Educație
VIDEO: Benzile desenate ale copilăriei în comunism. Povestea lui Pif și Rahan, prin ochii unui colecționar din Alba Iulia
”Pifurile” și ”Rahanele”, reviste occidentale de benzi desenate ale anilor 60-70-80 din secolul trecut, erau, în România, marfă de contrabandă pentru copii. Valoarea lor nu se cuantifica în bani, ci în mașinuțe de fier, cowboy sau indieni, artexuri sau ”mingi de 35”. Un fenomen social extrem de interesant, probabil irepetabil în lumea de azi a telefoanelor smart, a aplicațiilor și a gadgeturilor. Tudor Roșu are o colecție impresionantă de reviste de benzi desenate din secolul trecut, și totodată și o colecție de povești legate de ele.
Tudor este istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, dar și un pasionat al benzilor desenate occidentale, care circulau prin România comunistă. Are o colecție de peste 70 de reviste franțuzești și germane, o comoară pentru orice copil al anilor 80.
”Asta era bogăția copilăriei noastre pentru că erau foarte greu de obținut, erau rare. Se comercializau, să zicem așa, pe piața neagră, o piață neagră a copiilor. Copiii făceau trocuri sau le cumpărau de la alți copii. La noi banda desenată circula destul de puțin. Exista o singură pagină în revista Cutezătorii, mai exista Universul Copiilor care apărea trimestrial, cam astea erau variantele într-o epocă în care benzile desenate erau foarte răspândite…” spune Tudor Roșu, răsfoind un Pif.
”Mai cunoscute, mai populare la noi erau revistele franceze, în special revista Pif (…) și ulterior revista Rahan. Rahan a apărut de fapt inițial ca foiletoane în revista Pif dar apoi s-au adunat toate aceste povești într-o colecție, în revista Rahan (…) Depinde și în ce stare erau, un Pif complet era mult mai valoros decât unul care era degradat sau la care îi lipseau pagini (…) Revista Pif a atins un milion de exemplare tiraj, un record pe care nici o altă revistă (de benzi desenate – n.r.) nu l-a atins și care este și astăzi în picioare. Vă dați seama dacă se comercializau și pe piața estică… Interesant cu Rahanele e că nu se găseau pe piața noastră deși erau printate în România, la București și se întorceau ca marfă de contrabandă”, adaugă Tudor Roșu.
Pif Gadget, revistă comunistă
Recordul de vânzări a fost atins de două numere din anul 1970 și 1971: câte un milion de exemplare. Nu întâmplător, pentru că cele două gadgeturi care au venit la pachet reprezentau ceva nemaivăzut: ouăle unui crustaceu care putea fi reprodus acasa într-un vas cu apă sărată, Artemias Salinas și larvele vii ale unui fluture care trăiește în Mexic, a cărui inimă bătea în palma micului cititor al revistei.
UPDATE: Creatorul lui Rahan, André Chéret, a murit joi, 5 martie 2020.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ivănuș George
marți, 18.06.2019 at 16:47
Cum s-ar putea ca și alți copii să se bucure de colecția ce o aveți, aș fi dispus să scanez aceste reviste și să le postați pe blogul d-voastră
Aștept un răspuns
Pamfil
duminică, 23.06.2019 at 15:04
Le gasiti pe internet in format PDF, trebuie doar sa cautati bine!
Geo
luni, 19.08.2019 at 23:35
Pif gadget se gasea la chioscurile de ziare, fara probele, in anii ’50-’60; ulterior, se importa doar in contrapartida cu tiparirea volumelor Rahan de catre ILEXIM (disparuse de la chioscuri, se primea prin abonament). In anii ’80, cand a inceput nebunia cu valuta si povestea cu plata datoriei externa, s-au sistat si abonamentele.