Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ: Ce se întâmplă cu românii fără pensii speciale? Bomba cu ceas din sistemul public și valul ”decrețeilor” pensionari


Publicat

p

Pentru românii care nu se încadrează pentru obținerea unor pensii speciale, viitorul pare sumbru, anunță economiștii care atrag atenția că pensia de la stat trebuie „sprijinită” de opțiunile private pentru a putea asigura un trai decent.

Sistemul de pensii din România are nevoie de o revizuire completă, bazată pe contribuții și fonduri private, pentru a deveni sustenabil, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-un interviu pentru Reuters.

Vezi și CALCULATOR PENSII online: La ce vârstă poți ieși la pensie, în funcție de anul nașterii și stagiul de cotizare

Declarațiile ministrului vin în contextul în care pensiile de stat ar urma să crească cu 40% din septembrie 2020, punând o presiune uriașă pe buget, cu riscul ca deficitul bugetar să fie peste limita de 3% din PIB cerută de UE. Lucru care ar putea duce la posibile reduceri ale ratingului țării, ceea ce ar însemna că România ar putea să se împrumute mai scump de pe piețele internaționale atunci când va avea nevoie de bani.

Potrivit Europa Liberă, la finalul anului 2021, datoria statului cu pensiile va fi de două ori și jumătate mai mare decât PIB-ul estimat pentru acel an. Cu alte cuvinte, după aplicarea creșterii punctului de pensie, valoarea prezentă a obligațiilor pe care statul le are cu plata pensiilor viitoare, atât pentru persoanele aflate la pensie cât și pentru beneficiile acumulate până în prezent de salariați, a fost calculată de analiștii CFA la 590 de miliarde de euro.

Presiunea pe sistemul public de pensii este cu atât mai mare cu cât în perioada 2025 – 2035 se va înregistra un vârf de pensionări, aferentă generației „decrețeilor”, adică circa 1,8 milioane de persoane, arată datele studiului „Viitorul sistemului de pensii din România”, realizat de CFA România, asociaţia analiştilor financiari certificaţi internaţional. Specialiștii atrag atenția că efortul propriu al fiecărui viitor pensionar va cântări foarte mult în asigurarea independenței financiare la vârsta pensionării.

Recent, Guvernul a anunțat că vrea să abroge unele prevederi ale OUG 114, cunoscută sub numele de „taxa pe lăcomie”, referitoare la fondurile de pensii private, în sensul în care nu mai este necesară majorarea capitalului, iar comisionul de administrare al activelor a fost redus, tocmai pentru ca cei care contribuie să strângă mai mulți bani în conturi, iar rentabilitatea fondurilor de pensii să crească

În condițiile în care populația României continuă să se reducă și să îmbătrânească, economiștii atrag atenția că sistemul public de pensii ar putea să nu mai poată fi susținut în forma actuală, adică în condițiile menținerii vârstei de pensionare, planului de creștere a punctului de pensie și a cuantumului actual al asigurărilor sociale.

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în România, sunt peste 5,1 milioane de pensionari, având o pensie medie lunară de 1.296 de lei. Acest lucru în condițiile în care, coșul minim de consum pentru un trai decent, este în 2019, de 2.684 de lei pentru o persoană adultă singură, potrivit unui studiu al Fundației Friedrich Ebert.

De aceea, raportul analiștilor CFA România arată că cele mai bune opțiuni ar fi uun mix al următoarelor măsuri, unele dintre ele aplicate deja la nivel internațional:

  • Majorarea vârstei de pensionare. Potrivit analiștilor, acesta este un trend care deja se observă la nivel internațional și în opinia lor probabil aceasta va fi prima opțiune, dar care ar putea genera și mișcări de protest.
  • Creșterea mai lentă (sau menținerea constantă) a punctului de pensie. În general, la nivel internațional, o pensie publică asigură doar un nivel minim de venituri.
  • Creșterea taxării pentru populația activă (prin contribuții de asigurari sociale). „În general este bine ca partea obligatorie să fie cât mai mare deoarece este o lipsa de educație financiară în România, persoana nu conștientizează că, dacă nu economisește în timpul vieții active, nu va avea o siguranță financiară suficientă la pensionare. Este o realitate mai ales în țările foste comuniste. În țările dezvoltate, o parte mult mai mare este facultativă. Un exemplu este SUA, unde pensia de stat asigură doar venitul minim de subzistență”, a explicat pentru Europa Liberă, Adrian Codîrlașu, președintele CFA România.

El atrage atenția că, la nivel internațional, acolo unde pensiile de stat nu sunt suficiente, pensionarii tind să se întoarcă la muncă pentru a-și putea completa veniturile: „Acest trend va crește. De aceea, trebuie economisit din timpul vieții active, fie prin sistemul de pensii obligatorie și facultativă sau pur și simplu prin depozite bancare sau alte investiții financiare”.

România a modificat în 2008 sistemul de pensii și a introdus, pe lângă pensia de la stat – care a devenit Pilonul I – Pilonul II, reprezentând pensia privată obligatorie și Pilonul III reprezentând pensia facultativă. În prezent, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară, sunt peste 7,3 milioane de contributori la Pilonul II de pensii, iar la Pilonul III sunt peste 480.000 de participanți.

Administratorii fondurilor pilonului II sunt companii private, înfiinţate în acest scop, iar cei din sistemul de pensii facultative sunt în general societăţile de asigurări.

Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (Pilonul II), legislaţia privind pensiile facultative (Pilon III) nu condiționează participarea la fondurile de pensii facultative în funcţie de vârstă, oricine având posibilitatea să contribuie la un fond de pensii facultative cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar, arată ASF.

Practic, Pilonul III acționează ca o asigurare voluntară, deductibilă fiscal, atrage atenția economistul Aurelian Dochia. „Cine vrea să o facă, o face, cine nu, nu”, spune el explicând că, fiind vorba de o asigurare, depinde și cât este dispusă o persoană să plătească pentru a avea un fond mai mare de care să beneficieze.

„Pentru mulți oameni sumele despre care este vorba nu sunt prea mari, dar majoritatea românilor nu au capacitatea sau vointa să economisească sume prea mari în astfel de fonduri și aceasta este și unul dintre motivele pentru care oamenii se trezesc cam târziu când este vorba de banii pentru pensie”, mai punctează analistul economic.

De partea cealaltă, contribuția pentru pensiile private obligatorii, care se calculează ca procent din contribuția de asigurări sociale, ar fi trebuit să crească treptat, însă guvernarea PSD a limitat acest procent la 3,75%.

„Conform legii trebuia să ajungă la 6%, însă în anii trecuți a fost o încercare de a naționaliza aceste fonduri și nu numai că nu a crescut, dar a scăzut contribuția către acele fonduri de la Pilonul II. Dacă ne uităm la randamentul pensiei publice, în cel mai bun caz, cel care contribuie la Pilonul I dacă primește înapoi jumătate din ceea ce a contribuit. Este mai mult o taxă, nu un beneficiu. La Pilonul II, prin lege este garantat cât au depus, dar acestea au și randament, deci primesc mai mult decât banii cu care au contribuit”, mai argumentează Adrian Codîrlașu.

De pildă, o persoană al cărei ultim salariu net este de 4.000 de lei, care nu a contribuit deloc la pilonul II de pensii, ar urma să primească o pensie de doar 1.275 de lei, arată studiul CFA. În ipoteza în care persoana respectivă ar fi contribuit și la Pilonul II, în condițiile de acum – 3,75% din constribuția de asigurări sociale – pensia totală obținută ar fi de aproape 1.630 de lei.

Articolul complet pe romania.europalibera.orgȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia a cumpărat 10 corturi pliante pentru asigurarea unor puncte de prim ajutor și triere

Publicat

sediu primarie drona

Primăria Alba Iulia a cumpărat zece corturi pliante în vederea asigurării unor puncte de prim ajutor, triere și a altor activități. 

Achiziția a fost făcută miercuri, 23 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), prin cumpărare directă, ofertantul fiind firma Scolaro Promo SRL din Alba Iulia.  Potrivit descrierii, achiziționarea de corturi în vederea asigurării punctelor de prim ajutor, triere și a altor activități a fost solicitată de către Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia.

Corturile au dimensiunea de 3 x 3 metri, structura de aluminiu și copertina din poliester culoare alb spre gri/argintiu, impermeabil, rezistent UV. 

Valoarea totală a celor zece pavilioane profesionale pliante este de 11.092,40 de lei, fără TVA

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DEFINITIVAT 2021: CALENDARUL examenului de definitivare, publicat în Monitorul Oficial. ÎNSCRIERI, până pe 15 octombrie 2020

Publicat

clasa goala

Calendarul examenului național de definitivare a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, înscrierile se fac începând din această săptămână, la unitățile de învățământ, până la data de 15 octombrie 2020. Proba scrisă la Definitivat este programată pentru 14 iulie 2021.

Ordinul privind aprobarea Calendarului de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ în anul școlar 2020 – 2021 a fost publicat miercuri, 23 septembrie, în Monitorul Oficial.

Calendarul examenului național de Definitivat 2021:

– până la data de 8 octombrie 2020 – Emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen județene/comisiei de examen a municipiului București

– până la data de 15 octombrie 2020 – Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ

– 16 – 30 octombrie 2020 – Transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora, conform graficului elaborat și comunicat de inspectoratul școlar. Înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere

– până la data de 5 iunie 2021 – Efectuarea inspecțiilor de specialitate: prima inspecție în primul semestru, a doua inspecție în al doilea semestru de școală

– 7 – 18 iunie 2021 – Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația electronică

– 14 iulie 2021 – Susținerea probei scrise

– 21 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor

– 21 – 22 iulie 2021 – Înregistrarea contestațiilor

– 22 – 28 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor

– 28 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale

– 28 iulie – 2 august 2021 – Transmiterea tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați către Ministerul Educației și Cercetării

– 2 – 9 augsut 2021 – Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației și cercetării

Concusul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.

Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

sursa: edu.ro, monitoruloficial.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rabla pentru electrocasnice 2020: Ce reducere poți primi ca să-ți schimbi televizorul, frigiderul sau mașina de spălat. Noutăți

Publicat

electrocasnice

Românii și-ar putea înlocui echipamentele electocasnice vechi cu ajutor de la stat. Proiectul „Rabla Electrocasnice” 2020 a fost pus în dezbatere publică și prevede finanțare pentru șapte tipuri de echipamente, între care televizoare, frigidere, aspiratoare, uscătoare de rufe sau mașini de spălat. După ce proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial, românii vor putea aplica pentru vouchere cuprinse între 200 și 400 de lei.

Sunt mai multe noutăți în acest an în programul „Rabla Electrocasnice”. Proiectul pus în dezbatere de Ministerul Mediului arată că puteți cumpăra anul acesta și aspiratoare sau uscătoare de rufe. În plus, pentru mașinile de spălat vase sau pentru uscătoarele de rufe, puteți aduce la schimb orice produs electrocasnic.

Citește și Ghidul programului „Rabla pentru electrocasnice” 2020. Valoarea voucherelor și procedura de înscriere, în dezbatere publică

Ce valoare au voucherele din Rabla Electrocasnice 2020

Sunt 7 tipuri de aparate electrice sau electrocasnice care intră pe lista finanțărilor. Pentru aspiratoare noi, ajutorul va fi de 200 de lei, pentru mașini de spălat rufe 300 de lei, iar pentru aparate de aer condiționat, frigidere, televizoare și uscătoare de rufe – 400 de lei.

După ce proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial, retailerii se vor putea înscrie în program și clienții vor putea aplica online pentru vouchere pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Programul are un buget total de 40 de milioane de lei.

În sesiunile din anii trecuți s-au cumpărat peste 100 de mii de produse electrice și electrocasnice.

Ce aparate puteți cumpăra și cu ce reducere

– aspiratoare clasa A – 200 lei

– mașini de spălat rufe clasa A++ – 300 lei

– mașini de spălat vase clasa A++ – 400 lei

– aparate de aer condiționat clasa A++ – 400 lei

– frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare clasa A++ – 400 lei

– televizoare clasa A – 400 lei

– uscătoare de rufe clasa A++ – 400 lei

sursa: digi24.ro, mmediu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Facebook și Instagram s-ar putea retrage din Europa, după o hotărâre a Curții de Justiție a UE

Publicat

facebook utilizatori

Europenii ar putea rămâne fără Facebook. Compania a anunțat că s-ar putea retrage din spațiul comunitar după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene i-a interzis să mai transfere datele utilizatorilor UE în Statele Unite.

Argumentul a fost că datele nu sunt suficient de bine protejate de curiozitatea serviciilor de informații americane.

Doar că aceste transferuri, susține Facebook, sunt esențiale pentru funcționarea platformei. Așadar în lipsa lor, nu-și mai poate continua activitatea în Europa.

„În cazul în care compania ar fi supusă unei suspendări complete a transferului datelor utilizatorilor către SUA, nu este clar cum în aceste condiții ar putea continua să funcționeze Facebook și Instagram în UE”, a arătat reprezentantul companiei deținute de Mark Zuckerberg din Irlanda, Yvonne Cunnane, potrivit The Guardian.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate