Connect with us
Advertisement

Eveniment

BOBOTEAZA 2023: Slujbele de sfințire a apei la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Detalii pentru credincioși

Publicat

Boboteaza 2023: La Catedrala Încoronării din Alba Iulia se desfășoară, joi și vineri, slujbele de sfințire a apei. Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, vor fi sfințiți circa 4000 de litri de apă.

Joi, 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, se face Sfințirea cea mare a apei, în jurul orei 11.00. Cu această agheasmă mare sunt stropite casele credincioşilor. Slujba va fi în pridvorul catedralei.

Vineri, 6 ianuarie, Sfinţirea cea Mare a Apei este de la ora 12.00. Slujba va fi oficiată de ÎPS Irineu, în fața clopotniței catedralei. Apa sfințită este luată acasă de către credincioşi.

Spre deosebire de slujba în care se sfințește agheasma mică, la slujba de Bobotează apa este sfințită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt. Se spune că această agheasmă are o putere sfințitoare deosebit de mare.

”Această slujbă poartă denumirea de Agheasmă Mare pentru că apa de la Bobotează are o putere deosebită, fiind sfințită printr-o dublă epicleză, iar sfințirea are loc în însăși ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos a sfințit apele, prin Botezul Său în apa Iordanului” – pr.prof. Ene Braniște.

Agheasma, apa sfinţită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curăţirii sufletești, a promovării şi a sfinţirii vieţii.

La Botezul Domnului, se face agheasma mare; aceasta se ia înainte de anaforă; se dă şi celor ce sunt opriţi de la Împărtăşanie, ca întărire spre nădejdea pocăinţei, a mângâierii şi îndreptării lor pentru viitor (Constituţiile Apostolice VIII, 29).

Cum se folosește agheasma mare

Se recomandă ca apa sfințită sau Agheasma mare să se consume pe nemâncate, dimineața, înaintea anafurei sau după împărtășanie atunci când credincioșii se cuminecă, din Ajunul Bobotezei până la Odovania Praznicului (14 ianuarie).

La recomandarea preotului duhovnic, Aghiasma mare se poate lua și în afara acestei perioade liturgice.

Agheasma mare oferită de preoții parohi când binecuvintează locuința și gospodăria se păstrează într-un recipient, de obicei un vas de sticlă, folosindu-se în situații speciale, la sfatul părintelui duhovnic.

Agheasma mare este păstrată cu multa grijă în Sfântul Altar, ea fiind folosită de preot la multe rugaciuni săvârșite peste an: agheasma mare este folosită în slujba Botezului, la sfințirea bisericilor, a antimiselor și a Sfântului și Marelui Mir; cu ea se stropesc și obiectele liturgice și icoanele ce urmează a fi sfințite; se folosește și la unele dintre rugăciunile din Molitfelnic, precum cele de deochi și de curatire a fântânii, holdelor etc.

Cu agheasma mare se pot stropi şi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele şi livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului (doar de Bobotează sau periodic).

Agheasma nu trebuie să fie înmulţită. O sticlă de agheasmă mare este suficientă pentru un an, fiind folosită mai rar decât cea mică; în ce priveşte agheasma mică, slujba pentru sfinţirea acesteia poate fi săvârşită oricând în an, atât în biserică, cât şi în casele credincioşilor; când facem sfeştanie în casă, preotul poate sfinţi o cantitate mai mare de apă, în funcţie de dorinţa şi nevoile fiecăruia.

Se spune că agheasma nu se strică niciodată; se păstrează curată și proaspătă vreme îndelungată, fără a da semne de învechire sau alterare

Agheasma adunată la un loc din mai mulți ani sau de la mai multe biserici și mănăstiri nu este mai puternică decât agheasma sfințită la oricare biserică de rând.

Credincioșii beau agheasma mare vreme de opt zile, începând din ziua Bobotezei și încheind în ziua de odovanie a praznicului (14 ianuarie); numai în această perioadă se poate bea agheasma mare fără post și spovedanie.

După data de 14 ianuarie, agheasma mare „se ia numai cu post si cu spovedanie, întotdeuna înainte de anfură, cu binecuvântarea preotului duhovnic”.

Unii preoți obișnuiesc să dea agheasma mare, după post și spovedanie, acelora care nu au binecuvântarea de a se împărtași cu Sfintele Taine. Cu binecuvântarea duhovnicului, postind măcar în ajun, agheasma mare se poate bea și în zilele de sărbătoare.

PROGRAM liturgic Catedrala Încoronării (Reîntregirii) din Alba Iulia, 5-7 ianuarie 2023

Joi, 5 ianuarie

Sf. Mc. Teopempt și Teonas; Sf. Cuv. Sinclitichia (Ajunul Botezului Domnului)

  • ora 7.00-8.45 – Ceasurile Împărăteşti și Obednița
  • ora 8.45-11.00 – Vecernia unită cu Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Vasile cel Mare și Sfințirea cea mare a apei
  • ora 18.00-19.25 – Pavecerniţa Mare cu Litie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu

Vineri, 6 ianuarie – Botezul Domnului (Boboteaza – Dumnezeiasca Arătare)

  • ora 8.00-9.30 – Utrenia
  • ora 9.30-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur (oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu)
  • ora 12.00-12.40 – Sfinţirea cea Mare a Apei (în fața clopotniței Catedralei)
  • ora 18.00-19.25 – Vecernia mare cu Litie

Vineri, 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

  • ora 8.30-10.00 – Utrenia
  • ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare (Predică Ierom. Nicolae)
  • ora 18.00-19.00 – Vecernia mare

Până în 7 ianuarie nu se oficiază slujba Parastasului. Agheasma Mare se bea înainte de anafură, până în data de 14 ianuarie.

Liturghisitori: Pr. Silviu Florea / Diac. Cosmin Baciu Duhovnic: Protos. Damaschin

Cântăreți: Rareș Țirban și Răzvan Stoica Paraclisier: Sebastian Popa

Orar catedrală:

  • 6.30 – 20.00 (în zilele de peste săptămână)
  • 7.30 – 20.00 (în duminici şi sărbători)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement