Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Calendar ortodox, 12 februarie: Sfântul Meletie și duminica fiului risipitor. Semnificații pentru credincioși

Publicat

sfantul

Calendar ortodox 2023: În 12 februarie, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Ierarh Meletie. Tot astăzi, este Duminica Fiului rispitor, în tradiția creștin-ortodoxă.

Sfântul Meletie este cunoscut drept ocrotitorul persoanelor cu deficiente de auz. A fost episcop al Antiohiei.

S-a născut în Armenia, părinţii săi fiind creştini şi de neam. A trăit în timpul împăraţilor Constanţiu (337-361) şi Teodosie cel Mare (379-395).

Vezi și Calendar Ortodox 2023, luna FEBRUARIE. Toate sărbătorile din FĂURAR. Semnificații pentru credincioși, perioade de post, tradiții

A primit o educaţie desăvârşită atât în domeniul ştiinţelor profane, cât şi în deprinderea sfintelor dogme ale credinţei creştine. S-a desăvârşit în toate faptele cele bune, iar pentru viaţa lui îmbunătăţită, pentru dragostea lui cea înfocată şi curată pe care o avea către Dumnezeu şi către aproapele, precum şi pentru blândeţea, nerăutatea şi smerenia sa, era iubit de toţi.

Pentru aceasta a fost hirotonit episcop în Sevastia din Armenia. Nu după mult timp, însă, a fost mutat episcop al Antiohiei.

Iubit de popor

În Antiohia, atât era de iubit şi atâta evlavie avea poporul pentru dânsul, încât se povesteşte despre el că la început, după ce a intrat în cetate, antiohienii îşi numeau copiii după numele sfântului. Copiii născuţi nu numai din dragostea cea firească, ci şi din acel aşezământ erau mult iubiţi de părinţii lor.

„Atunci şi pe marele Vasile, care venise de la Ierusalim în Antiohia, l-a hirotonisit diacon. Sfântul Ioan Gură de Aur, care pe acea vreme era încă copil, învăţând carte şi ieşind în întâmpinarea Sfântului Meletie, împreună cu vârstnicii săi şi cu tot poporul, a primit Sfântul Botez de la dânsul, iar mai pe urmă a scris despre el şi cuvânt de laudă” (Vieţile Sfinţilor).

Ocupând scaunul Antiohiei, Sfântul Meletie avea către popor o mare deschidere pentru a oferi educaţie moral-religioasă în măsura în care inimile oamenilor să fie câştigate spre dreapta credinţă. „Căci sfântul aştepta, că dacă va îndrepta mai întâi obiceiurile cele rele, smulgând spinii şi ciulinii din holdele inimilor, să semene în ele mai cu înlesnire seminţele dreptei credinţe” (Vieţile Sfinţilor).

A participat la Sinodul II Ecumenic de la Constantinopol

Sfântul Meletie a ajuns în Antiohia în timpul luptelor dintre ortodocşi şi arieni. Susţinător al dreptei credinţe în faţa ereziei ariene (Arie, preot în Alexandria care a trăit între anii 256-336, a iniţiat una dintre cele mai grave erezii din istoria Bisericii, prin care susţinea că Fiul nu are o natură identică cu Tatăl, lovind prin aceasta temelia Bisericii Creştine care este Hristos Dumnezeu), Sfântul Meletie a ocupat scaunul arhiepiscopal din Antiohia cu intermitenţe, prigonit de împăraţii apostaţi şi arieni care s-au perindat în acel timp la conducerea imperiului.

A participat la Sinodul II Ecumenic de la Constantinopol, din 381, unde s-a arătat un înfocat apărător al ortodoxiei, sfârşindu-şi viaţa chiar în timpul lucrărilor acestui sinod.

În timpul păstoririi Sfântului Ierarh Meletie, în părţile Siriei, în care se afla şi Antiohia, şi-a început nevoinţa Sfântul Simeon Stâlpnicul, cel care a devenit primul „stâlpnic” sau „stilit”, inaugurând un mod de viaţă ascetic impresionant.

Mai întâi, Sfântul Simeon s-a urcat pe un deal înalt şi s-a legat cu un lanţ de fier. Auzind, Sfântul Meletie s-a dus la el şi, văzându-l ferecat, i-a zis: „Poate omul şi fără obezi să se stăpânească pe sine şi nu cu fiare să se lege de un loc, ci cu voia şi înţelegerea”. Cuviosul Simeon, auzind acestea, s-a folosit şi, scoţând obezile, s-a legat cu voia sa liberă, ca de bună voie să fie legat pentru Iisus Hristos. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Ocrotitor al persoanelor cu deficiențe de auz

Sfântul Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiente de auz, deoarece acesta a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, mărturisind credinţa de la Niceea, în biserica din Antiohia, pentru că un arhidiacon, adept al arianismului, îi astupase gura cu mâna.

El nu s-a lasat intimidat de gestul arhidiaconului şi a făcut semne: a arătat trei degete pentru fiecare dintre cele trei Persoane, închipuind cele trei Persoane şi apoi, împreunandu-le, a arătat un deget închipuind o singură Fiinţă.

Prin acelaşi gest fac referire astăzi la Sfânta Treime persoanele cu deficiente de auz, în limbajul mimico-gestual.

Duminica fiului risipitor

Pilda intoarcerii Fiului risipitor se citește în a doua duminică din perioada Triodului (în 2023, în 12 februarie). Aceasta pildă este consemnată de Evanghelia dupa Luca în capitolul 15.

Un tată avea doi fii. Fiul cel mic își cere partea de avere, părăsește casa și cade în diferite păcate. Fiul cel mare rămâne lângă tatăl său, însă, în momentul în care fiul cel mic revine acasă, acesta se arată plin de invidie. Fiul cel mare este incapabil să iubească precum tatăl, care îl primește fără rețineri și fără mustrări.

Fiul cel mic greșește că se desparte de tată și de casă, descoperind că nu există împlinire în afară. Dar merită de luat în seamă venirea sa în fire și dorința de a fi prezent în casa tatălui, chiar și ca un slujitor, scrie crestinortodox.ro.

Fiul cel mare păcătuiește că se compară cu cel mic și că îi reproșează tatălui modul în care se comportă cu fratele său. Nu era datoria lui să spună cine merită și cine nu merită să fie părtaș dragostei tatălui. Atmosfera de sărbătoare prilejuită de bucuria tatălui de a-și primi fiul pierdut îi provoacă supărare fratelui mare. Acest lucru denotă că nu i-a folosit cu nimic prezența în apropierea tatălui sau, atât timp cât acesta nu răspunde așa cum o face tatăl.

Pentru revenirea acasă, tatăl îi dăruiește fiului mic haină nouă, semn al curățirii sale; inel de aur, chipul reprimirii omului; încălțăminte care simbolizează primirea harului de a merge pe calea mântuirii și este junghiat vițelul cel gras chipul Sfintei Euharistii.

surse: agerpres.ro, crestinortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax