Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Gabriela Solomon și modelul exploratorului cu 127 de obiective de urmărit în viață

Publicat


România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele mai multe ori lângă noi.

Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au căutat niciodată expunerea publică. Cu optimism, îi căutăm pe oamenii valoroși în toată țara, ba chiar și în Diaspora.

Astăzi, prin implicarea Biancăi, Alba24 o găzduiește pe Gabriela Solomon care vorbește despre modele, personalități și obiective de urmărit în viață.

Ea ne oferă și exemplul lui John Goddard, un explorator american care la 15 ani își notase pe foaie 127 de astfel de obiective. La 90 de ani, când a murit, bifase 109. 

”Scoateți visurile la iveală și ajutați-le să se întâmple!”

de Bianca Iuga

În altă viață, Gabriela Solomon ar fi putut fi un explorator care ar fi descoperit un continent sau ar fi dat numele unui munte. Când te uiți la femeia mărunțică ce poartă cu mândrie costume populare vechi din Oltenia de sub munte, nu ai zice să are o minte structurată de absolventă de Politehnică. Când o vezi zâmbind cald, nu ai zice că fata asta s-a urcat în avion și a plecat să descopere Brazilia.

După călătorii prin lume și prin țară, s-a întors în Vâlcea natală, să își crească copiii și să contribuie la schimbarea pe care, ca noi toți, și-o dorește în jur. A găsit forța și curajul să înființeze Fundația Comunitară Vâlcea, să gândească proiecte, să caute finanțări, să aducă împreună oameni inspirați, pasionați și dedicați, să scrie despre ce face.

Și, din maternitatea unde tocmai năștea al doilea copil, să răspundă câtorva întrebări despre ce înseamnă pentru ea modelele la care se raportează în viață. Ce o inspiră. Ce o face să viseze. Ce îi dă puterea să muncească și să tranforme visul în realitate.

Despre proiectele de la Fundația Comunitară Vâlcea puteți citi aici: https://fundatiacomunitaravalcea.ro/

Ce răspunzi, dacă ai fi întrebat foarte simplu care este modelul tău în viață? Și cum ai fi răspuns în liceu?

Rezonez cu oameni care și-au dedicat viața unor proiecte de schimbare a comunității sau a status quo-ului învechit (Nelson Mandela după ieșirea din închisoare sau Jose Mujica în politică, Greta Thunberg pentru cum militează pentru mediu, Alina Zară pentru susținerea zestrei românești contemporane și tot așa).

În liceu eram fascinată de Marian Staș, cel care a inițiat programul de leadership „Liderii Mileniului Trei” în care am fost implicată aproape 10 ani și care mi-a arătat că și copilele de la țară pot avea un cuvânt de spus. 

Deși ești foarte tânără, cum ți s-au schimbat reperele de-a lungul timpului, dacă s-au schimbat?

S-au schimbat foarte multe între timp: nu mai cred ca e musai să te sacrifici ca să realizezi ce ți-ai propus; tânjesc după un echilibru între visuri, viața de familie și oleacă de normalitate în treburile statului.

O carte/ un sfat/ o poveste care îți definește viața, care ți-a definit reperele. 

În primul curs din programul Liderii Mileniului Trei, una dintre lecții a fost despre obiective personale și cum poți să realizezi ce ți-ai propus. Exemplul era John Goddard, un explorator american care la 15 ani (noi aveam 16 sau 17 ani) își notase pe foaie 127 de astfel de obiective de viață.

La vremea aceea (2002) avea 78 de ani și îndeplinise 104 dintre ele. Printre ele: să exploreze Nilul și Amazonul, să urce pe Kilimanjaro, să sară cu parașuta, să cânte și să compună muzica, să dea ocol pământului. Când a murit, la 90 de ani, bifase 109 dintre ele.

Am fost profund impresionată de povestea acestui om pentru că se potrivea cu ideile mele: dacă muncești, te pregătești suficient și ai și un dram de noroc, poți să faci o mulțime de lucruri. Și de-atunci, fac și eu ca el, încerc să îmi urmăresc cu dedicare ideile și visele. 

Dacă ai face o listă cu personaje care ar putea fi modele pentru fiica ta, ce nume ar cuprinde lista asta? Personaje istorice, mari nume din știință, artă, literatură etc.

Aș pune pe listă doamnele și domnișoarele din Nesupusele: Sofia Nădejde, Diana Dragomir, Marina Stirbey, etc. Smaranda Brăescu pentru curajul de a zbura, Regina Maria pentru curajul de a iubi, Katherine Johnson pentru curajul de a fi o femeie neagră la NASA in anii ’60, Jane Godall pentru lupta de a salva planeta, Dalai Lama pentru puterea de a fi un exemplu al binelui, Daniela Graură pentru forța cu care transformă lumea din jur prin gastronomie.

Și, bineînțeles, bunicile, bunicii, străbunicile si stră-străbunicile ei, cu determinarea de a supraviețui într-o lume nedreaptă, de dragul copiilor lor.

Și multe alte personaje, pe care sper să le putem studia pe îndelete, cu bune și rele.

Ce persoane mai mult sau mai puțin publice de azi ar putea fi modele de urmat, persoane la care să ne uităm cu admirație? 

Lista de mai sus are o mulțime de oameni muncitori și reali, usor de transformat în modele de urmat. Cu amendamentul că nu putem „copia” o rețetă si că oricât ne-am strădui să urmăm pe cineva, n-o sa fim la fel. Așa că aș zice că e multă nevoie să ne uităm în interiorul nostru, să conștientizăm unde și cum vrem să contribuim și apoi să ne găsim drumul. Mai sinuos, mai predispus la alunecări, greșeli și căzături, dar al nostru. 

Vestea bună este că există și însoțitori pe acest drum. Mirela Oprea (mirelaoprea.com) e cea care ține un atelier de „dream management” și te ghidează mult mai cald decât m-a ghidat pe mine lista lui Goddard. Deci, scoateți visurile la iveală și ajutați-le să se întâmple!


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 16 turiști, rămași blocați cu trei mașini în zăpadă, în Munții Șureanu, salvați de jandarmi și Salvamont Alba

Publicat

Un grup de 16 turiști care se deplasau cu trei mașini în Munții Șureanu au rămas blocați în zăpadă, pe un drum forestier și au avut nevoie, vineri seara, de ajutor. Au intervenit echipaje de jandarmi și Salvamont. Potrivit Jandarmeriei Alba, apelul a fost primit în jurul orei 20.00. Tinerii cu vârste cuprinse între 20 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTA albă. Obiceiuri și tradiții înainte de Postul Paștelui. Se gătesc plăcinte și bărbații nu ar avea voie să lucreze

Publicat

placinte

Ultima sâmbătă înainte de Postul Paștelui se numește Sâmbăta albă, din săptămâna brânzei, iar în această zi creștinii își amintesc de o serie de tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea Sfintelor Paști este precedată de unul dintre cele patru posturi mari de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă. Postul Mare sau Postul Sfintelor Paști este chiar cel […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cei mai buni sportivi și antrenori din Aiud, premiați de primărie. LISTA performerilor

Publicat

Sportivul anului la Aiud este Alexia Mărginean, de la Tenis Club Parc Aiud, antrenată de Gheorghe Radu. Sportivii Aiudului au fost premiați joi seara la a a IV-a ediție a Galei Sportului Aiudean. Au fost desemnați, de semenea, Ambasadorii Sportului Aiudean. Aceștia sunt: 1. Benjamin Adegbuyi 2. Bogdan Andone 3. Cordea Andrei 4. Dâlbea Răzvan […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, prinsă în flagrant de DNA. Ar fi luat mită 120.000 de euro

Publicat

sorina pintea

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a intrat în vizorul procurorilor DNA, într-o anchetă privind fapte de corupție.  Potrivit unor surse, a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA. Potrivit unor surse judiciare, ancheta în cazul Sorinei Pintea vizează un contract de achiziții a unor echipamente medicale folosite la combaterea noului coronavirus. Mita ar fi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate