Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Biserica „Buna Vestire” din Almașu Mare – județul Alba, unul dintre cele mai vechi locașuri de cult bizantin din România

Publicat

Biserica „Buna Vestire” din Almașu Mare-Joseni (jud. Alba) este unul dintre cele mai vechi locașuri de cult bizantin din România, ctitorie a nobililor din Ilia și Folt.

Construită la începutul secolului al XV-lea, păstrează în absida altarului câteva fragmente de pictură murală databile în ultimele decenii ale secolului XVIII.

Pictată de Stan Zugravul

Potrivit specialiștilor de la Museikon, deși starea de conservare este precară, indiciile stilistice păstrate trimit spre atelierul lui Stan Zugravul din Rășinari, cunoscut și ca Stan din Orăștie, localitatea unde și-a stabilit reședința și unde a inițiat în tainele zugrăviei mai mulți ucenici, inclusiv pe soția și fiica sa.

Unuia dintre aceștia i se datorează fragmentele de pictură scoase de sub văruieli în vechea ctitorie a cnezilor de la Almaș.

Foto: Museikon

Biserica se compune dintr-o absidă semicirculară decroșată, naos dreptunghiular și turn clopotniță de formă pătrată, integrat fațadei vestice.

Citește și: VIDEO: Cum arată muzeul țărănesc realizat de Emilian Achim la Almașu Mare. 15.000 de exponate, adunate în peste 40 de ani

Pentru acoperirea spațiilor interioare s-au folosit inițial lespezi de piatră. Bolțile s-au prăbușit în 1863, sub propria lor greutate și ca urmare a unor alunecări de teren.

În locul lor, naosul fiind acoperit cu o boltă din lemn. Pardoseala bisericii a fost realizată din dale din piatră neșlefuită.

Spațiul dintre naos și pronaos a fost delimitat de o catapeteasmă de zid, ridicată târziu (secolul al XVIII-lea), înălțată numai până la nivelul pereților și prevăzută cu trei intrări.

Accesul în biserică se poate face atât pe fațada de sud a naosului, printr-un portal simplu, dreptunghiular, dar și pe latura vestică a turnului clopotniță.

Pereții bisericii au fost acoperiți la interior de pictură, fragmente din secolul al XVIII-lea păstrându-se doar în absida altarului.

La Almașu Mare se poate ajunge urcând muntele dinspre Zlatna (județul Alba) sau dinspre Geoagiu (județul Hunedoara).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax