Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Gabriela Solomon și modelul exploratorului cu 127 de obiective de urmărit în viață


Publicat

România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele mai multe ori lângă noi.

Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au căutat niciodată expunerea publică. Cu optimism, îi căutăm pe oamenii valoroși în toată țara, ba chiar și în Diaspora.

Astăzi, prin implicarea Biancăi, Alba24 o găzduiește pe Gabriela Solomon care vorbește despre modele, personalități și obiective de urmărit în viață.

Ea ne oferă și exemplul lui John Goddard, un explorator american care la 15 ani își notase pe foaie 127 de astfel de obiective. La 90 de ani, când a murit, bifase 109. 

”Scoateți visurile la iveală și ajutați-le să se întâmple!”

de Bianca Iuga

În altă viață, Gabriela Solomon ar fi putut fi un explorator care ar fi descoperit un continent sau ar fi dat numele unui munte. Când te uiți la femeia mărunțică ce poartă cu mândrie costume populare vechi din Oltenia de sub munte, nu ai zice să are o minte structurată de absolventă de Politehnică. Când o vezi zâmbind cald, nu ai zice că fata asta s-a urcat în avion și a plecat să descopere Brazilia.

După călătorii prin lume și prin țară, s-a întors în Vâlcea natală, să își crească copiii și să contribuie la schimbarea pe care, ca noi toți, și-o dorește în jur. A găsit forța și curajul să înființeze Fundația Comunitară Vâlcea, să gândească proiecte, să caute finanțări, să aducă împreună oameni inspirați, pasionați și dedicați, să scrie despre ce face.

Și, din maternitatea unde tocmai năștea al doilea copil, să răspundă câtorva întrebări despre ce înseamnă pentru ea modelele la care se raportează în viață. Ce o inspiră. Ce o face să viseze. Ce îi dă puterea să muncească și să tranforme visul în realitate.

Despre proiectele de la Fundația Comunitară Vâlcea puteți citi aici: https://fundatiacomunitaravalcea.ro/

Ce răspunzi, dacă ai fi întrebat foarte simplu care este modelul tău în viață? Și cum ai fi răspuns în liceu?

Rezonez cu oameni care și-au dedicat viața unor proiecte de schimbare a comunității sau a status quo-ului învechit (Nelson Mandela după ieșirea din închisoare sau Jose Mujica în politică, Greta Thunberg pentru cum militează pentru mediu, Alina Zară pentru susținerea zestrei românești contemporane și tot așa).

În liceu eram fascinată de Marian Staș, cel care a inițiat programul de leadership „Liderii Mileniului Trei” în care am fost implicată aproape 10 ani și care mi-a arătat că și copilele de la țară pot avea un cuvânt de spus. 

Deși ești foarte tânără, cum ți s-au schimbat reperele de-a lungul timpului, dacă s-au schimbat?

S-au schimbat foarte multe între timp: nu mai cred ca e musai să te sacrifici ca să realizezi ce ți-ai propus; tânjesc după un echilibru între visuri, viața de familie și oleacă de normalitate în treburile statului.

O carte/ un sfat/ o poveste care îți definește viața, care ți-a definit reperele. 

În primul curs din programul Liderii Mileniului Trei, una dintre lecții a fost despre obiective personale și cum poți să realizezi ce ți-ai propus. Exemplul era John Goddard, un explorator american care la 15 ani (noi aveam 16 sau 17 ani) își notase pe foaie 127 de astfel de obiective de viață.

La vremea aceea (2002) avea 78 de ani și îndeplinise 104 dintre ele. Printre ele: să exploreze Nilul și Amazonul, să urce pe Kilimanjaro, să sară cu parașuta, să cânte și să compună muzica, să dea ocol pământului. Când a murit, la 90 de ani, bifase 109 dintre ele.

Am fost profund impresionată de povestea acestui om pentru că se potrivea cu ideile mele: dacă muncești, te pregătești suficient și ai și un dram de noroc, poți să faci o mulțime de lucruri. Și de-atunci, fac și eu ca el, încerc să îmi urmăresc cu dedicare ideile și visele. 

Dacă ai face o listă cu personaje care ar putea fi modele pentru fiica ta, ce nume ar cuprinde lista asta? Personaje istorice, mari nume din știință, artă, literatură etc.

Aș pune pe listă doamnele și domnișoarele din Nesupusele: Sofia Nădejde, Diana Dragomir, Marina Stirbey, etc. Smaranda Brăescu pentru curajul de a zbura, Regina Maria pentru curajul de a iubi, Katherine Johnson pentru curajul de a fi o femeie neagră la NASA in anii ’60, Jane Godall pentru lupta de a salva planeta, Dalai Lama pentru puterea de a fi un exemplu al binelui, Daniela Graură pentru forța cu care transformă lumea din jur prin gastronomie.

Și, bineînțeles, bunicile, bunicii, străbunicile si stră-străbunicile ei, cu determinarea de a supraviețui într-o lume nedreaptă, de dragul copiilor lor.

Și multe alte personaje, pe care sper să le putem studia pe îndelete, cu bune și rele.

Ce persoane mai mult sau mai puțin publice de azi ar putea fi modele de urmat, persoane la care să ne uităm cu admirație? 

Lista de mai sus are o mulțime de oameni muncitori și reali, usor de transformat în modele de urmat. Cu amendamentul că nu putem „copia” o rețetă si că oricât ne-am strădui să urmăm pe cineva, n-o sa fim la fel. Așa că aș zice că e multă nevoie să ne uităm în interiorul nostru, să conștientizăm unde și cum vrem să contribuim și apoi să ne găsim drumul. Mai sinuos, mai predispus la alunecări, greșeli și căzături, dar al nostru. 

Vestea bună este că există și însoțitori pe acest drum. Mirela Oprea (mirelaoprea.com) e cea care ține un atelier de „dream management” și te ghidează mult mai cald decât m-a ghidat pe mine lista lui Goddard. Deci, scoateți visurile la iveală și ajutați-le să se întâmple!ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Grindină și ploaie torențială la Răhău. SVSU a intervenit pentru a scoate apa din gospodăriile oamenilor

Publicat

Luni seara a fost ploaie torențială însoțită de grindină, la Răhău – Sebeș.

Potrivit reprezentanților Primăriei, apa a intrat și în curțile oamenilor, astfel încât voluntarii de la SVSU au intervenit unde a fost nevoie.

Județul Alba s-a aflat sub Cod Portocaliu de furtună, însă nu și zona Alba Iulia – Sebeș, chiar dacă aici a plouat torențial, luni seara.

La Răhău, grindina ar fi făcut și pagube în gospodăriile oamenilor.

sursă foto: Facebook (Dorin Nistor)

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

UPDATE FOTO: ACCIDENT MORTAL în Lunca Mureșului. Un bărbat a murit prins sub un tractor care s-a răsturnat

Publicat

Un bărbat de aproximativ 43 de ani a murit, luni seara, după ce un tractor s-a răsturnat, în Lunca Mureșului. A rămas prins sub utilaj, iar forțele de intervenție au constatat decesul, bărbatul având leziuni incompatibile cu viața.

UPDATE 1, ora 21.42: Bărbatul, de aproximativ 43 de ani, nu a mai putut fi salvat. Avea leziuni incompatibile cu viața, transmite ISU Alba. Acesta a fost scos de localnici, înainte să ajungă forțele de intervenție, de sub tractorul ce era răsturnat într-un șanț colector.

Știrea inițială

O persoană a fost rănită într-un accident de tractor, la Lunca Mureșului, luni seara.

Din primele date, potrivit ISU Alba, aceasta este prinsă sub utilaj.

La fața locului s-au deplasat echipaje ISU (Detașamentul Aiud) cu modul de descarcerare și de la Ambulanță (SAJ Alba).

UPDATE: Potrivit ISU Alba, este vorba despre un bărbat, care ar fi rănit grav.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LISTA actualizată a țărilor ”zonă verde” pentru care nu este nevoie de carantină sau izolare, la sosirea în România

Publicat

vama

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni  Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei țărilor membre U.E și ale Spațiului Economic European și a listei țărilor terțe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

Statele care sunt exceptate de la recomandarea măsurii de izolare/carantină sunt stabilite în funcție de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Zborurile suspendate către și dinspre statele aflate pe listele anexate Hotărârii nr. 34 se reiau începând cu data de 7 iulie.

LISTA țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea:

1. BULGARIA

2. MONACO

3. CROAȚIA

4. REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

5. CEHIA

6. POLONIA

7. AUSTRIA

8. ISLANDA

9. ELVEȚIA

10. SPANIA

11. FRANȚA

12. BELGIA

13. GERMANIA

14. SLOVENIA

15. DANEMARCA

16. ȚĂRILE DE JOS

17. ITALIA

18. NORVEGIA

19. SLOVACIA

20. IRLANDA

21. LIECHTENSTEIN

22. GRECIA

23. CIPRU

24. FINLANDA

25. MALTA

26. LITUANIA

27. UNGARIA

28. ESTONIA

29. LETONIA

30. ANDORRA

31. INSULELE FEROE

32. VATICAN

Lista țărilor terțe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea

1. CANADA

2. MAROC

3. ALGERIA

4. AUSTRALIA

5. RWANDA

6. URUGUAY

7. JAPONIA

8. COREEA DE SUD

9. GEORGIA

10. NOUA ZEELANDĂ

11. TUNISIA

12. THAILANDA

surse: Grupul de Comunicare Strategică, cnscbt.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii vor putea compara ofertele RCA pe o platformă online oficială, pentru a alege cea mai potrivită asigurare

Publicat

Prețurile RCA vor putea fi comparate în curând printr-o platformă online oficială cu toate ofertele din piață, gestionată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a anunțat luni asociația. Noul instrument de informare va furniza nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

În piață sunt mai multe platforme online de comparare a ofertelor RCA, dar surse din industrie spun că aceste instrumente private nu ar afișa toate informațiile privind ofertele existente.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a anunțat luni că a consultat de curând atât Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât și Consiliul Concurenței și va proceda la operaționalizarea unui sistem de informare a consumatorilor de asigurări RCA cu privire la nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

Prin intermediul acestui nou instrument, asigurații vor putea obține on-line informații privind prețul poliței RCA, având, în același timp, siguranța respectării legislației în vigoare și criteriile de securitate a informațiilor.

„Am pornit de la constatarea că, în prezent, la stabilirea primei de asigurare RCA, riscurile luate în considerare pot fi destul de segmentate, iar informațiile publice nu sunt întotdeauna disponibile în mod transparent pentru un potențial asigurat. Astfel, diferențele de primă pot fi înțelese mai greu, uneori, nu numai de la o persoană la alta, ci și în cazul în care o persoană deține mai multe autovehicule cu caracteristici diferite. Un comparator de asigurări RCA reprezintă o soluție pentru o mai ușoară, corectă și completă informare a consumatorilor de asigurări RCA”, a declarat Mădălin Roșu, Președintele BAAR.

Scopul acestui comparator este acela de a veni în sprijinul consumatorilor, prin facilitarea accesului acestora la informații corecte și obiective.

În comunicatul transmis luni, 6 iulie, BAAR mai spune că „stabilirea prețului poliței RCA depinde de o multitudine de factori, dintre care amintim doar câțiva, cum ar fi: clasa de bonus/malus (istoricul daunalității) în care se încadrează persoana respectivă, vârsta acesteia, capacitatea cilindrică a vehiculului. Toți acești parametri vor fi luați în calcul la implementarea proiectului, astfel încât, prima de asigurare afișată prin intermediul comparatorului RCA să fie aceea la care persoana interesată ar putea încheia polița RCA cu un anumit asigurător”.

Pentru a respecta legislația GDPR în vigoare, în cadrul comparatorului RCA, datele de identificare ale persoanei vor fi protejate printr-un sistem criptat, care asigură confidențialitatea informațiilor. BAAR precizează că această inițiativă nu intră în contradicție cu principiile Directivei Europene privind distribuția in asigurări așa cum acestea sunt transpuse în legislația românească, comparatorul RCA neavând scop comercial, ci doar de informare, oferind posibilitatea consumatorilor de a “compara produse de asigurare RCA disponibile pe piață”. Totodată, modul de funcționare al comparatorului și mijloacele tehnice de securitate vor asigura respectarea principiilor și regulilor de concurență privind schimbul de informații.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociatie profesională care are ca membri toate societățile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA).

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate