Connect with us
Publicitate

Educație

VIDEO: Benzile desenate ale copilăriei în comunism. Povestea lui Pif și Rahan, prin ochii unui colecționar din Alba Iulia

YouTube video

Publicat

”Pifurile” și ”Rahanele”, reviste occidentale de benzi desenate ale anilor 60-70-80 din secolul trecut, erau, în România, marfă de contrabandă pentru copii. Valoarea lor nu se cuantifica în bani, ci în mașinuțe de fier, cowboy sau indieni, artexuri sau ”mingi de 35”. Un fenomen social extrem de interesant, probabil irepetabil în lumea de azi a telefoanelor smart, a aplicațiilor și  a gadgeturilor. Tudor Roșu are o colecție impresionantă de reviste de benzi desenate din secolul trecut, și totodată și o colecție de povești legate de ele.

Tudor este istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, dar și un pasionat al benzilor desenate occidentale, care circulau prin România comunistă. Are o colecție de peste 70 de reviste franțuzești și germane, o comoară pentru orice copil al anilor 80.

”Asta era bogăția copilăriei noastre pentru că erau foarte greu de obținut, erau rare. Se comercializau, să zicem așa, pe piața neagră, o piață neagră a copiilor. Copiii făceau trocuri sau le cumpărau de la alți copii. La noi banda desenată circula destul de puțin. Exista o singură pagină în revista Cutezătorii, mai exista Universul Copiilor care apărea trimestrial, cam astea erau variantele într-o epocă în care benzile desenate erau foarte răspândite…” spune Tudor Roșu, răsfoind un Pif.

”Mai cunoscute, mai populare la noi erau revistele franceze, în special revista Pif (…) și ulterior revista Rahan. Rahan a apărut de fapt inițial ca foiletoane în revista Pif dar apoi s-au adunat toate aceste povești într-o colecție, în revista Rahan (…) Depinde și în ce stare erau, un Pif complet era mult mai valoros decât unul care era degradat sau la care îi lipseau pagini (…) Revista Pif a atins un milion de exemplare tiraj, un record pe care nici o altă revistă (de benzi desenate – n.r.) nu l-a atins și care este și astăzi în picioare. Vă dați seama dacă se comercializau și pe piața estică… Interesant cu Rahanele e că nu se găseau pe piața noastră deși erau printate în România, la București și se întorceau ca marfă de contrabandă”, adaugă Tudor Roșu.

Pif Gadget, revistă comunistă

„Pif Gadget”, cum se numea de fapt, a apărut începând din anul 1969. Revista care era tolerată în România, nu era atât de străină de ideologia oficială a vremii. A apărut inuțial sub numele de ”Tânărul patriot” și era editată de Partidul Comunist Francez (PCF).Originile ei se pierd în perioada de dominație nazistă din Franța, când a apărut în ilegalitate. Din 1965 și-a schimbat numele în ”Vaillant, jurnalul lui Pif”, numele cățelului care era desenat acolo.
 
 
Patru ani mai târziu a devenit Pif Gadget și tot de atunci a început succesul. Un succes rezultat și dintr-o mișcare de marketing de pionierat pentru acea vreme: fiecare număr era însoțit de un gadget, un cadou pentru copii. De la cărți de joc cu eroi de benzi desenate, sucuri, personaje de pluș, până la jucării care trebuiau construite colecționând mai multe numere: microscop, catapultă romană, aparat foto…

Recordul de vânzări a fost atins de două numere din anul 1970 și 1971: câte un milion de exemplare. Nu întâmplător, pentru că cele două gadgeturi care au venit la pachet reprezentau ceva nemaivăzut: ouăle unui crustaceu care putea fi reprodus acasa într-un vas cu apă sărată, Artemias Salinas și larvele vii ale unui fluture care trăiește în Mexic, a cărui inimă bătea în palma micului cititor al revistei.

 
De ce se tipărea Rahan în România
 
Inițial, în țară intrau puțin peste 9.000 de exemplare din Pif pe baza unei înțelegeri cu comuniștii francezi. Acestea erau distribuite/vândute cel mai adesea pe culoarele de partid, pe bază de relații și abonamente, în mod similar cu Pepsi sau ciocolata chinezească. De multe ori, gadgeturile nu ajungeau la cititori ci erau luate și revândute pe piața neagră de băieții deștepți ai vremii. Banii rezultați în urma vânzării revistelor și gadgeturilor nu erau returnați francezilor, astfel încât, într-o zi, aceștia s-au supărat și au cerut compensații. Așa s-a ajuns ca o tipografie de stat din România să tipărească gratuit revistele Rahan. Calitatea celor tipărite la noi, nu aveau însă calitatea pe care o doreau francezii: coperta se îndoia la cele patru colțuri.
 
 
Rahan era povestea unui om preistoric blond, care era mult mai inteligent decât cei cu care intra în contact. Era capabil să folosească legile fizicii și descoperiri proprii bazate pe experiență, opuse practicilor vrăjitorilor. Un icon de stânga, neinteresat de valori materiale, motiv pentru care nu deranja ideologic.
Dincolo de grila de interpretare pe care cineva ar putea-o aplica astăzi, personajele acestor reviste au bucurat copilăria unor generații întregi de copii români ale acelor ani. Orice adult de astăzi care ține în mână o revistă originală, Pif sau Rahan, redevine, pentru câteva momente, copil. Și asta nu e puțin.

UPDATE: Creatorul lui Rahan, André Chéret, a murit joi, 5 martie 2020.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Ivănuș George

    marți, 18.06.2019 at 16:47

    Cum s-ar putea ca și alți copii să se bucure de colecția ce o aveți, aș fi dispus să scanez aceste reviste și să le postați pe blogul d-voastră
    Aștept un răspuns

    • Pamfil

      duminică, 23.06.2019 at 15:04

      Le gasiti pe internet in format PDF, trebuie doar sa cautati bine!

  2. Geo

    luni, 19.08.2019 at 23:35

    Pif gadget se gasea la chioscurile de ziare, fara probele, in anii ’50-’60; ulterior, se importa doar in contrapartida cu tiparirea volumelor Rahan de catre ILEXIM (disparuse de la chioscuri, se primea prin abonament). In anii ’80, cand a inceput nebunia cu valuta si povestea cu plata datoriei externa, s-au sistat si abonamentele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate