Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Campania Luna Naţională de Informare despre Boli Transmisibile. MS desfăşoară activităţi de informare, educare şi comunicare

Publicat

Vaccin, gripa
Arhivă foto

Ministerul Sănătății din România, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și al direcțiilor de sănătate publică din întreaga țară, demarează în luna septembrie o campanie  de informare, educare și comunicare, numită „Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile”.

Ministerul Sănătății din România, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și al direcțiilor de sănătate publică din întreaga țară, demarează în luna septembrie o campanie crucială de informare, educare și comunicare, numită „Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile”.

Această campanie are ca scop conștientizarea populației cu privire la două mari provocări pentru sănătatea publică: gripa și COVID-19, subliniind importanța vaccinării.

Gripa, o boală infecțioasă aparent banală, ascunde în spatele său un potențial periculos.

Potrivit unui comunicat oficial al INSP, gripa este o afecțiune extrem de contagioasă, provocând anual până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European și între 15.000 și 70.000 de decese.

Cu toate acestea, vaccinarea antigripală este singura cale eficientă de prevenire a acestei boli.

În ciuda evidenței care susține beneficiile vaccinării antigripale, acoperirea vaccinală în țara noastră, precum și în alte state europene, se situează sub recomandarea OMS de 75%, mai ales în rândul vârstnicilor.

Totuși, vaccinarea antigripală are potențialul de a preveni în jur de 37.000 de decese în Uniunea Europeană în fiecare an, conform sursei citate.

Aproape 4.000 de cazuri de gripă în România

În sezonul gripal 2022-2023 din România, au fost raportate 3.900 de cazuri de gripă confirmată de laborator, soldate cu 97 de decese.

Ministerul Sănătății a reușit să vaccineze până în data de 21 mai 2023 un impresionant număr de 1.486.600 de persoane din grupele la risc cu vaccinul distribuit în mod gratuit.

De asemenea, virusul SARS-CoV-2, care a provocat pandemia COVID-19, rămâne o amenințare globală.

Până în data de 17 mai 2023, au fost înregistrate la nivel mondial 766.440.796 de cazuri și 6.932.591 de decese cauzate de această boală.

În România, numărul cazurilor în anii 2020 și 2021 a ajuns la 1.813.823, cu 58.971 de decese.

Datele INSP subliniază importanța vaccinării antigripale în contextul actual, cu circulația concomitentă a celor două virusuri. Co-infecția cu virusurile gripale și SARS-CoV-2 poate avea consecințe severe, în special la grupurile populaționale vulnerabile.

Beneficiile vaccinării antigripale

  • Prevenirea îmbolnăvirii: Vaccinul reduce riscul de a contracta gripa.
  • Diminuarea severității și scurtarea duratei bolii: Persoanele vaccinate experimentează forme ușoare de gripă care se remit în doar 1-2 zile.
  • Reducerea semnificativă a spitalizărilor și a deceselor: Vaccinarea scade numărul de internări și decese cauzate de gripă și pneumonii.
  • Reduzerea numărului consultațiilor și a vizitelor la domiciliu: Persoanele vaccinate au nevoie de mai puțină asistență medicală.
  • Reducerea solicitărilor la serviciile de ambulanță: Vacinarea contribuie la scăderea presiunii asupra serviciilor de urgență.
  • Reducerea numărului de concedii medicale: Persoanele vaccinate sunt mai puțin susceptibile să aibă nevoie de concedii medicale pentru gripă și infecții respiratorii acute.
  • Reduzerea folosirii antibioticelor: Vaccinarea ajută la evitarea utilizării inutile a antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa.

Este important de menționat că vaccinarea antigripală este gratuită pentru numeroase categorii de persoane, inclusiv copii, gravide, persoanele cu afecțiuni medicale cronice și personalul medical.

Această inițiativă este crucială în protejarea sănătății publice și a indivizilor vulnerabili, cu accent pe prevenție și responsabilitate comunitară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax