Eveniment
Când revin ploile în România. Explicațiile meteorologilor despre luna august. Ce ne așteaptă în perioada următoare
România este lovită de secetă, iar meteorologii nu dau mari speranțe că nivelul precipitațiilor se va normaliza. Nici în august ploile nu vor fi suficiente ca să acopere deficitul de apă din sol, iar acest lucru va afecta atât agricultura cât și producerea de energie. Bazinele hidrocentralelor sunt cu un sfert sub nivelul normal, iar acest lucru se va resimți în producția de energie electrică.
Va ploua suficient în luna august? Răspunsul meteorologilor
Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională ANM: „Dacă am avea un răspuns la această întrebare, ar fi un răspuns foarte așteptat. Dacă ar fi să fiu politician, v-aș spune că în curând.
Glumesc și cer scuze oamenilor care lucrează în domeniul acesta. Bănuiesc că vă referiți la ploi care să rezolve problemele care sunt în momentul de față (n.r. cu privire la secetă). Nu foarte curând”, a spus Gabriela Băncilă în cadrul unui interviu pentru DCNews.
„Nu se estimează ca în următoarea lună să plouă cât ar trebui. Până să vină ploile care să conteze, măcar în ideea să se mai reducă din minusul pe care îl avem, ar fi bine măcar să plouă cât ar fi normal.
Am omis să vă spun că, din septembrie 2021 și până în prezent, la nivel de țară, un mic caracter excendentar în aprilie și decembrie, în rest în fiecare lună a plouat mai puțin decât ar fi trebuit în mod normal să plouă. Deci, vă dați seama cât ar trebui să plouă pentru a ajunge să echilibrăm?!”, a subliniat meteorologul.
„Ar trebui să avem vreo două, trei perioade cu cicloni mediteraneeni, care să aducă niște ploi uniform distribuite, cu intensități variabile. Cum spuneau bunicii noștri: ploaie mocănească.
După câteva episoade succesive, ar fi rețeta să ieșim dintr-o perioadă ca aceasta. Dar probabilitatea de apariție a ciclonilor mediteraneeni este mai ridicată în sezoanele de tranziție și în sezonul rece. În sezonul cald, frecvența lor este foarte redusă, pentru că ei sunt înlocuiți de aerul cald dinspre nordul Africii”, a mai explicat Gabriela Băncilă.
Zile cu temperaturi de foc și nopți sufocante
Elena Mateescu directorul geeral al ANM a anunțat că valul de căldură va fi de interes pe tot parcursul acestei săptămâni. ”Mai ales de marţi va fi în intensificare şi maximele se vor situa între 37 şi 40 de grade Celsius, inclusiv în Bucureşti. Şi nopţile vor fi la fel de sufocante, vorbim de nopţi consecutive.
Duminică 18 staţii meteorologice am înregistrate cele mai înalte temperaturi minime zilnice pentru o zi de 24 iulie de când se fac măsurători meteorologice în ţara noastră”, a mai explicat Elena Mateescu.
VREMEA în ALBA, 25-31 iulie: zile fierbinți, cu maxime peste 30 de grade
Va fi vreme deosebit de caldă și în următoarele zile în județul Alba. Maximele vor urca până la valori de 34-35 de grade Celsius. Sunt anunțate furtuni abia spre finalul săptămânii.
Prognoza meteo pe zile, în localități din județ poate fi văzută AICI
Vremea în luna august 2022. Prognoza meteo
Meteorologii anunță că vremea devine mai suportabilă, din punct de vedere al temperaturilor maxime, în luna august. Va fi în continuare cald, dar cu maxime în jur de 30 de grade Celsius.
Mai răcoros va fi după 19 august, când sunt anunțate și ploi și furtuni, în Transilvania și în nord-est.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat AICI: prognoza de vreme până în 22 august, pentru următoarele 4 săptămâni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News