Eveniment
Când se va renunța la schimbarea orei în fiecare toamnă și primăvară, măsură de criză introdusă acum 100 de ani. Istoric
La câțiva ani după ce propunerea de a pune capăt trecerilor succesive de la ora de vară la cea de iarnă și invers a fost lansată în UE pentru prima dată, nu sunt semne că acest lucru se va întâmpla prea curând.
Comisia Europeană și-a dezvăluit propunerea de a renunța la schimbarea orei în septembrie 2018, în urma unei consultări publice la care o majoritate covârșitoare a celor 4,6 milioane de cetățeni europeni care au participat la sondaj au cerut încetarea acestei practici.
Propunerea a fost apoi aprobată de europarlamentari în prima jumătate a anului 2019.
De atunci însă, nu s-a mai întâmplat nimic, liderii europeni având între timp alte priorități, scrie Euronews.com.
Cum au fost introduse ora de iarnă și ora de vară
Ora de vară (DST), în care ceasurile sunt setate cu o oră înainte la începutul primăverii și cu o oră înapoi toamna, a fost introdusă pentru prima dată în Europa în 1916, când Germania, pe atunci încă în război, încerca să reducă consumul de cărbune, astfel încât ar putea fi folosit pentru fabricile sale de arme.
Majoritatea țărilor vecine, precum și Marea Britanie, dar și SUA și Australia, au urmat exemplul.
Practica a fost abandonată în cea mai mare parte în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, dar a fost lansată din nou în anii 1970 din cauza șocului petrolului, într-o încercare reînnoită de a reduce nevoia de lumină artificială și, prin urmare, utilizarea energiei.
O serie de studii au arătat de atunci că impactul său asupra consumului de energie este acum neglijabil datorită în parte progreselor tehnologice.
Totuși, sunt tot mai multe dovezi că DST are efecte adverse asupra sănătății.
Există, de exemplu, mai multe atacuri de cord și boli digestive și legate de sistemul imunitar în săptămâna următoare trecerii la DST.
Efectele pe termen lung asupra sănătății includ depresia, metabolismul încetinit, creșterea în greutate și durerile de cap în grup.
Asta pentru că „ceasul nostru intern” și cel social, adică programul în care funcționează societățile noastre, care sunt într-o oarecare măsură ”aliniate” cu soarele, sunt stresate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News