Actualitate
Capcanele poliţelor RCA: Cum sunt păcăliţi mii de șoferi români de firmele de asigurări, cu bună ştiinţă
Firmele de asigurări păcălesc cu bună știință mii de conducători auto români. Conform legii, istoricul unui șofer se transferă atunci când îşi schimbă maşina, însă firmele de asigurări nu respectă normele. Astfel, şoferii care nu au făcut niciun accident ajung să achite cu aproape 30 la sută mai mult la poliţă atunci când îşi cumpără maşină nouă.
Un şofer care schimbă maşina şi nu are accidente la activ ar trebui să primească un bonus la încheierea poliţei pentru noul autorism, însă specialiștii susțin că nu se întâmplă la fel în practică.
Președintele Asociației Service-urilor Independente, Cristian Muntean, susține că legea este lacunară în momentul de față, iar bonusul nu se transferă atunci când șoferii își cumpără o nouă mașină. Transferul bonusului este prevăzut într-o normă a Autorităţii de Supraveghere Financiară aflată în vigoare, iar prin nerespectarea acesteia au de pierdut românii care îşi schimbă maşina.
Practic, un şofer de 44 de ani care nu a avut accidente şi cumpără o maşină nouă plăteşte cu 118 lei mai mult pentru că istoricul său de şofer nu a fost luat în calcul la încheierea noii poliţe. Situaţia este ştiută de oficialii ASF, mai ales că primesc într-un an zeci de plângeri, dar nu pot face nimic. Singura soluţie este ca oamenii să depună reclamaţie.
Șeful ASF, Mișu Negrițoiu a transmis că în mod normal trebuie să se transfere istoricul și că se află în discuții introducerea unui cazier al şoferului.
Pe de altă parte, președintele Asociaţiei Service-urilor Independente a precizat că noul calcul al poliţei RCA va avea o componentă mixtă, respectiv se va ţine cont atât de cazierul, de accidentele şoferului, cât şi de performanţele tehnice ale autovehiculului.
Reprezentanţii companiilor de asigurări recunosc că istoricul unui şofer ar trebui să fie o componentă importantă în stabilirea preţului RCA, dar atât.
Persoanele care vor să îşi păstreze istoricul la schimbarea maşinii trebuie să depună la compania de asigurări o copie după actul de radiere al vechii mașini, după ultima asigurare și o copie după contractul de vânzare-cumpărare a noii mașini.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News