluat, fără verificările necesare, datele prezentate în așa-numitul „studiu” al Fundației „Pro Munții Apuseni” din Câmpeni, pe care îl menționați pe site-ul oficial al Alianței pentru o Românie Curată.

Mai întâi de toate, vă rugăm să luați în considerare că această fundație nu reprezintă comunitatea noastră, nu întrunește oameni din Roșia Montană și, prin urmare, nu are nicio legitimitate să se exprime în numele comunității. Vă amintim că majoritatea cetățenilor din Munții Apuseni, respectiv 63% din populație, s-a exprimat pentru minerit în cadrul referendumului de anul trecut organizat în localitățile din Munții Apuseni. Mai mult, pentru cauza noastră, a repornirii mineritului la Roșia Montană, am strâns 30.000 de semnături de la românii din toată țara. Totodată, 18.500 de oameni s-au înscris în platforma de susținere a proiectului minier de la Roșia Montană. Mineritul este o cauză a majorității în zona Munților Apuseni, iar oamenii din multe zone ale țării care au înțeles realitatea de la Roșia Montană sunt alături de noi.

În al doilea rând, datele menționate în acel „studiu” sunt false, ele nu fac decât să inducă în eroare opinia publică și pe membrii Comisiei Speciale parlamentare, care dezbat în aceste zile proiectul de lege privind repornirea mineritului la Roșia Montană.

Vă rugăm să consultați datele oficiale ale autorităților române, în special pe cele ale Institutului Național de Statistică (INS), Biroul Regional de Statistică Alba – singura instituție abilitată să ofere date cu privire la numărul de locuitori din zona Munților Apuseni, date oficiale privind șomajul sau numărul de locuri de muncă pe domenii economice.

Astfel, din datele oficiale ale Biroului Regional de Statistică Alba, desprindem următoarea realitate:

* Zona Munților Apuseni are în prezent puține locuri de muncă. Numărul mediu de salariați înregistrați nu depășește 9.572, deci nu există cele 21.000 de locuri de muncă despre care acel material pretinde că ar fi în pericol să dispară! Dimpotrivă, dacă ne raportăm strict la datele oficiale, rezultă că există peste 42.000 de oameni cu vârstă de muncă ce nu realizează venituri din salarii, dintr-un total de 52.000 de persoane care au vârsta de muncă. Mai mult, la compania minieră sunt înregistrate 8.000 de cereri de locuri de muncă, oameni din toată zona, care așteaptă repornirea mineritului la Roșia Montană și care își leagă speranța pentru un viitor mai bun de repornirea minei.

* Zona Munților Apuseni are puțini operatori turistici înregistrați care achită taxe și impozite la stat. INS arată că sunt în total înregistrate 56 de unităţi de cazare, cu un număr de 1.446 de locuri pentru zona Munților Apuseni; prin urmare, nici măcar în total pe județ nu există 638 de pensiuni câte menționează materialul pe care îl citați.

* Turismul în zonă funcționează la capacitate minimă. Rata medie de funcţionare a pensiunilor și hotelurilor peste an este de numai 54%, adică aproximativ jumătate de an acestea nu funcționează. Rata de ocupare este de 8,6%, iar numărul mediu de înnoptări pentru cei circa 19.000 de turişti, media care sosește anual în zonă, este de 2,4 – ceea ce indică un turism predonderent de tranzit sau ocazional.

* Turismul oferă doar 2,3% din numărul total de locuri de muncă la nivelul județului. Cele mai multe locuri de muncă se înregistrează în sistemul bugetar – 36,5%, în industrie -35%, iar turismul oferă doar 2,3% locuri de muncă (în pensiuni, hoteluri și restaurante).

Prin urmare, cifrele și datele din studiul Fundației ”Pro Munții Apuseni” nu se regăsesc în datele oficiale ale autorităților statului român. Vrem să credem că Dumneavoastră excludeți din start existența unor activități economice care fac evaziune fiscală, înșeală angajații sau nu respectă legile și principiile unui stat de drept.

Considerăm că datele pe care le propagați Dumneavoastră, inclusiv pe site-ul oficial al Alianței pentru o Românie Curată, nu fac decât să distorsioneze imaginea despre realitatea din zona Munților Apuseni, manipulând opinia publică și au drept scop să blocheze proiectul de lege care ar permite repornirea mineritului la Roșia Montană.

Pentru noi mineritul la Roșia Montană înseamnă locuri de muncă sigure, care respectă legea. Mai mult, zeci de mii de locuitori din Munții Apuseni își pun speranța în repornirea mineritului la Roșia Montană, pentru că ei știu că acest lucru le va aduce un trai mai bun și prosperitate. Mineritul este șansa noastră la viață. Și, mai mult, noi, minerii din Roșia Montană, știm că mineritul și turismul pot coexista, pentru că mineritul curăță mediul poluat, salvează patrimoniul și asigură locuri de muncă stabile.

Vă rugăm să faceți uz de expertiza Dumneavoastră pentru evaluarea corectă a șansei pe care o are zona pentru dezvoltare prin minerit, în absența unor investiții majore în toată zona Munților Apuseni, și să încurajați propagarea unor informații corecte pe spațiul public.”

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

7 Comentarii

7 Comentarii

 1. Calin

  miercuri, 09.10.2013 at 20:32

  vad ca acel document nu e o „analiza” ci e o fituica de propaganda menita sa provoace o frica irationala fata de o metoda moderna de minerit. iar turismul va beneficia de pe urma proiectului minier de la Rosia, ca se investeste in zona, inclusiv cateva zeci de milioane de dolari in patrimoniu, se investeste si in infrastructura.

  • Dionis

   joi, 10.10.2013 at 10:11

   Mai tu ala care semnezi @Calin, de data asta, cate astfel de (pseudo) nume folosesti in ziarul Unirea, Alba 24 etc.?
   Chia nu ti-e rusine de ceea ce faci, chiar daca o faci pentru bani?
   Comentul de sus aparut si in ziarul Unirea, evident semnat altfel?
   Mai schimba si tu textele astea „obosite” daca tot folosesti atatea nume!!!

 2. Ecaterina

  joi, 10.10.2013 at 19:20

  Bravo, Dionis, pentru comentariu….angajatii RMGC le vor multumi peste cativa ani celor care au iesit in strada si pentru ei, pentru sanatatea, pentru viata lor….acum ei sunt legati la ochi, dar in curand vor vedea adevarul…..

 3. Rusu Mirel

  luni, 18.11.2013 at 00:08

  Vrem minerit la ROSIA MONTANA!!!

 4. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 at 14:08

  Zona are nevoie de Proiectul Rosia Montana, VREM MINERIT !!!

 5. Maria

  marți, 26.11.2013 at 15:19

  de ce crede toata lumea ca cei care ies in strada pentru apararea locului de munca o face pentru bani? pe noi nu trebuie sa ne plateasca nimeni ca sa ne aparam locurile de munca, dar voi cei care protestati impotriva chiar o faceti pentru bani, ca altfel nu a-ti iesi in strada; daca voua nu va place sa lucrati sa aveti un loc de munca stabil su un venit lunar, lasati-i pe altii care vor si voi asteptati sa se faca cate un miting unde sunteti chemati sa protestati fara sa cunoasteti realitatea si unde sunteti platiti cu 50 poate 100 lei; multumiti-va cu putin,pentru ca atata puteti

 6. mihaela

  miercuri, 04.12.2013 at 10:50

  Ce turism sa se faca in zona, cand pensiunile de la Vartop, de la poalele partiei de ski isi inchid portile si sunt puse la vanzare? Si ce paduri sa se mai dea la fabricile de mobila din zona, pentru ca cel putin pe valea Ariesului in sus au cam disparut padurile si in cativa ani nu mai este ce sa taie, ca de plantat nu mai au timp. Cel putin la Rosia Montana, oamenii au un loc de munca sigur si stiu ca in fiecare luna iau un salar, datorita companiei la care lucreaza si datorita acestei companii isi permit sa le ofere copiilor un trai decent. Cei care protesteaza impotriva proiectului de la Rosia Montana sunt platiti la randul lor de altii pentru a face acest lucru. Ar trebui sa se gandeasca la oamenii care raman fara locuri de munca si care nu sunt putini. Cel putin la Rosia Montana nu poti face turism si nu poti sa cultivi mai nimic, pentru ca nu se face aproape nimic. Doar din ceapa, morcovi si cativa cartofi nu poti trai. Cel mai bine pentru zona ar fi sa se dea drumul la proiect si oamenii de aici sa aiba un loc de munca sigur.VREM MINERIT.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Atenționare de la ANAF: Mesaje false transmise pe internet în numele instituției. Ce mailuri nu trebuie deschise

Publicat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală anunță că un val de mesaje false este transmis prin email în numele instituției, de pe o adresă ce nu aparține ANAF.

„Emailuri false în numele ANAF! Nu deschideți emailurile provenite de la info@anaf.ro!”, transmite Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

ANAF informează contribuabilii asupra unui val de mesaje transmise prin email, care utilizează denumirea, precum și coordonatele instituției (număr telefon, adresa poștală).

ANAF precizează că nu are deschisă adresa respectivă de email.

„Persoanelor juridice, dar și celor fizice, care recepţionează aceste mesaje, în care sunt informate despre discrepanțe în evidența fiscală, le recomandăm să nu deschidă mesajele și nici atașamentele acestora”, este sfatul celor de la ANAF.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OMS: În doi ani jumătate, România va ajunge la o acoperire vaccinală de 70%

Publicat

România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în 31 de luni la o acoperire de 70%.

Biroul regional al OMS pentru Europa și OMS România, împreună cu înalți oficiali din Comitetul Național de Coordonare pentru Activitățile de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății și ai Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile au analizat, luni, motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare COVID-19.

Demersul a avut drept scop elaborarea de acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor.

Reprezentanții români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate.

Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și tineri și populației active.

În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există în continuare provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării, arată biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Diferențe mari la vaccinare între județe

Se remarcă diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică.

Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani.

Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%.

Care sunt obiectivele

Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva Covid-19 (prima doză) până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.

Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Vaccinarea este mai mică decât se aștepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani).

„Modelarea OMS arată că, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%.

Pe de altă parte, nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea fac dozele necesare. Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă populației vaccinarea împotriva Covid-19”, arată sursa citată.

Creștere constantă privind vaccinarea

OMS a observat o creștere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce privește vaccinarea, dar mai ales în rândul persoanelor sub 50 de ani:

„Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți celor care prezintă cel mai mare risc de deces și forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice și alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activează în domenii esențiale).

Studiile sociologice comportamentale și cercetările formative privind factorii determinanți și barierele ce țin de atitudinea cadrelor medicale față de vaccinare, arată că, în timp, intenția populației de a se vaccina a crescut în România”.

Pentru a defini o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu nivel redus de vaccinare.

Ca pași următori, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

METEO: Vremea se încălzește pentru câteva zile. Prognoza până la sfârșitul lunii octombrie. Unde vor fi temperaturi sub 0 grade

Publicat

toamna ceata

Meteorologii anunță că vremea se va încălzi în următoarele zile, când maximele se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Spre sfârșitul săptămânii, se va răci, potrivit prognozei pe următoarele două săptămâni publicată luni de ANM.

Prognoza meteo pe două săptămâni, în perioada 18 – 31 octombrie 2021, pentru fiecare regiune din România

Prognoza meteo 18 – 31 octombrie în Transilvania

După două zile în care valorile termice diurne vor fi în medie de 13 grade, vremea se va încălzi semnificativ, devenind caldă pentru această perioadă cu maxime de 18-20 de grade.

Răcirea estimată pentru 23 și 24 octombrie va însemna o scădere a temperaturii aerului, la maxime de numai 10-12 grade, iar pentru a doua săptămână sunt așteptate valori ușor mai ridicate, la o medie de 12-14 grade.

Pe parcursul celor două săptămâni, temperaturile minime vor fi, în medie de 2-4 grade, cu valori mai ridicate în 23 octombrie, când se vor atinge 5-7 grade, dar și mai scăzute la începutul săptămânii viitoare, la o medie regională în jur de 0 grade.

Se vor semnala ploi locale în 22 și 23 octombrie, iar cu o probabilitate în creștere și spre finalul lunii.

Prognoza meteo 18 – 31 octombrie în Banat

Intervalul va debuta cu valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de 16 grade și minime de 4-6 grade, apoi vremea se va încălzi, urmând să devină caldă în zilele de 20, 21 și 22 octombrie, când se vor atinge maxime de 20-22 de grade și minime de 8-10 grade.

Răcirea estimată pentru 23 și 24 octombrie va însemnă o scădere a temperaturii aerului, la maxime de numai 12-13 grade și minime de 2-4 grade.

În a doua saptămână vor fi temperaturi ușor mai ridicate, la o medie a valorilor maxime de 15-16 grade și minime ce se vor situa în jurul valorii de 6 grade. Vor fi ploi în 22 și 23 octombrie, iar cu o probabilitate în creștere și după data de 27 octombrie.

Prognoza meteo 18 – 31 octombrie în Crișana

Vremea va fi normală sub aspect termic în primele 2 zile ale intervalului, când media regională a maximelor va fi de 16 grade, iar a celor minime se va situa în jurul a 5 grade.

Pentru perioada 20 – 22 octombrie se estimează încălzirea treptată a vremii, până la maxime în general peste 20 de grade și minime în medie de 8-10 grade, cu cele mai ridicate valori în zonele de deal.

La finalul săptămânii se va răci accentuat, astfel în zilele de 23 și 24 octombrie media temperaturilor maximelor va fi de numai 12-14 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 4 grade.

În ultima săptămână de octombrie nu vor fi variații semnificative ale temperaturii, dar tendința va fi de încălzire ușoară până la valori ușor peste normalul perioadei, respectiv, o medie regională a maximelor de 16 grade și de 6 grade pentru minimele nocturne.

Vor fi ploi în 22 și 23 octombrie, iar cu o probabilitate în creștere și după data de 27 octombrie.

Prognoza meteo 18 – 31 octombrie în Maramureș

În debutul perioadei, nu vor fi variații termice față de zilele anterioare, însă în zilele de 20, 21 și 22 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ce se va resimţi atât la maxime, ce vor atinge o medie de 18 grade, cât și la minime care vor ajunge până în jur de 8 grade (mai ridicate decât cele climatologic specifice pentru această perioadă).

Se va răci și în această regiune la finalul săptămânii, când media temperaturilor maximelor va ajunge la 10-12 grade, iar minimele se vor apropia 0 grade.

Pentru ultima săptămână de octombrie sunt estimate valori ușor peste normalul perioadei, respectiv, o medie regională a maximelor ce va urca la 14 grade și minime în general pozitive, la o medie de 3-5 grade.

Până pe 21 octombrie vremea va fi în general frumoasă, însă ulterior se vor semnala ploi locale, cu o probabilitate mai ridicată în 22 și 23 octombrie și după 27 octombrie.

Prognoza meteo 18 – 31 octombrie în Moldova

În debutul perioadei, nu vor fi variații termice față de zilele anterioare, însă în zilele de 20, 21 și 22 octombrie, vremea va deveni mult mai caldă decât în mod obișnuit, cu maxime la nivelul regiunii, în general de 20-23 de grade și minime nocturne care vor ajunge la 7-9 grade.

Vremea se va răci în perioada 24 – 26 octombrie, astfel că se va ajunge la o medie a maximelor de 12 grade și de 2-3 grade pentru minime.

Pentru finalul lunii octombrie sunt estimate valori termice ușor mai ridicate, maxime în medie de 14-15 grade și minime de 4-6 grade.

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul pluviometric se va menține în general deficitar. Excepție va face ziua de 23 octombrie și perioada 27-31 octombrie când sunt posibile ploi locale.

Prognoza meteo 18 – 31 octombrie în Dobrogea

În primele 3 zile ale intervalului, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime la nivelul regiunii de 15-16 grade și minime în general de 7-8 grade.

Vremea va deveni caldă în perioada 21 – 23 octombrie, când sunt estimate maxime de 18-20 de grade și minime de 8-11 grade.

Ulterior se va răci accentuat, astfel în zilele de 24, 25 și 26 octombrie media temperaturilor maxime va fi de numai 12-13 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 6 grade.

La finalul lunii octombrie nu vor fi variații semnificative ale temperaturii, totuși tendința va fi de încălzire ușoară până la o medie regională a maximelor de 15-16 grade și de 7-8 grade pentru minimele nocturne.

Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 23-25 octombrie, iar în restul intervalului, doar izolat și trecător vor fi posibile ploi slabe sau burniță.

Prognoza meteo 18 – 31 octombrie în Muntenia

Vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară și treptată în prima săptămână, astfel de la valori medii ale maximelor de 16 grade se va ajunge la 20-22 de grade în zilele de 21 și 22 octombrie.

Spre finalul săptămânii se va răci, până la o medie regională a temperaturilor maxime de 12-13 grade, apoi se va încălzi ușor, astfel încât în perioada 27-31 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 16-17 grade.

Pe parcursul celor două săptămâni, temperaturile minime vor fi în medie de 5-6 grade, cu valori mai ridicate în 23 octombrie, când se vor atinge 8-9 grade, dar și mai scăzute la începutul săptămânii viitoare, la o medie regională de 2-3 grade.

Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în 23 și 24 octombrie. În restul intervalului, potrivit estimărilor disponibile la această dată condițiile pentru ploi slabe vor fi destul de reduse.

Prognoza meteo 18 – 31 octombrie în Oltenia

În primele zile ale intervalului, media valorilor maxime va fi de 17-18 grade, urmând să crească la 20 de grade în 22 octombrie când vremea va deveni caldă.

Ulterior se va răci treptat, astfel în zilele de 24, 25 și 26 octombrie media temperaturilor maximelor va fi de numai 12-13 grade, iar pentru finalul lunii octombrie sunt estimate maxime în jur de 16 grade.

Media regională a temperaturilor medii va fi de 4-6 grade, cu valori mai ridicate în 23 octombrie, când se vor atinge 8-10 grade.

Se vor semnala ploi, cu o probabilitate destul de ridicată în 22 și 23 octombrie, dar și la final de octombrie, dar numai izolat și trecător.

Prognoza meteo 18 – 31 octombrie la munte

După două zile în care valorile termice diurne vor fi în medie de 6-7 grade, vremea se va încălzi, iar media temperaturilor maxime pentru întreaga zona montană va atinge 12 grade.

Răcirea estimată pentru 23 și 24 octombrie va însemnă o scădere a temperaturii aerului, la maxime de numai 3-4 grade, iar pentru a doua săptămână sunt așteptate valori ușor mai ridicate, la o medie de 6-8 grade.

Temperaturile minime vor fi în general negative, în medie de -2-0 grade, și doar în intervalul 20 – 23 octombrie vor atinge valori de 3-4 grade.

Până pe 21 octombrie vremea va fi în general frumoasă, însă ulterior, temporar se vor semnala precipitații, cu o probabilitate mai ridicată în 22 și 23 octombrie (când și cantitățile de apă pot fi mai însemnate), și după 27 octombrie.

Avertizări COD GALBEN de ceață în mai multe zone din țară

În această perioadă ANM avertizează că în multe zone din țară, în special dimineața și seara poate fi semnalată ceața.

În 18 octombrie până la oa 12.00, au fost sub avertizare Cod galben de ceață localităţile Alba Iulia, Aiud, Sebeş, Ocna Mureş, Teiuş, Unirea, Vinţu de Jos, Galda de Jos, Mihalţ, Stremţ, Şpring, Sântimbru, Lunca Mureşului, Ciugud, Şibot, Mirăslău, Săliştea, Berghin, Noşlac, Rădeşti, Cut din judeţul Alba

În aceste zone a fost semnalată local ceaţă care a determinat reducerea vizibilităţii sub 200 de metri şi izolat sub 100 de metri.

Alte cinci județe au fost de asemenea sub avertizare cod galben de ceață: Cluj, Bistrița Năsăud, Mureș, Călărași și Harghita.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tarifele RCA au crescut, în medie, cu 70-80%. Ce spun brokerii despre evoluția prețurilor în perioada următoare

Publicat

Tarifele RCA au crescut în medie cu 70-80%, susţin reprezentanţi ai pieţei de brokeraj în asigurări. Aceștia estimează o reaşezare a preţurilor în perioada următoare.

Sursele citate spun că, pentru comparaţie, tarifele RCA trebuie raportate la tariful de referinţă şi nu la cele practicate în trecut.

„Creşterea s-a simţit din septembrie dar, este clar, de la ridicarea licenţei companiei City Insurance, toate preţurile la RCA au crescut foarte mult.

Preţurile au crescut pe anumite segmente doar cu 20-25%, dar pe alte segmente şi de două sau chiar de trei ori în câteva cazuri punctuale.

Companiile de asigurare vor reaşeza preţurile în matca lor, dar trebuie ţinut cont de faptul că primele RCA vor rămâne la un nivel mai mare decât au fost în primăvară pentru că ştim de ce a ajuns City Insurance în această situaţie, practicând un preţ pe RCA mult mai mic decât ceilalţi jucători din piaţă.

Eu cred că acea stabilizare a preţurilor va începe anul acesta şi se va consolida anul viitor”, a declarat, pentru Agerpres, Antonio Souvannasouck, CEO, Asigest Broker.

Acesta susţine că tarifele RCA au crescut în medie cu 70-80%, referindu-se la cele pe 12 luni la clasa B0.

De ce măresc prețurile firmele de asigurări

În opinia sa, toate celelalte companii care au rămas pe segmentul RCA se protejează şi măresc preţurile „pentru ca niciuna dintre ele să nu aibă un aflux foarte mare de asiguraţi de la City Insurance”.

„Sunt 3 milioane de asiguraţi, aşa cum s-a vehiculat în presă. Evident că, atâta vreme cât se păstrează o proporţie în piaţă, lucrurile pot fi ţinute sub control, dar dacă, spre exemplu, jumătate din aceşti clienţi se duc la o singură companie, evident că, oricât ar fi compania aceea de mare şi de puternică, va fi dezechilibrată.

Ca urmare, toate companiile trebuie să ţină pasul cu această creştere pentru că, dacă nu ar ţine pasul, acea companie ar fi inundată de clienţii de la City şi, de aici, această stare de contagiune în ceea ce priveşte creşterea primelor”, a mai spus Antonio Souvannasouck.

Prețurile, comparate cu tarifele de referință

La rândul său, Dorel Duţă, director general al Hobbit Broker de Asigurare consideră că „există şi vor exista nişte ajustări de preţuri, dar ele trebuie tot timpul comparate cu tarifele de referinţă”.

„În momentul în care spunem că un preţ este mare sau este mic noi trebuie să ne uităm cât este tariful de referinţă pe acea categorie de clienţi şi acea categorie de autovehicul. Dacă ne uităm în trecut, poliţele se vindeau într-o piaţă concurenţială şi probabil că anumite societăţi aveau un apetit mai mare pentru RCA pentru a-şi creşte cota de piaţă şi vindeau la un preţ foarte jos, însă acest preţ foarte jos s-a dovedit a fi nesustenabil.

O companie care practica preţurile destul de jos s-a dus în faliment pentru că nu a reuşit să-şi creeze rezerve. Tot timpul, când facem o afirmaţie despre preţ, ar trebui să avem în vedere tariful de referinţă”, a mai spus Dorel Duţă.

El a subliniat că preţurile de referinţă sunt calculate de o firmă independentă, care integrează toate datele din piaţa de asigurări.

„Dacă ne uităm în trecut, preţurile erau mult sub tarifele de referinţă. Acum sunt în jurul preţurilor de referinţă dar, dacă sunt vârfuri, clienţii sunt protejaţi prin lege, prin acel ‘client cu risc ridicat’ şi pot solicita Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR) o ofertă pentru încheierea unui contract RCA”, a precizat Dorel Duţă.

În opinia sa, tarifele RCA în timp se vor echilibra, pe măsură ce piaţa se reaşează.

Legislaţia RCA permite unele costuri mari de reparație

De asemenea, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), Mădălin Roşu, afirmă că, întotdeauna, „trebuie să ne raportăm la tariful de referinţă pe care l-a comunicat ASF”.

„Comparaţia tarifelor actuale cu alte tarife din trecut nu este una corectă. Este cunoscut faptul că City Insurance practica prime de asigurare mult sub tarifele de referinţă.

Este normal ca, la un nivel perceptibil emoţional, pare o creştere dacă comparăm o ofertă actuală cu una din trecut a companiei menţionate.

Întotdeauna, noi trebuie să ne raportăm la tariful de referinţă pe care l-a comunicat ASF. Dacă vrem să facem o comparaţie, între ce oferte primim, trebuie să ne uităm de fiecare dată cum arată tariful de referinţă pentru maşina în cauză”, a subliniat Mădălin Roşu.

Acesta a precizat că legislaţia RCA permite ca anumite costuri de reparaţie să fie nejustificat de mari, iar companiile de asigurări sunt obligate să le plătească. „Ce se întâmplă în România cu aceste costuri de reparaţie şi rent a car, ca fenomen, este unic în Europa”, a afirmat Mădălin Roşu.

Barem pentru despăgubiri

Preşedintele BAAR a mai spus că, potrivit legii, Ministerul Sănătăţii trebuia să publice un barem traumatologic pentru despăgubiri aferente daunelor morale, din 2017.

„Nici până în ziua de astăzi Ministerul nu a mişcat un deget. Noi am spus că toate acestea se vor răsfrânge în buzunarul nostru, în costul primei de asigurare. Mai mult, faptul ca acest barem nu este pus în aplicare permite unor intermediari, aşa numiţii ‘samsari ai durerii’, să acapareze prin diverse mecanisme o mare parte din despăgubirea cuvenită de drept păgubitului.

Nouă ca stat, ca reprezentanţi ai unor instituţii de top sau ministere de top, trebuie să ne fie ruşine când ne uităm în oglindă pentru că tocmai statul arată că este primul care nu respectă legea, iar asta dă şi un semnal foarte prost investitorilor şi posibililor investitori în piaţa din România.

Nu spune nimeni că acesta este cel mai important efect, pentru că ele sunt multiple. Sunt mai multe elemente care duc la evoluţii de prime în sus sau în jos, dar cel mai important lucru este că, dacă avem despăgubiri în creştere, vom avea impact în prime de asigurare. Este indubitabil.

Nu trebuie un faliment să se întâmple asta. Sigur că el a venit acum, la pachet. Toată lumea o pune pe seama căderii City, dar nu este în totalitate adevărat”, a precizat Mădălin Roşu.

România, a treia țară exportatoare de daune

Preşedintele BAAR a subliniat că România este a treia ţară exportatoare de daune în afara ţării, din 48 de state, şi sunt măsuri care trebuie luate pe zona de vătămări corporale, în condiţiile în care avem cea mai mare frecvenţă a accidentelor din Uniunea Europeană.

„Toate elementele acestea puse în balanţă – şi uitându-ne la tariful pe care România îl practică în continuare, mult sub media europeană, dar costurile cu daunele sunt peste media europeană, atunci avem o problemă, ceva nu este sustenabil.

Şi, atunci, ne întoarcem la comportamentul şoferilor, la despăgubirile într-o continuă creştere, la costuri anormale pe care le avem în România la zona de reparaţii, la închirieri pentru vehicule care au explodat în ultimii ani.

Evoluţia tarifelor ţine cont în mod direct de despăgubiri. Să nu uităm totuşi cel mai important lucru: în orice legislaţie în domeniul RCA elementul central îl reprezintă protecţia victimei/a păgubitului”, a completat Mădălin Roşu.

Decizia ASF privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurare – reasigurare City Insurance, constatarea stării de insolvenţă şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia a fost publicată în 27 septembrie, în Monitorul Oficial.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate