Connect with us
Advertisement

Eveniment

Camera Deputaților a votat ELIMINAREA pensiilor speciale și a celor de serviciu. Principalele declarații din Parlament

Camera Deputatilor, Parlament

Publicat

Pensiile speciale vor fi eliminate. Camera Deputaților a adoptat, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri, un proiect de lege în acest sens. Camera Deputaţilor a început, marţi, de la ora 14.00, sesiunea extraordinară în care dezbate proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale și în care este așteptat votul final.

Dezbaterea proiectului are loc pe fondul nemulțumirilor magistraților și grefierilor față de prevederile acestuia, astfel că multe instanțe și parchete din țară și-au suspendat activitatea. Spre exemplu, la Alba, activitatea instanțelor este blocată.

Vezi și: ANALIZĂ: Ce se întâmplă cu românii fără pensii speciale? Bomba cu ceas din sistemul public și valul ”decrețeilor” pensionari

Unii dintre parlamentari au exprimat un punct de vedere vehement în favoarea acestor pensii.

DECLARAȚII pro și contra:

  • Varujan Vosganian, ALDE: În Comisia de muncă, ALDE nu mai are niciun reprezentant. Populismul nu înseamnă să iubești poporul, ci să te folosești de popor. Acest proiect îmi ridică probleme de conștință, dar și de probitate. Doresc să știu care e punctul mediu de pensie pentru aceste categorii și care e reglementarea în alte țări, ca să știm dacă nu cumva inventăm noi roata. Când iei regimul special al pensiilor, le dai și aceleași drepturi ca toate celelalte categorii. Ori amânăm dezbaterile până vin lucrurile pe care le-am cerut, ori ne întoarcem la comisie. Acesta e punctul de vedere al ALDE.
  • Florin Roman, liderul deputaților PNL: Cea mai nesimțită pensie specială din România este în prezent de 77.000 de lei, pensia unui fost comandat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017 era de 33.000 de lei. Îi rog pe cei care nu vor să vadă adevărul, să încerce să urmărească măcar cifrele. Sunt nouă legi speciale care reglementează pensii speciale. (…) Vă invităm astăzi stimați colegi să rupeți frăția cu pensiile speciale.
  • Claudiu Năsui, USR: Asistăm cu toții la un spectacol de ipocrizie, pentru că proiectul UJSR a fost tergiversat prin toate tertipurile în parlament. Motivul pentru care e pus acum e unul strict electoralist, dar e bine că l-ați pus. Problema e și felul în care l-ați pus. Proiectul USR era constituțional. Dacă spunem am eliminat pensiile speciale dar punem sămânța pentru a fi declarat neconstituțional, mințim. Toate categoriile de speciali au venit din Parlament. Acum să ne mândrim că ne reparăm greșeala, e bine. Dacă pică la CCR acest proiect, sper să revenim cu un proiect constituțional.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil în 17 decembrie pentru abrogarea pensiilor speciale. Singurii care își mentin privilegiile sunt militarii și polițiștii.

Citește și votează: SONDAJ: Sunteți de acord cu ELIMINAREA PENSIILOR SPECIALE? Exprimați-vă opinia asupra celui mai fierbinte subiect al momentului

Avertismente cu privire la faptul că eliminarea pensiilor este neconstituțională au apărut deja în urmă cu mai multă vreme, existând chiar o mică teorie a conspirației care spune că legea a fost făcută special ca să fie respinsă de CCR.

Dacă eliminarea pensiilor speciale și a celor de serviciu va fi declarată neconstituțională, aceste pensii vor fi plătite retroactiv pentru perioada dintre momentul votului și cel al declarării lor ca fiind neconstituționale.

VIDEO Incursiune în țara pensiilor cu adevărat ”nesimțite”: 768 de lei, după 30 de ani de muncă, pentru o femeie din Henig

Potrivit Europa Liberă, la finalul anului 2021, datoria statului cu pensiile va fi de două ori și jumătate mai mare decât PIB-ul estimat pentru acel an. Cu alte cuvinte, după aplicarea creșterii punctului de pensie, valoarea prezentă a obligațiilor pe care statul le are cu plata pensiilor viitoare, atât pentru persoanele aflate la pensie cât și pentru beneficiile acumulate până în prezent de salariați, a fost calculată de analiștii CFA la 590 de miliarde de euro.

Presiunea pe sistemul public de pensii este cu atât mai mare cu cât în perioada 2025 – 2035 se va înregistra un vârf de pensionări, aferentă generației „decrețeilor”, adică circa 1,8 milioane de persoane, arată datele studiului „Viitorul sistemului de pensii din România”, realizat de CFA România, asociaţia analiştilor financiari certificaţi internaţional. Specialiștii atrag atenția că efortul propriu al fiecărui viitor pensionar va cântări foarte mult în asigurarea independenței financiare la vârsta pensionării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement