Connect with us
Publicitate

Educație

Burse mai mari pentru elevi, din anul școlar 2023-2024. Modificări în Legea Educației

Publicat

Cuantumul burselor ar putea fi majorat din anul școlar viitor, potrivit proiectele legilor Educației. Va crește bursa socială și cea de merit. Nu va mai fi însă acordată bursa de performanță.

Bursa socială va fi 300 de lei (acum 200 de lei), iar bursa de merit va fi 450 lei (acum 200 de lei), potrivit draftului legilor Educației, în varianta Deca, citat de edupedu.ro.

În documente se menționează că valoarea minimă a burselor și criteriile de acordare se reglementează prin ordin de ministru, dar se precizează valorile burselor pentru anul școlar viitor 2023-2024.

Cuantumul minim al burselor și metodologia cadru de acordare a burselor vor fi adoptate prin ordin al ministrului educaţiei, la propunerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar (CNFÎP).

Nu se mai fac precizări despre bursa de performanță. În prezent, de această bursă beneficiază aproape 10.000 de elevi, potrivit sursei citate.

Beneficiari sunt olimpicii care au premii I-III la etapele naționale ori s-au calificat în loturile de pregătire pentru competițiile internaționale.

Bursa profesională devine bursă tehnologică și rămâne la cuantum de 300 de lei pe lună.

De asemenea, sunt meționate bursa de excelenţă olimpică I/internaţională de 1.000 lei/lună și bursa de excelenţă olimpică II/naţională de 700 lei/lună.

Bursele sociale se acordă elevilor proveniţi din familii care beneficiază de venit minim de incluziune.

Propunerile privind valoarea burselor

”pentru anul școlar 2023/2024, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:

  • bursă de merit – 450 lei/lună;
  • bursă socială – 300 lei/lună;
  • bursă tehnologică – 300 lei/lună;
  • bursa de excelenţă olimpică I/internaţională – 1.000 lei/lună;
  • bursa de excelenţă olimpică II/naţională – 700 lei/lună”.

Cum se acordă bursele – propuneri din proiect

Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei, după cum urmează:

  • Bursele de merit: pentru minimum 30% din elevii de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar
  • Bursele sociale: pentru toţi elevii care se încadrează în criteriile și condiţiile stabilite prin metodologia cadru; se pot cumula cu orice tip de bursă
  • Bursele tehnologice: pentru elevii care frecventează învăţământul tehnologic și care se încadrează în specializările și condiţiile stabilite prin metodologia cadru; se pot cumula cu orice tip de bursă
  • Bursele de excelenţă olimpică I și II: elevii care au obţinut disticţiile amintite

Elevii pot beneficia și de alte tipuri de burse, pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.

Elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar particular/confesional, care sunt școlarizaţi fără taxe, beneficiază lunar de burse sociale și tehnologice.

Numărul elevilor care beneficiază anul acesta de burse de merit a scăzut considerabil, cu o treime, după ce fostul ministru Sorin Cîmpeanu a modificat plafonul de la care se acordă bursele, de la media 8.50, la 9.50.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristina T.

    miercuri, 14.06.2023 at 13:21

    Poate notele pt bursele de merit se actualizează… De ce minim 9.50? De ce nu și 9.40, 9.30 etc…? Sunt copii care învață f bine, dar nu se pot bucura de o bursa lunara, pt ca au medii sub 9.50…acei bani sunt bine-veniți, sunt o recunoaștere a eforturilor depuse… Nici nu este o suma mare…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate