Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

BLOCAJ la Fabrica de ARME Cugir: Marfă pe stoc, din cauza unor probleme juridice cu un contractant. Olteanu: Nu se închide societatea

Publicat


catalin olteanuFabrica de Arme Cugir trece printr-o perioadă grea, din cauza unei firme americane cu care a semnat contract acum câţiva ani. După o vizită la Cugir, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Cătălin Olteanu, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, că nu se pune problema desfiinţării Fabricii de Arme de la Cugir, dar că „beneficiarul nu a mai putut să onoreze ceea ce a comandat şi astfel a intervenit un blocaj, iar împreună cu conducerea fabricii încercăm să deblocăm situaţia”.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Cătălin Olteanu a vizitat la Cugir cele două fabrici, respectiv Uzina Mecanică şi Fabrica de Arme, împreună cu prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer.

„La Fabrica de Arme lucrurile sunt mai complicate. Există un contract care ar fi asigurat, dar beneficiarul nu a mai putut să onoreze ceea ce a comandat de câteva luni şi astfel a intervenit un blocaj, iar împreună cu conducerea fabricii încercăm să deblocăm situaţia. Acolo este nevoie de intervenţie rapidă pentru a nu ajunge într-o fază în care să ne fie foarte greu”, a spus Cătălin Olteanu.

„Cu siguranţă nu se va ajunge la închiderea activităţii, căutăm să găsim soluţii rapide astfel încât să nu existe perioade în care să nu se lucreze. Este deja o perioadă scurtă de când nu mai sunt alte comenzi, încercăm să rezolvăm această problemă, dar nu se va ajunge sub nicio formă să se desfiinţeze. Pot să vă spun cu certitudine că în momentul de faţă, Fabrica de Arme Cugir are disponibilitatea să preia contracte, să le onoreze şi să îşi revină. Nu se va pune problema închiderii acestei fabrici”, a declarat Cătălin Olteanu.

Se poate ajunge la o suspendare a activităţii, dar pe o perioadă scurtă, susţine secretarul de stat în Ministerul Economiei.

Soluţiile rapide pentru Fabrica de Arme ar fi deblocarea situaţiei contractuale, pentru că în acest moment unitatea nu poate să livreze ce are pe stoc, în altă parte decât firmei americane.

Cătălin Olteanu a spus că este o chestiune strict juridică, iar, în momentul în care se va soluţiona, „stocul existent va asigura existenţa la parametri foarte buni ai Fabricii de Arme”.

Este un contract care se află în desfăşurare de câţiva ani, despre care Olteanu spune că a fost „foarte bun pentru Fabrica de Arme, acum colaboratorul are o problemă şi nu a mai putut cumpăra ceea ce a comandat. Era cel mai important partener pentru Fabrica de Arme”. Pe scurt fabrica stă cu marfa pe stoc, iar potrivit secretarului de stat, „nu ne ajută cu nimic, pentru că acolo există o problemă financiară”.

În momentul de faţă nu există probleme cu plata salariilor către angajaţi, dar Cătălin Olteanu a spus că „dacă nu se rezolvă în scurt timp şi nu găsim soluţii, pentru următoarele plăţi salariale s-ar putea să existe probleme”.

În acelaşi timp, nu există alte comenzi pe care Fabrica de Arme Cugir trebuie să le onoreze şi, cu toate acestea, secretarul de stat Cătălin Olteanu a spus că în vizita sa la unitate angajaţii munceau. Situaţia grea prin care trece Fabrica de Arme este de câteva luni. Iar, dacă nu se va ajunge la desfiinţarea fabricii, nu se va pune problema nici schimbării la nivel managerial, pentru că „nu este de vină conducerea pentru situaţia existentă”, potrivit lui Olteanu.

Olteanu nu a dat date despre numele companiei „cu probleme”, însă cel mai probabil este vorba despre contractul cu compania americană Century Arms, cu care Fabrica de Arme colaborează de 15 ani (livrează arme de vânătoare civile, asamblate pe structura pistolului mitralieră AKM). La începutul acestui an, americanii ar fi susţint faptul că partea română nu a respectat contractul cu partenerul din SUA, căruia erau obligaţi să îi furnizeze toată producţia de AKM-uri transformate pentru uz civil. Partenerul român ar fi vândut armament şi către un alt distribuitor de pe piaţa din SUA, încălcând, astfel, termenii contractuali faţă de Century Arms.

În ceea ce priveşte contractele cu Armata, Cătălin Olteanu a spus că „urmează să vină”, iar în acest moment Fabrica de Arme nu are încheiat un contract cu Ministerul Apărării Naţionale.

Dacă Fabrica de Arme traversează o perioadă grea, Uzina Mecanică „are o perioadă foarte bună, iar comenzile sunt acoperite atât pe 2014, cât şi pe 2015”, potrivit secretarului de stat Cătălin Olteanu. „Uzina Mecanică se îndreaptă şi spre alte contracte externe destul de importante care, care vor crea pentru câţiva ani buni continuitatea”, a spus secretarul de stat.

Secretarul de stat în ministerul Economiei spune că cele două fabrici sunt „un nume şi embleme de referinţă în industria de apărare din România. Ambele încă reprezintă un brand naţional şi internaţional”.

În acest moment la cele două fabrici din Cugir sunt angajaţi peste 1800 de salariaţi, respectiv 950 la Fabrica de Arme şi 925 la Uzica Mecanică. În ce priveşte acest capitol, Olteanu a declarat că nu sunt probleme cu salariile.


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: PANICĂ la Sebeș din cauza unui FUM GROS și NEGRU emanat de o instalație de pe platforma Kronospan

Publicat

Mai mulți cetățeni din Sebeș au semnalat miercuri, 29 ianuarie, în jurul orei 15:15, prezența în aer a unui fum negru și gros, care ieșea din instalațiile de pe platforma Kronospan. UPDATE, ora 16:00 – Contactat de către Alba24, prefectul de Alba, Nicolae Albu, a transmis că din informatiile pe care acesta le are de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Guvernul și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Replica PSD: Moțiune de cenzură, joi dimineață

Publicat

Parlamentul s-a reunit, miercuri, în şedinţă comună, în sesiune extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Liberalii din executiv au decis ca alegerile locale, care ar urma să aibă loc în iunie, să se desfăşoare în două tururi şi nu în unul. După asumarea răspunderii, există un […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Biserica Catolică din Italia schimbă rugăciunea Tatăl Nostru: ”Și nu ne abandona în ispită”. Când intră în vigoare modificarea

Publicat

papa la blaj

Biserica catolică din Italia va folosi o nouă versiune a rugăciunii Tatăl Nostru, iar invocația ”Nu ne duce pe noi în ispită” va fi înlocuită cu ”Nu ne abandona în ispită”. Anunțul a fost dat ieri, 28 ianuarie a.c., de arhiepiscopul Bruno Forte, al arhidiecezei de Chieti, în numele Conferinței Episcopale Italiene. ”Liturghierul cu noua […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Starea pârtiilor de la Șureanu. Se anunță un sfârșit de săptămână plin de zăpadă

Publicat

Condiții perfecte pentru schi la Șureanu. Administratorii pârtiilor anunță un weekend cu multă zăpadă. Se schiază pe toate pârtiile  ”Revenim cu multă zăpadă și voie bună de la Șureanu! Datorită zăpezilor abundente căzute în ultimele zile vom ține evenimentul cu prietenii noștri de la Winter Tour (DJ, apres-ski party, plus multe activități) în acest weekend […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate